Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 -

Teneo: Τα 9+1 γεωπολιτικά μέτωπα που θα καθορίσουν τον κόσμο το 2025



Το 2024 αφήνει πίσω του μέτωπα που φοβίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με το γεωπολιτικό τοπίο του 2025 να μη διαφέρει. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να φέρει σημαντικές αλλαγές που θα διαταράξουν τις παγκόσμιες ισορροπίες, σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα των αναλυτών της Teneo διερευνά για άλλη μια φορά τις κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις και τα περιφερειακά «hotspots» που απαιτούν προσοχή το νέο έτος. Από τη διαρκή δυναμική σε μακροεπίπεδο έως συγκεκριμένα τοπικά σημεία ανάφλεξης, όπου οι υπάρχουσες εντάσεις μπορεί να συνεχιστούν ή θα μπορούσαν να ξεσπάσουν νέες, εξετάζει τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια τάξη και τις επιπτώσεις τους για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Ένα πράγμα είναι σαφές: πέρα από μεμονωμένα γεγονότα, τα γεωπολιτικά ρήγματα συνεχίζουν να μετατοπίζονται, με σημαντικές συνέπειες για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε μια μεγάλη μετατόπιση, η περιφέρεια κατακερματίζεται και τα βασισμένα σε κανόνες πλαίσια που καθόρισαν μεγάλο μέρος της μεταπολεμικής πολιτικής και οικονομικής τάξης αλλάζουν.

Οι διεθνείς τριβές αναδιαμορφώνουν τις εμπορικές ροές, τις επενδυτικές στρατηγικές και το γενικότερο τοπίο κινδύνου. Σε αυτήν την εποχή της αυξημένης αβεβαιότητας, ο χάρτης των ευκαιριών και των προκλήσεων για τις επιχειρήσεις επανασχεδιάζεται ριζικά, αναφέρει η Teneo.

Ο παράγοντας Τραμπ στον κλάδο της ενέργειας
Η δεύτερη διακυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ φέρνει αλλαγή πολιτικών με ποικίλες επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εκστρατεία για τη σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, είναι παράγοντες της εξωτερικής αγοράς και οι παγκόσμιες πολιτικές του Αμερικανού προέδρου θα καθορίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ταχεία επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς και αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Αυτή η ενδιάμεση περίοδος εγκυμονεί τον αξιοσημείωτο κίνδυνο διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού και του εμπορίου, καθώς τα εμπλεκόμενη μέρη προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές για κυρώσεις είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ αναμένεται ευρέως μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης στο Ιράν, με τη δυνατότητα να αφαιρεθεί ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την αγορά, οι προοπτικές είναι λιγότερο σαφείς για τη χρήση κυρώσεων, ένα εργαλείο πειθούς για άλλα μεγάλα καθεστώτα παραγωγής πετρελαίου όπως η Ρωσία ή η Βενεζουέλα.

Ένας άλλος καταλύτης είναι οι πιθανοί δασμοί 10-60% του Τραμπ. Αυτοί φαινομενικά υπονομεύουν όχι μόνο τους οικονομικούς του στόχους, αλλά εισάγουν επίσης σημαντικό κίνδυνο αντιποίνων που θα πλήξουν τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ, δεδομένης της κεντρικής θέσης της βιομηχανίας στην οικονομία των ΗΠΑ και της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ.

Με τον Τραμπ πρόθυμο να άρει την παύση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της εποχής Μπάιντεν και να επισπεύσει τις αδειοδοτήσεις και τον αναμενόμενο διπλασιασμό της εξαγωγικής ικανότητας LNG των ΗΠΑ έως το 2028, το LNG των ΗΠΑ φαίνεται ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε γεωπολιτικές εντάσεις υπό τη νέα κυβέρνηση.

Αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας από τη γεωπολιτική
Εν μέσω όλης της γεωπολιτικής αναταραχής, οι τιμές της ενέργειας θα επηρεαστούν. Ειδικά στις αγορές πετρελαίου, οι μέρες γεγονότων όπως το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου, η ιρανική επανάσταση ή η ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ οδήγησαν σε σημαντικές και διαρκείς αυξήσεις των τιμών.

Παρόλα αυτά, οι συνεχείς απειλές για τις αποστολές αργού μέσω της Μέσης Ανατολής είχαν μέχρι τώρα περιορισμένες και βραχύβιες επιπτώσεις στις τιμές το περασμένο έτος, ενώ η παρουσία πτωτικών καταλυτών στην τιμή του πετρελαίου – όπως η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, η εμφάνιση περισσότερων κοιτασμάτων φυσικών αερίων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων και τα οικονομικά δεινά της Κίνας – κράτησαν αυστηρά τις τιμές υπό έλεγχο.

Εν όψει του 2025, η ανάπτυξη εκτός του ΟΠΕΚ από μόνη της αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες των ιρανικών εξαγωγών που σχετίζονται με τις κυρώσεις και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν και πότε το κίνητρο στήριξης άνω του 1,4 τρισ. δολαρίων της Κίνας θα ενισχύσει την οικονομία της.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πραγματικότητες, υπάρχουν λίγα περιθώρια για ανοδική ώθηση στις τιμές του αργού και μια σταδιακή επιστροφή της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, εάν αποφασιστεί, θα εξαλείψει μεγάλο μέρος των πιθανοτήτων για αυξήσεις των τιμών.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές LNG δέχονται αντικρουόμενα μηνύματα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη ζήτηση αλλά τρωτά σημεία προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων γεωπολιτικών γεγονότων. Οι καθυστερήσεις στη νέα δυναμικότητα υγροποίησης LNG αναμένεται να συνεχιστούν και το 2025, ενώ οι ψυχρότερες χειμερινές συνθήκες σε πολλές αγορές και οι περαιτέρω αναμενόμενες διακοπές στις υπόλοιπες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση.

Μια κομβική στιγμή για την Ουκρανία – και την Ευρώπη
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να πλησιάζει τον τέταρτο χρόνο της, η διάθεση στο Κίεβο είναι ζοφερή. Εξαντλημένες και ανεπαρκείς, οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να συγκρατήσουν τις επιταχυνόμενες ρωσικές προελεύσεις στην πρώτη γραμμή.

Το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η κόπωση του κοινού από τον πόλεμο αυξάνεται. Καθώς η πιθανότητα στρατιωτικής νίκης επί της Ρωσίας μειώνεται, οι Ουκρανοί είναι όλο και πιο ανοιχτοί στη διευθέτηση της σύγκρουσης με διπλωματικά μέσα.

Οι υποσχέσεις της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προσφέρουν ελπίδα ότι η αιματοχυσία θα τελειώσει το 2025, αν και με τους Ουκρανούς να είναι επιφυλακτικοί για το δυνητικό πολιτικό κόστος.

Η διαμεσολάβηση και η επιβολή οποιασδήποτε διαρκούς εκεχειρίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι αρχικοί πολεμικοί στόχοι του Κρεμλίνου –η κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς και η πολιτική υποταγή της Ουκρανίας– παραμένουν αμετάβλητοι.

Η κυβέρνηση του προέδρου Volodymyr Zelensky επιδιώκει να διατηρήσει την κυριαρχία της χώρας και να εξασφαλίσει τη μελλοντική της ασφάλεια. Οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε συμφωνίας δεν θα καθορίσουν μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά θα έχουν επίσης συνέπειες για την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη και την εμπιστοσύνη στις δυτικές εγγυήσεις και θεσμούς ασφαλείας παγκοσμίως.

Οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης
Ωστόσο, μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν θα επέφερε ουσιαστική και διαρκή βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Το καθεστώς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη και τους θεσμούς της Δύσης, τους οποίους η Μόσχα αντιλαμβάνεται ως ξεπερασμένες και άδικες, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει ξανά ένα καθεστώς παγκόσμιας ισχύος και να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση και ττις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται μη φιλικές αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο υβριδικού πολέμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, των δολιοφθορών και άλλων διασπαστικών ενεργειών, θέτοντας κινδύνους για την ασφάλεια και τις επιχειρήσεις.

Πρόωρες (αλλά καθυστερημένες) εκλογές στη Γερμανία
Μετά την κατάρρευση του διαβόητου συνασπισμού των «φαναριών» του Όλαφ Σολτς, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν στις κάλπες στις πρόωρες εκλογές στις 26 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί επτά μήνες νωρίτερα από τη συνηθισμένη ημερομηνία του Σεπτεμβρίου, αλλά πολιτικά, η εκστρατεία έχει καθυστερήσει τρία χρόνια.

Πίσω το 2021, ο Σολτς κέρδισε ως αποτελεσματικός υποψήφιος για τη συνέχεια της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο τριμερής συνασπισμός του υποσχέθηκε ένα κεντρώο μείγμα μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

Εντός εβδομάδων από την ορκωμοσία του Σολτς, ωστόσο, η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία. Στο εσωτερικό, το ισχυρό συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε ένα σχέδιο χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων και επενδύσεων σε υποδομές μέσω ειδικών κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού (και του συνταγματικού φρένου χρέους).

Η Γερμανία κατάφερε να χάσει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα σε μήνες, έγινε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη, επένδυσε 100 δισ. ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις της και, για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία, δέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Ωστόσο, εν μέσω πιεστικών γεωπολιτικών προκλήσεων, το παραδοσιακά εξαγωγικό βιομηχανικό μοντέλο της χώρας και η καθιερωμένη εξωτερική πολιτική της χρειάζονται τώρα άμεσα αναθεώρηση.

Η ισορροπία μεταξύ διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έναντι επενδύσεων στο εσωτερικό, και μεταξύ διατλαντικών δεσμών έναντι μεγαλύτερης στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, φαινόταν ήδη το 2021. Αυτά τα ζητήματα θα είναι τελικά μπροστά και στο επίκεντρο στις εκλογές του 2025.

Ανεξάρτητα από τον καγκελάριο και τον συνασπισμό, το κεντρικό αποτέλεσμα της πολιτικής είναι ήδη σαφές. Παρά την αναμενόμενη αναζωπύρωση της πολιτικής δεξιάς, η Γερμανία πρόκειται να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακά υπέρμετρα συνετές δημοσιονομικές πολιτικές της, για να επιτρέψει τις επενδύσεις στο εσωτερικό, αναλαμβάνοντας παράλληλα μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρώπη.

Οι διατλαντικές σχέσεις
Τα ευρωπαϊκά έθνη περιμένουν με αγωνία την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι διατλαντικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο εμπόριο και την άμυνα, αλλά οι πολιτικές εξισώσεις περιπλέκονται από τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Η ασταθής πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, όπου οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν ξανά από το καλοκαίρι, και η γερμανική αντίσταση στον κοινό δανεισμό της ΕΕ θα περιπλέξουν περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις.

Σε περίπτωση επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να πιέσουν για μια τολμηρή απάντηση. Αντίθετα, η Γερμανία μπορεί να είναι πιο απρόθυμη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Βερολίνου θα ελπίζουν ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα μπορούσε να βοηθήσει να κατευνάσουν τις ΗΠΑ.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περαιτέρω εξαγορές αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας. Εάν ναι, θα συνέχιζε μια παραδοσιακή γερμανική στρατηγική διατήρησης μιας ισχυρής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη – προς μεγάλη απογοήτευση της Γαλλίας.

