Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025 -

Παράλυτος περπάτησε χάρη σε τεχνολογία που συνδέει εγκέφαλο με υπολογιστή, «παρακάμπτοντας» τη σπονδυλική στήλη



Τεχνολογία σύνδεσης του εγκεφάλου με τον υπολογιστή, που μπορεί να «μεταφράσει» σκέψεις σε κινήσεις των ποδιών, επέτρεψε σε έναν άνδρα που είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω, λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, να γίνει ο πρώτος τέτοιος ασθενής που περπατά χωρίς τη χρήση ρομποτικών μέσων, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του University of California, Irvine.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα πρώτα βήματα του 28χρονου παραπληγικού κατεγράφησαν σε προκαταρκτική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation,μαζί με βίντεο στο YouTube.

Αναλυτικότερα, χρησιμοποιήθηκε σύστημα που επιτρέπει στον εγκέφαλο να προσπεράσει την τραυματισμένη σπονδυλική στήλη και να στείλει μηνύματα, μέσω αλγορίθμου, σε ηλεκτρόδια που βρίσκονταν γύρω από τα γόνατα του ασθενούς, ενεργοποιώντας έτσι τους μύες του. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανοίγουν σημαντικοί ορίζοντες πάνω στην ανάπτυξη brain-computer interfaces, που μπορεί να επιτρέψουν κάποια στιγμή θύματα τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη, αλλά και εγκεφαλικών, να ανακτήσουν μέρος των δυνατοτήτων κίνησής τους.

Βέβαια, όπως επεσήμανε η Dr. Αν Ντο, μία εκ των συντακτών της μελέτης, κλινικές εφαρμογές απέχουν ακόμα αρκετά χρόνια, καθώς η έρευνα θα πρέπει να εξειδικευτεί και να εξατομικευτεί στα δεδομένα άλλων ασθενών.

Ο «πρωταγωνιστής» του πειράματος ήταν ο Άνταμ Φριτζ, που είχε τραυματιστεί σε ατύχημα με μοτοσικλέτα, και κατάφερε να περπατήσει απόσταση 3,6 μέτρων χάρη στο εν λόγω σύστημα, με μικρή στήριξη- ακόμα και αν δεν είχε αίσθηση στα πόδια του.

Προηγουμένως είχε εκπαιδευτεί σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, μαθαίνοντας να χειρίζεται ένα εικονικό ψηφιακό άβαταρ, ενώ είχε υποβληθεί και σε φυσιοθεραπεία για να δυναμώσουν οι μύες του.

Προς το παρόν η σύνδεση με τον εγκέφαλο γίνεται μέσω ειδικού «σκούφου», ωστόσο ελπίζεται ότι το εν λόγω κομμάτι EEG θα μπορεί να συρρικνωθεί αρκετά για να είναι δυνατή η χειρουργική εισαγωγή του στο κρανίο και τον εγκέφαλο του ασθενούς.