Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 -

Έτοιμα σχέδια εκκένωσης των κατοίκων σε περίπτωση ισχυρού σεισμού



Στη Σαντορίνη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για να επιβλέψουμε την παρουσία του κρατικού μηχανισμού και την προετοιμασία για το γεωλογικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Όλοι να ακούμε τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών, θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι δουλειά άλλων να κάνουν εκτιμήσεις και να παρακολουθούν το φαινόμενο. Να διαβεβαιώσω τους κατοίκους ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους. Είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε γεγονότα αντί να δρούμε εκ των υστέρων. Συνιστώ ψυχραιμία σε όλους και ευχόμαστε να τελειώσει το φαινόμενο γρήγορα και το νησί να ξαναβρεί τους κανονικούς του ρυθμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής λίγο μετά τις 9, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 26 χιλιόμετρα Bόρεια- Βορειοδυτικά της Ανάφης.

Η δόνηση ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Από τις 7 μέχρι τις 8 το πρωί σημειώθηκαν 11 σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.

Αναμένεται ή όχι τελικά μεγάλος σεισμός;

Η άποψη η οποία τελικά φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους γεωλόγους είναι πως δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός και θα συνεχιστούν για κάποιες εβδομάδες οι μεσαίας έντασης σεισμοί 4-5 Ρίχτερ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Σαντορίνη

«Η έννοια της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από το Κολούμπο της Σαντορίνης και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Από εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα και τώρα σπάει ό,τι ρήγματα βρει εκεί μέσα, μικρότερα ρήγματα που δίνουν 5 – 5,1- 5,2 Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα πάρει 2 εβδομάδες μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», διευκρίνισε ο Δημήτρης Γκανάς.

 

Ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης είπε ότι με 99% βεβαιότητα θα υπάρξει έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης!

«Για μένα η έκρηξη είναι σίγουρη και θα είναι στο Κολούμπο».

Όπως εξηγεί, «είπαν χθες κάποιοι ειδικοί σεισμολόγοι πως το ρήγμα το έχουμε μετρήσει και έχουμε δει πάνω στη σεισμική επιφάνεια πολλούς κρατήρες.

Αυτό λοιπόν δείχνει ότι αυτό το ρήγμα είναι σε μεγάλη σχέση με τα ηφαίστεια. Από την στιγμή που ανεβαίνει η λάβα και δημιουργεί κρατήρες, θεωρώ ότι συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα».

 

«Για να έχουμε την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου, προηγούνται κάποιοι χαρακτήρες που δείχνουν την ενεργοποίησή του, αλλά έχω και πέντε στάδια που δείχνουν την εξέλιξη του ηφαιστείου.

Οταν δεν έχουμε δραστηριότητα στο ηφαίστειο, λεμε πως “κοιμάται”.

Όταν ξεκινά η σεισμική δραστηριότητα με αραιούς και μικρής έντασης σεισμούς, είμαστε στο στάδιο 2. Στο στάδιο 3 οι σεισμοί πυκνώνουν και μεγαλώνουν σε ένταση – αλλά ποτέ δεν συνδέονται με τεκτονικό γεγονός, ώστε να περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, τύπου 6αρι, 7αρι».

«Επειδή λοιπόν η σεισμική ακολουθία έχει πυκνώσει και έχει ανέβει – αλλά έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες 4 ημέρες – δείχνει να συνδέεται με το ηφαίστειο.

Αν όμως δεν είχα και τα υπόλοιπα στοιχεία, θα έλεγα πως είναι ένας τεκτονικός σεισμός: Ποια είναι τα υπόλοιπα στοιχεία;

Ότι ακουμπάει το Κολούμπο, ότι ο κρατήρας του Κολούμπου μεγάλωσε, ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θερμοκρασία, ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θολερότητα. Όλα αυτά τα κριτήρια δείχνουν προς τα πού πάμε.

Συνδυάζοντας αυτά που είπαν όσοι είναι εκεί με άλλα αντικείμενα, καταλήγω ότι κατά 99% πρόκειται για έξαρση του ηφαιστείου.

Ποιο από τα δύο; Όλα δείχνουν ότι είναι το Κολούμπο».

Ο καθηγητής καταλήγει ότι το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν 2-3 σεισμοί περί τα 5,5 ρίχτερ να εκτονωθεί η πίεση μέσα στο Κολούμπο και να σταματήσουν όλα.

Όπως τονίζει, η χημική σύσταση του ηφαιστείου καθορίζει τον τύπο της έκρηξης.

«Για μένα έκρηξη θα γίνει, μακάρι να είναι ήσυχη, να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο ηφαίστειο και να έχουμε ήσυχες ροές λάβας που δεν θα τις καταλάβει κανένας».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με τον Αβραάμ Ζεληλίδη, δεν είναι απίθανο πάντως – όπως το 2011 – το επόμενο δεκαήμερο να «εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο Κολούμπο και να τελειώσουν όλα εδώ».