Εάν ο Τραμπ προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις δασμών στα κινεζικά προϊόντα, το Παρίσι πιθανότατα θα επαναλάβει ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει την αγορά της από την αλλαγή δρομολόγησης των κινεζικών εξαγωγών. Και πάλι, η Γερμανία μπορεί να είναι πιο απρόθυμη. Ωστόσο, η πρόσφατη συζήτηση σχετικά με τους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα τόνισε ότι η θέση της Γαλλίας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή.

Εδώ είναι επίσης όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται στο επίκεντρο. Η χώρα έχει χαμηλότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ από ό,τι η ευρωζώνη, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τον βαθμό παρέμβασης από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, υστερεί από τους εταίρους της G7 όσον αφορά τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα όπως τα EV. Εάν οι ΗΠΑ πιέσουν για μια διμερή εμπορική συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπλοκες ρυθμιστικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να ξαναχτίσει σταδιακά τους δεσμούς με την ενιαία αγορά της ΕΕ ταυτόχρονα.

Η Κίνα μεταξύ τόνωσης και εμπορικού πολέμου
Η ταραγμένη οικονομία της Κίνας και ο αντίκτυπος των πιθανών δασμών από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα είναι τα κυρίαρχα θέματα για την κινεζική πολιτική και τις επιχειρήσεις το 2025, μετά από σχεδόν δύο χρόνια κατά τα οποία οι κορυφαίοι ηγέτες φάνηκαν να εφησυχάζουν για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας και την αυξανόμενη αποπληθωριστική πίεση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας στράφηκαν προς την οικονομική τόνωση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πέρα από τα αποθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα, βασικός καταλύτης για αυτήν την περιστροφή ήταν η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς τη μείωση των επιτοκίων, η οποία μείωσε τις ανησυχίες ότι η κινεζική νομισματική χαλάρωση θα πυροδοτούσε φυγή κεφαλαίων και πτωτική πίεση στο νόμισμα της χώρας, το ρενμίνμπι.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της τόνωσης αργούν να ανακοινωθούν, συμπεριλαμβανομένου του ύψους των νέων δημοσιονομικών δαπανών και των προτιμώμενων εργαλείων πολιτικής για την αναζωογόνηση της ζήτησης κατοικιών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να ακολουθούν μια σταδιακή προσέγγιση, με στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ – ο στόχος ορίστηκε στο 5% για το 2024 και πιθανότατα θα είναι παρόμοιος για το 2025– χωρίς να καταφύγουν στη μεγάλης κλίμακας τόνωση που εφαρμόστηκε τις περιόδους 2008-09 και 2015-16. Οι τεχνοκράτες του Πεκίνου πιθανότατα διατηρούν επίσης ορισμένες επιλογές πολιτικής για να ανταποκριθούν στους αναμενόμενους δασμούς Τραμπ.

Αυτή η εργαλειοθήκη προκαλεί ευνόητα ανησυχίες στην ξένη επιχειρηματική κοινότητα, αλλά το Πεκίνο είναι πιθανό να αναπτύξει τα εργαλεία του με προσοχή. Οι ηγέτες της Κίνας πρέπει να αποφύγουν την εμφάνιση αδυναμίας, αλλά θέλουν επίσης να καλλιεργήσουν την ξένη επιχειρηματική κοινότητα ως πολιτικό σύμμαχο που μπορεί να υποστηρίξει τη χώρα ενάντια στις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης που προωθούν την οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα.

Επιπλέον, δεδομένης της αδύναμης εγχώριας οικονομίας και της επιβράδυνσης των άμεσων ξένων επενδύσεων, η Κίνα δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει περαιτέρω την ξένη επιχειρηματική κοινότητα.

Πολιτική αβεβαιότητα στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα
Η εσωτερική πολιτική στην Ιαπωνία θα ξεκινήσει το 2025 σε μια ασταθή ισορροπία αφού ο κυβερνών συνασπισμός LDP-Komeito έχασε την πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Shigeru Ishiba θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με άτυπη υποστήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα για το Λαό, το οποίο θα απαιτήσει πολιτικές παραχωρήσεις για να βοηθήσει στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2025 και άλλης νομοθεσίας.

