Η αποστολή Parker Solar Probe της NASA έγραψε ιστορία, καθώς κατάφερε να επιβιώσει από την πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο που έχει γίνει ποτέ. Την παραμονή των Χριστουγέννων, το διαστημικό σκάφος διείσδυσε στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, αντέχοντας ακραίες θερμοκρασίες και ακτινοβολία.

 

Οι επιστήμονες έλαβαν σήμα από το σκάφος λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (05:00 GMT Παρασκευής), μετά από αρκετές ημέρες σιωπής λόγω της επικίνδυνης πτήσης. Η NASA επιβεβαίωσε ότι το Parker Solar Probe είναι «ασφαλές» και λειτουργεί κανονικά, αφού πέρασε μόλις 6,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου.


 

Το σκάφος κινήθηκε με ταχύτητα 692.000 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αντιμετώπισε θερμοκρασίες έως 980°C. Προστατευμένο από μια ασπίδα από σύνθετα υλικά πάχους 11,5 εκατοστών, το Parker Solar Probe κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην τακτική του να εισέρχεται και να εξέρχεται γρήγορα από την περιοχή υψηλού κινδύνου.

 

Σύμφωνα με το BBC η κοντινή μελέτη του Ήλιου επιτρέπει στο σκάφος να συλλέξει δεδομένα που βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς θερμαίνονται τα υλικά σε εκατομμύρια βαθμούς, πώς δημιουργείται ο ηλιακός άνεμος και πώς τα ενεργητικά σωματίδια επιταχύνονται σε ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν
Φέτος τα Χριστούγεννα επιλέξτε δώρα που φροντίζουν την υγεία και το στιλ σας με τα Smartwatch της HUAWEIΑυτή η τάρτα με σολομό και μπρόκολο θα ικανοποιήσει τις γευστικές προσδοκίες όλων στο γιορτινό τραπέζι

 

Όπως δήλωσε η Δρ Nicola Fox, επικεφαλής επιστήμης στη NASA:

«Για αιώνες, μελετούμε τον Ήλιο, αλλά δεν μπορείς να βιώσεις την ατμόσφαιρα ενός μέρους αν δεν το επισκεφθείς».

Η αποστολή αναμένεται να ρίξει φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο: γιατί η κορώνα του Ήλιου είναι εκατομμύρια βαθμούς θερμότερη από την επιφάνειά του.

Η Δρ Jenifer Millard εξήγησε:

«Η επιφάνεια του Ήλιου έχει θερμοκρασία περίπου 6.000°C, αλλά η κορώνα φτάνει σε εκατομμύρια βαθμούς, παρά το ότι βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο. Πώς γίνεται αυτό;».

 

Ο ηλιακός άνεμος, μια συνεχής ροή φορτισμένων σωματιδίων από την κορώνα, αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο της Γης, δημιουργώντας εντυπωσιακές αύρες.

Ωστόσο, η «διαστημική καταιγίδα» μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως βλάβες σε δίκτυα ηλεκτρισμού και επικοινωνιών.

 

Η NASA πέρασε αγωνιώδεις στιγμές κατά την απουσία του σήματος του σκάφους, αλλά η εμπιστοσύνη στην ανθεκτική σχεδίαση του Parker Solar Probe απέδωσε.

Η Δρ Fox, αν και αγχωμένη, παρέμεινε αισιόδοξη:

«Είναι ένα σκληροτράχηλο διαστημικό σκάφος, σχεδιασμένο να αντέχει σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Η επιτυχία του Parker Solar Probe ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση του Ήλιου, προσφέροντας ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το ηλιακό σύστημα και την καθημερινή ζωή στη Γη.