Η λίστα των προσκεκλημένων του Ντόναλντ Τραμπ για την ορκωμοσία του ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου μοιάζει με ένα παγκόσμιο «Who’s Who» των δεξιών λαϊκιστών. Ενώ οι ορκωμοσίες συνηθίζεται να είναι παραδοσιακές τελετές με έντονο δημοκρατικό χαρακτήρα, αυτή φαίνεται να σπάει τους κανόνες. Οι ξένοι διπλωμάτες συχνά παρευρίσκονται για λόγους ευγένειας, όμως οι αρχηγοί κρατών σπάνια καλούνται. Ο Τραμπ, όμως, δεν είναι γνωστός για την προσκόλλησή του στις παραδόσεις, αναφέρει το Politico.
Ο ίδιος έχει προσκαλέσει αρκετούς ξένους ηγέτες, με τους οποίους έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις, είτε μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών είτε μέσω συναντήσεων στο Mar-a-Lago. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ.
Παράλληλα, η επιλογή προσκεκλημένων αναδεικνύει ένα ιδεολογικό μοτίβο. Οι περισσότεροι ανήκουν στο δεξιό ή ακροδεξιό πολιτικό φάσμα. Ενδεικτικά, από την Ευρώπη, θα παρευρεθούν ο βρετανός λαϊκιστής, Νάιτζελ Φάρατζ, ο Γάλλος Ερίκ Ζεμούρ και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.
Στον αντίποδα, κεντροευρωπαϊκές φιγούρες, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποκλείστηκαν από τη λίστα.
Στην κορυφή της λίστας των καλεσμένων βρίσκονται η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και ο αργεντινός πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι. Ο τελευταίος έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία του, ενώ η Μελόνι έχει εκφράσει την πρόθεση να παραστεί, εφόσον της το επιτρέψει το πρόγραμμά της. Η παρουσία αυτών των ηγετών υποδηλώνει την έμφαση του Τραμπ στη διαμόρφωση συμμαχιών με πολιτικούς που μοιράζονται τις ίδιες λαϊκιστικές αντιλήψεις.
Ο Τραμπ κάλεσε επίσης ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία. Αν και ο Σι Τζινπίνγκ πιθανότατα δεν θα παραστεί, η Κίνα σκοπεύει να στείλει υψηλόβαθμους αντιπροσώπους, όπως τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ ή τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. Η παρουσία τους ενδέχεται να θέσει τις βάσεις για νέες διαπραγματεύσεις.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η απουσία συγκεκριμένων ηγετών. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, αν και προσκλήθηκε, δεν θα παρευρεθεί λόγω νομικών περιορισμών.
Αντίστοιχα, ηγέτες όπως η Μαρίν Λεπέν και ο προστατευόμενός της, Τζόρνταν Μπαρντέλα, δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα του Τραμπ έχει προσκαλέσει όχι μόνο τη βρετανίδα πρέσβειρα στις ΗΠΑ, Κάρεν Πιρς, αλλά και τον ηγέτη του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Φάρατζ. Παρά τη δημόσια διαμάχη του με τον στενό σύμμαχο του Τραμπ, τον Μασκ, ο Φάρατζ επιβεβαίωσε την παρουσία του.
Οι σύμμαχοι του Τραμπ άνοιξαν επίσης την αγκαλιά τους στην ακροδεξιά της Γερμανίας, στέλνοντας πρόσκληση στην ηγέτιδα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Άλις Βάιντελ, αν και το γραφείο της δήλωσε στο Politico ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί λόγω ενός πολυάσχολου προεκλογικού προγράμματος ενόψει των γερμανικών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. O Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καθώς και ο απεσταλμένος του Βερολίνου στις ΗΠΑ, Αντρέας Μίκαελς, θα παραστούν.
Από τη Γαλλία, ο αντι-μεταναστευτικός πολιτικός και συγγραφέας του αποκαλυπτικού μπεστ σέλερ «Η γαλλική αυτοκτονία», Ζεμούρ, επιβεβαίωσε την παρουσία του, όπως και η σύντροφός του, η ευρωπαία νομοθέτης, Σάρα Κναφό. (Ο γάλλος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Λοράν Μπιλί έχει επίσης προσκληθεί και θα παραστεί).
Ο Santiago Abascal, ηγέτης του υπερεθνικιστικού ισπανικού κόμματος Vox, προσκλήθηκε με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Ευρωπαίοι Πατριώτες, το οποίο περιλαμβάνει μέλη από 11 χώρες της ΕΕ και έχει 86 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από την Πορτογαλία, ο André Ventura, επικεφαλής του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega, προσκλήθηκε μαζί με άλλες σκληρές δεξιές ευρωπαϊκές προσωπικότητες. Ο Πολωνός Morawiecki δήλωσε στο Politico την Τρίτη ότι θα παραστεί στην τελετή στην Ουάσινγκτον. Ο κατάλογος των μη προσκεκλημένων είναι σχεδόν εξίσου αποκαλυπτικός.