Το LDP ενδέχεται να επιδιώξει να αντικαταστήσει τον Ishiba πριν από τις εκλογές της Άνω Βουλής τον Ιούλιο. Εάν ο κυβερνών συνασπισμός χάσει την πλειοψηφία της στην Άνω Βουλή, η Ιαπωνία μπορεί να αντιμετωπίσει νομοθετικό αδιέξοδο παρόμοιο με εκείνα του 2007-2009 και του 2010-2012. Ωστόσο, εάν βελτιωθεί η επίδοση του LDP, ενδέχεται να προκηρυχθούν διπλές εκλογές για την αποκατάσταση της πλειοψηφίας και στις δύο Βουλές.

Το μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής θα είναι επίσης αβέβαιο. Το Τόκιο θα ενθαρρυνθεί από τα πρόσφατα θετικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιαπωνία και η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας είναι ισχυρότερη από ποτέ όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία.

Ωστόσο, υπάρχουν πιθανές παγίδες, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου των σχεδιαζόμενων δασμών του Τραμπ στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας και πιθανών απαιτήσεων για υψηλότερες πληρωμές από το κράτος ενόψει της τρέχουσας συμφωνίας που λήγει το 2027. Η έλλειψη διπλωματικής εμπειρίας του Ishiba σε σύγκριση με τη στενή σχέση του προκατόχου Shinzo Abe με τον Τραμπ προσθέτει αβεβαιότητα.

Στη Νότια Κορέα, η διακήρυξη στρατιωτικού νόμου του Δεκέμβρη του Yoon Suk-yeol οδήγησε σε μια διαδικασία παραπομπής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προεδρικές εκλογές το 2025, ενώ η βαθιά πολιτική πόλωση θα συνεχίσει να προκαλεί τριβές σχετικά με τον προϋπολογισμό και άλλες νομοθεσίες. Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν τους εξαγωγείς αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών και άλλων προηγμένων αγαθών της Νότιας Κορέας, ενώ ο Τραμπ θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντική αύξηση στις πληρωμές του κράτους υποδοχής από τη Νότια Κορέα για να διατηρήσει τις τρέχουσες δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια.

Η Βόρεια Κορέα παραμένει μια σημαντική ανησυχία, με τους αυξανόμενους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία και τις προόδους στους πυραύλους και άλλες τεχνολογίες. Μια αποδυνάμωση της συμμαχίας ΗΠΑ-Νότιας Κορέας το 2025 θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σεούλ να επανεξετάσει την απόκτηση του δικού της ανεξάρτητου πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου.

Το εμπόριο και η αποδολαριοποίηση στο προσκήνιο
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει για άλλη μια φορά το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οι απειλές του να τιμωρήσει τις χώρες που προωθούν τη για διαφοροποίηση από το δολάριο ΗΠΑ και οι προσπάθειές του να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις χώρες BRICS+.

Οι ασυμβίβαστες απαντήσεις της ομάδας είναι πιθανό να ενισχύσουν την αντίληψη ότι δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν για την επίτευξη των κοινών τους στόχων.

Αποδολαριοποίηση
Οι απειλές του Τραμπ για δασμούς 100% στις χώρες που απομακρύνονται από το δολάριο ΗΠΑ φαίνεται να είναι σημαντικές. Ωστόσο, λίγες χώρες βασίζονται στο δολάριο για το 100% των διεθνών πληρωμών τους, καθιστώντας ασαφές τι ακριβώς σημαίνει «απομάκρυνση από το δολάριο».

Είτε ο Τραμπ ορίζει είτε όχι τις κόκκινες γραμμές του, πιθανός στόχος θα μπορούσαν να είναι οι χώρες που συμμετέχουν σε νέες ή διευρυμένες συμφωνίες ανταλλαγής renminbi με την Κίνα.

