Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 -

ΗΠΑ: Βίαιη σύλληψη κωφού με εγκεφαλική παράλυση στο Φοίνιξ



Οργανώσεις για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των αναπήρων εξέφρασαν χθες Τρίτη, 15/19 την αγανάκτησή τους μετά τη δημοσίευση βίντεο που δείχνει αστυνομικούς στο Φοίνιξ της Αριζόνα να συλλαμβάνουν με βίαιο τρόπο έναν κωφό και με εγκεφαλική παράλυση μαύρο άνδρα.

Δύο αστυνομικοί από το Φοίνιξ – ο Μπέντζαμιν Χάρις και η Κάιλι Σου- χρησιμοποίησαν τέιζερ και γρονθοκόπησαν τον 34χρονο Ταϊρόν ΜακΆλπιν. Εις βάρος του μαύρου άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επίθεση και αντίσταση κατά της αρχής.

Αν και η σύλληψή του άνδρα πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, το περιστατικό μεταδόθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης χθες, μετά τη δημοσίευση τη Δευτέρα του βίντεο από τις κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί.

Το NBC News μετέδωσε ότι το υλικό αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του ΜακΆλπιν.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να μιλήσουν στον ΜακΆλπιν, αφού ένας άνδρας κατήγγειλε ότι κάποιος προσπάθησε να του κλέψει το ποδήλατό του και τον χτύπησε. Ο άνδρας αυτός υπέδειξε τον ΜακΆλπιν, τον οποίο οι αστυνομικοί ακολούθησαν σε έναν χώρο στάθμευσης.

Σύμφωνα με το βίντεο, την ώρα που ο ΜακΆλπιν περπατά, ο Χάρις του φωνάζει μέσα από το αστυνομικό όχημα να σταματήσει. Αμέσως μετά, και αφού ο 34χρονος δεν απαντά, ο Χάρις βγαίνει από το όχημά του και επιτίθεται στον ΜακΆλπιν, αρχίζοντας να τον γρονθοκοπεί. Λίγο μετά σπεύδει και η Σου.

Δέχθηκε τουλάχιστον 10 γροθιές

Ο ΜακΆλπιν δέχθηκε τουλάχιστον 10 γροθιές, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα και το τέιζερ εναντίον του.

Το CBS μετέδωσε ότι ο ΜακΆλπιν δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για το περιστατικό για το οποίο εκλήθη η αστυνομία.

Η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων Arizona NAACP ζήτησε να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί και να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό.

«Ο Ταϊρόν δεν ήταν ύποπτος για κάποιο έγκλημα, δεν είχε κάνει κάτι κακό και επίσης αντιμετώπιζε δυσκολία στην επικοινωνία», εξήγησε ο Αντρέ Μίλερ στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η Επιτροπή της Αριζόνα για τους Κωφούς και τους Βαρήκοους επεσήμανε από την πλευρά της ότι «απογοητεύθηκε» από το περιστατικό, ενώ σημείωσε ότι έχει προσφέρει ενημερωτικό υλικό στους αστυνομικούς για τον τρόπο που μπορούν να επικοινωνούν με τους κωφούς και τους βαρήκοους. Ωστόσο κατήγγειλε ότι αυτό δεν χρησιμοποιείται.

Στο παρελθόν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταγγείλει ότι αστυνομικοί στο τμήμα του Φοίνιξ έχουν κάνει χρήση υπερβολικής βίας και διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων.

Σύμφωνα με το NBC News, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως ο ΜακΆλπιν ήταν κωφός ή ότι έπασχε από εγκεφαλική παράλυση προτού τον συλλάβουν.

Το αστυνομικό τμήμα επεσήμανε ότι ερευνά τις ενέργειες των δύο αστυνομικών.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ΜακΆλπιν τόνισε ότι ο πελάτης του δεν έχει κάνει κάτι κακό και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι να απορριφθούν οι κατηγορίες εις βάρος του. Ο ΜακΆλπιν πέρασε 24 ημέρες στη φυλακή προτού καταφέρει να αποφυλακιστεί υπό όρους και έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό παραμένουν στις θέσεις τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.