Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024 -

Αγωνία για απαντητικό χτύπημα του Ισραήλ προς το Ιράν



Παγκόσμιος είναι ο συναγερμός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και από την μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε ξεκάθαρο πως η Τεχεράνη «θα πληρώσει» και όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμένα στα αντίποινα του Ισραήλ. Ο αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, γράφει σήμερα πως «οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν σίγουρα γιατί δεν θέλουν να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένας νέος κανόνας ότι το Ιράν μπορεί να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ».

«Το Ισραήλ θα θελήσει η απάντησή του να είναι ισχυρότερη από την επίθεση του Ιράν», λέει, «αλλά θα δεχθεί πιέσεις από τους συμμάχους να συγκρατηθεί».

«Αναμφίβολα αυτό που θα πουν τα δυτικά έθνη στον Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι “αν πρόκειται να απαντήσετε, απαντήστε με πολύ προσεκτικό, χορογραφημένο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την ένταση”».

Ο αναλυτής του Sky News συνεχίζει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Νετανιάχου έχει τη διάθεση να το κάνει αυτό και ούτε και μέλη της κυβέρνησής του, γιατί νομίζω ότι οι Ισραηλινοί αισθάνονται ότι τώρα έχουν πάρει φόρα, ότι έχουν πετύχει μια στιγμή όπου θα μπορούσαν να τα παίξουν όλα για όλα και να απωθήσουν πραγματικά όλους τους εχθρούς τους ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Δεν μπορούν να τους νικήσουν, αλλά μπορούν να τους «βάλουν πίσω στο κουτί τους», για να δώσουν πραγματικά στο Ισραήλ αρκετά χρόνια προκειμένου να πάρουν μια ανάσα από την πίεση που δέχεται.

Το αν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η ένταση αυτή εξαρτάται μάλλον από το πώς οι Ισραηλινοί δομούν τώρα την απάντησή τους, κάτι που νομίζω ότι θα δούμε μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες».