Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 -

Χτύπημα του Ισραήλ σε υπόγεια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό



Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Μέση Ανατολή. Ο στρατός του Ισραήλ έπληξε τα ξημερώματατα τα νότια προάστια της Βηρυτού στοχεύοντας συγκεκριμένο κτίριο στην περιοχή, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τη νύχτα περίπου 50 ρουκέτες.

 

Φλέγεται η Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

«Πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Από την πλευρά του, το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.

 

Φλέγεται η Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Σε τουλάχιστον 10 άνθρωποι ανέρχονται οι οποίοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομείο στην Τύρο.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ. Από την 8η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο ανέρχεται σε 2.350 και των τραυματιών σε 10.906, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην αμυντική προετοιμασία για μια πιθανή επίθεση στο Ιράν, αναπτύσσοντας εξειδικευμένα όπλα. Ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες αποκαλύφθηκαν μόνο αφού πουλήθηκαν σε ξένες αεροπορικές δυνάμεις.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε άλλη μία επίθεση στην Υεμένη, χρησιμοποιώντας μαχητικά F-15 από μια βάση 1.800 χιλιομέτρων μακριά, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του σχεδιασμού του. Αυτά τα αεροσκάφη, που αρχικά σχεδιάστηκαν για αερομαχίες, τροποποιήθηκαν για επιθετικές αποστολές. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία τα εξόπλισε επίσης για να μεταφέρουν σύγχρονα πυρομαχικά, τόσο αμερικανικής, όσο και ισραηλινής κατασκευής.

Επιθέσεις σε απόσταση περίπου 2.000 χιλιομέτρων πραγματοποιούνται συνήθως από αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ και βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει διαθέσει σημαντικά τμήματα της βοήθειας των ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, ικανών να πετούν επί δύο ώρες σε κάθε διαδρομή, από την προηγμένη μοίρα F-15I έως τις τέσσερις μοίρες F-16I Sufa.

Η Lockheed Martin ανέπτυξε δεξαμενές καυσίμου συμβατές με αυτά τα αεροσκάφη, βελτιώνοντας την εμβέλειά τους χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά η αεροδυναμική ή το ραντάρ.

Ξένες αναφορές υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει αποσπώμενες δεξαμενές καυσίμου για τα F-35, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στο Ιράν διατηρώντας τις δυνατότητες stealth. Χωρίς αυτές, η εμβέλειά τους είναι ανεπαρκής, και οι τυπικές δεξαμενές κάτω από τα φτερά μειώνουν πολύ τη stealth δυνατότητα.