Επιπλέον, οι βασικοί παίκτες δεν στοχεύουν να εγκαταλείψουν εντελώς το δολάριο ΗΠΑ. Αντίθετα, επιδιώκουν να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου. Το πρωταρχικό κίνητρο είναι ο φόβος της εργαλειοποίησης του δολαρίου ΗΠΑ μέσω κυρώσεων και δασμών.

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η απειλή περαιτέρω κυρώσεων ή δασμών σε χώρες που έχουν ήδη επηρεαστεί από τέτοιες πολιτικές θα χρησιμεύσει ως αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας.

Μια σημαντική ένδειξη θα είναι εάν ο Τραμπ μεσολαβήσει για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εάν αυτό περιλαμβάνει την άρση κάποιων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να αλλάξει τις προτεραιότητές της από την προσπάθεια αποδολαριοποίησης. Ορισμένοι Ρώσοι εγχώριοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε δυτικά νομίσματα, καθώς το εμπόριο εξομαλύνεται.

Ωστόσο, αυτό δεν θα άλλαζε τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο του Κρεμλίνου να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως ξεπερασμένη, κυριαρχούμενη από τη Δύση παγκόσμια διακυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τον στόχο του μετριασμού των επιπτώσεων πιθανών μελλοντικών κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, οι προσπάθειες διαφοροποίησης από το δολάριο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η μείωση αυτών των προσπαθειών δεν θα πείσει τον Τραμπ να εγκαταλείψει τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει στην Κίνα για άλλους λόγους, δίνοντας στο Πεκίνο ελάχιστα κίνητρα να περιορίσει τις προσπάθειές του για αποδολαριοποίηση.

Για τους ηγέτες της Κίνας, η αποδολαριοποίηση αντανακλά μια προσπάθεια να προστατευτεί η χώρα από τον ίδιο τύπο οικονομικού εξαναγκασμού των ΗΠΑ που έχει απειλήσει ο Τραμπ κατά των χωρών που απομακρύνονται από το δολάριο.

Η Ινδία έχει τη δική της ατζέντα για να προωθήσει τη μεγαλύτερη χρήση της ρουπίας στο διασυνοριακό εμπόριο και τη χρηματοδότηση και δεν ενδιαφέρεται για την υπερβολική εξάρτηση από το ρενμίνμπι. Ως εκ τούτου, η Ινδία είναι πιθανό να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση, επιδιώκοντας να διατηρήσει το status quo.

Εμπόριο
Εν μέσω προσδοκιών ότι ο Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς, η Κίνα φαίνεται να τοποθετείται ως πρωταθλητής του ελεύθερου εμπορίου, ανακοινώνοντας σχέδια για μέτρα όπως η μονομερής μείωση των δασμολογικών φραγμών.

Ενώ το Πεκίνο μπορεί να στοχεύσει αμερικανικές εταιρείες για αντίποινα κατά των πολιτικών καταναγκασμού του Τραμπ, οι Κινέζοι ηγέτες είναι πιο πιθανό να κάνουν το αντίθετο, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν αμερικανικές εταιρείες ως συμμάχους που θα ασκήσουν πιέσεις κατά του προστατευτισμού των ΗΠΑ.

Οποιεσδήποτε απώλειες για την Κίνα μπορεί να είναι το κέρδος της Ινδίας – σε συμφωνία με την επίμονη πρόκληση των μελών των BRICS να υπονομεύουν το ένα τους στόχους του άλλου.

Εάν ο Τραμπ επιβάλει τους δασμούς του 60% στις κινεζικές εισαγωγές, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ινδία να ενισχύσει τις εξαγωγές της στις ΗΠΑ. Ως μέλος των BRICS, το Νέο Δελχί θα συνεχίσει να προωθεί μόνο περιορισμένη δέσμευση με το Πεκίνο, διευρύνοντας παράλληλα οικονομικές συνεργασίες που αμφισβητούν την επιρροή της Κίνας, ειδικά στην Αφρική.

