Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 -

Τι περιέχουν τα λύματα που πλημμύρησαν την παραλιακή



Οι εικόνες της πλημμυρισμένης παραλιακής μετά την ισχυρή βροχόπτωση προκαλούν αίσθηση.  Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα βοθρολύματα που βγήκαν στην Ποσειδώνος.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις», «τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο κόβιντ, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις».

«Ειδικά όσοι έχουν “πνιγεί” μέσα σε αυτή έχουν έρθει σε επαφή, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις», επεσήμανε ενώ ερωτηθείς αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κάτι σοβαρότερο ο κ. Θωμαΐδης απάντησε «και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή.

Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ. πρέπει να γίνει απολύμανση», επεσήμανε σε άλλο σημείο.

Πρόσθεσε ότι «οι εικόνες μαρτυρούν ότι έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».

Για το μπαλάκι των ευθυνών για την πλημμύρα και τα λύματα στην παραλιακή, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων. Κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει, αλλά έχουμε περίπου 5% των κτισμάτων στο Λεκανοπέδιο, που έχουν παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς λυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές, που είναι μαζικό το πρόβλημα, όπως στα νότια προάστια, έχουμε υπερφόρτωση του συστήματος».

 

Και συνέχισε: «Αυτό είναι γνωστό από το 2000. Είναι 25 χρόνια πρόβλημα και αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται είναι ένα μικρό έργο στην περιοχή που θα καλύψει το πρόβλημα. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα είναι παράλληλος με τον υπάρχοντα που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη 2025 με αρχές 2026. Παράλληλα δρομολογείται ένα μεγάλο έργο για έναν αγωγό που θα κινείται παράλληλα με την Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Για τις 7.000 παράνομες συνδέσεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Αυτό με τις παράνομες συνδέσεις έγινε το 1970-1980 όταν κατασκευάστηκαν τα κτίρια αυτά. Το κόστος για να «ξεκάνεις» αυτές τις παρανομίες είναι αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά κτίριο, οπότε το πιο λογικό είναι να το λύσουμε με έργα υποδομής».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «τώρα εμποδίζεται αυτό γιατί υπάρχει ο ελεγκτής δόμησης».

Ερωτηθείς για τις ευθύνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «η ευθύνη είναι ότι για 20 χρόνια δεν έχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων. Η ΕΥΔΑΠ έχει ευθύνη γιατί άνοιξε ένα καπάκι, ο δήμος αντικειμενικά πρέπει να φροντίζει η παροχέτευση ομβρίων να είναι αποτελεσματική».