Ομοίως, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα δεν επιδιώκει την πλήρη ευθυγράμμιση με το Πεκίνο ούτε το πάγωμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η δεύτερη προεδρία του Τραμπ, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Βραζιλίας με τους BRICS+, είναι πιθανό να αποδυναμώσουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Το Ιράν υπό πίεση
Ένα κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης Τραμπ προς τη Μέση Ανατολή είναι η πεποίθηση ότι το Ιράν είναι η κύρια πηγή περιφερειακής αστάθειας.

Πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους για τη «μέγιστη πίεση» θα είχε πετύχει αν συντηρούνταν από τους διαδόχους τους. Ισχυρίζονται ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστήσει την πυρηνική συμφωνία, επιτρέποντας στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν να ανακάμψουν και ανακουφίζοντας την οικονομική πίεση στην κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα την υποστήριξη του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τις προσπάθειες των Χούτι να διαταράξουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, τη δράση της Χεζμπολάχ και πολλών άλλων απειλών για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Η αυξανόμενη πίεση στο Ιράν θα είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. Η πρόκληση για τους Αμερικανούς και τους Ιρανούς είναι να κατανοήσουν τον στόχο μιας τέτοιας πίεσης και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αρθεί.

Ένας πιθανός στόχος είναι η αλλαγή καθεστώτος, που θα επιτευχθεί κάνοντας τις οικονομικές πιέσεις τόσο έντονες ώστε η κυβέρνηση να καταρρεύσει.

Ένας άλλος στόχος θα μπορούσε να είναι η διαπραγμάτευση, θέτοντας το Ιράν σε τόσο ευάλωτη θέση ώστε να εγκαταλείψει τόσο το πυρηνικό του πρόγραμμα όσο και την υποστήριξή του σε περιφερειακούς δρώντες. Κάθε στόχος είναι βαθιά φιλόδοξος.

Στην πορεία, είναι πιθανό το Ιράν να προσπαθήσει να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ και στον κόσμο την ικανότητά του να προκαλεί αναστάτωση και πόνο. Για 45 χρόνια, το Ιράν έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ασύμμετρων εργαλείων για την καταπολέμηση ισχυρότερων κρατών.

Ανίκανο να ανταποκριθεί στις στρατιωτικές ικανότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το Ιράν έχει αναπτύξει «πληρεξούσιους», τρομοκρατικές ομάδες, drones και πυραύλους.

Ένας πυρηνικός αποτρεπτικός παράγοντας είναι μια άλλη πιθανή οδός για την ισοπέδωση των όρων ανταγωνισμού ενάντια σε ισχυρότερους αντιπάλους. Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αποδυναμώνει το Ιράν, αλλά παρουσιάζει επίσης μια ευκαιρία για το Ιράν να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Δύση.

Ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έχει εκφράσει την πρόθεσή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, δεν ελέγχει τον μηχανισμό ασφαλείας. Ακόμα κι έτσι, δεν είναι σαφές ότι θα υποστήριζε τη συνδιαλλαγή με κάθε κόστος.

Ο Τραμπ θα επιδιώξει κάτι που θα μοιάζει με ιρανική παράδοση. Ακόμα κι αν επιτύχει τελικά, το Ιράν είναι πιθανό να ανταποδώσει με κάποιο τρόπο καθώς αυξάνεται η πίεση.

Ο ρόλος Ισραήλ
Ο Τραμπ ήταν «συμπονετικός» στις καταγγελίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν, η οποία προσπάθησε να ελέγξει το Ισραήλ και να οδηγήσει τη σύγκρουση στη Γάζα στη λήξη.

Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε αυτήν την προσέγγιση, και ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, έχει κάνει πολλά που πολλοί Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν αποδώσει. Μέσω μιας σειράς κινήσεων, το Ισραήλ έχει κλείσει κάθε ενδεχόμενο λαθρεμπόριο μέσω της Αιγύπτου, σκότωσε όλη την ανώτερη ηγεσία της Χαμάς και ακρωτηρίασε τη Χεζμπολάχ. Από την ισραηλινή σκοπιά, αυτά τα βήματα φυτεύουν τους σπόρους για μακροπρόθεσμες νίκες.

Αν και ο Τραμπ μπορεί να μην παρέχει περισσότερη βοήθεια στο Ισραήλ από ό,τι ο Μπάιντεν, θα ασκήσει λιγότερη πίεση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την ανθρωπιστική βοήθεια, την ανοικοδόμηση και τη διακυβέρνηση στη Γάζα. Ο Νετανιάχου φαίνεται να τείνει προς κάτι που μοιάζει περισσότερο με μακροχρόνια κατοχή παρά με αποχώρηση και οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αντιταχθούν σθεναρά.

Ωστόσο, δεδομένης της πρόσφατης επιτυχίας του Νετανιάχου, μια προεδρία Τραμπ μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται αρκετά δυνατός για να λάβει ριζικές πρωτοβουλίες. Το Ιράν θα ήταν ο πιο πιθανός στόχος, αλλά όχι ο μοναδικός. Αυτό που φαίνεται ήδη σαν ένας εκτεταμένος περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Αν και η αποστροφή του Τραμπ για τον πόλεμο τον καθιστά απίθανο να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, η αντιληπτή υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστήσει τις ΗΠΑ στόχο και να τις παρασύρει στη σύγκρουση.

Μπορεί η Αφρική να ευημερήσει υπό το Trump 2.0;
Η Αφρική πιθανότατα θα παραμείνει χαμηλή προτεραιότητα για τη δεύτερη κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, όπως και στην πρώτη του. Ωστόσο, ο αυξανόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής της Κίνας στα κρίσιμα ορυκτά, κάνει την περιοχή πιο δύσκολο να παραβλεφθεί.

Το διεθνές προφίλ της Αφρικής ανεβαίνει μέσω της ιδιότητας μέλους της Αφρικανικής Ένωσης (AU) στο γκρουπ G20 και της προεδρίας της Νότιας Αφρικής το 2025. Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση Τραμπ πιθανότατα θα είναι απρόθυμη να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Νότου για την κλιματική αλλαγή ή τις μεταρρυθμίσεις των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης, όπως τον ΟΗΕ, το ΔΝΤ/Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΠΟΕ.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Αφρικής υπό τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τραμπ πιθανότατα θα καθοδηγούνται από μια συναλλακτική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στο εμπόριο αντί της βοήθειας. Οι αφρικανικές κυβερνήσεις μπορεί να χαιρετίσουν αυτή την εστίαση στο εμπόριο και όχι σε «διαλέξεις» για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα εκτεθούν στις παγκόσμιες οικονομικές πιέσεις, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις δυνητικά πληθωριστικές επιπτώσεις του προστατευτισμού.

Αυτή η συναλλακτική προσέγγιση θα παράγει νικητές και ηττημένους. Η Κένυα, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, μπορεί να ελπίζει να αναζωογονήσει τις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η Αγκόλα, παραδοσιακά κοντά στη Ρωσία και την Κίνα, φλέρταρε πρόσφατα τις ΗΠΑ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι Τραμπ μπορεί να υποστηρίξουν στρατηγικές της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως η προτεραιότητα στον διάδρομο Lobito, το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ εμβληματικό έργο υποδομής που στοχεύει στη μείωση της κυριαρχίας της Κίνας σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών.

Αντίθετα, οι στενές σχέσεις της Νότιας Αφρικής με εταίρους των BRICS, όπως η Κίνα και το Ιράν, και η ξεκάθαρη στάση της στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, κινδυνεύουν να εμβαθύνουν τις παγωμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Πηγή κειμένου: 

in.gr