Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 -

Η ανακάλυψη της NASA στον Άρη συγκλονίζει την επιστημονική κοινότητα. Βίντεο



Το Mars Perseverance Rover της NASA ανακάλυψε έναν περίεργο ασπρόμαυρο βράχο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στον Άρη, εντυπωσιάζοντας τόσο τους επιστήμονες όσο και ολόκληρο το διαδίκτυο.

Ο διαστημικός οργανισμός των ΗΠΑ λέει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι «ένα σημάδι συναρπαστικών ανακαλύψεων που θα ακολουθήσουν».

Τα μέλη της ομάδας εντόπισαν τον βράχο «με στοιχεία ασυνήθιστης υφής» σε εικόνες χαμηλής ανάλυσης, ενώ περιηγούνταν σε ένα σημείο χωρίς αξιοσημείωτη δομή. Μετά από πιο προσεκτική εξέταση, μέτρησαν τη γραμμωτή πέτρα με πλάτος περίπου 20 εκατοστών και την ονόμασαν «Freya Castle».

«Αυτά τα δεδομένα αποκαλύφθηκαν λίγες μέρες αργότερα, αφότου το Rover είχε ήδη φύγει από την περιοχή. Τότε, έγινε σαφές πόσο ασυνήθιστο ήταν!», είπαν οι επιστήμονες της NASA.

Σύμφωνα με την nypost οι πρώτες ερμηνείες υποδηλώνουν ότι η τήξη, η κίνηση και η ψύξη του μάγματος και της λάβας μπορεί να έχουν δημιουργήσει τις ραβδώσεις του βράχου, καθώς σχηματίζονται πυριγενή πετρώματα όταν κρυσταλλώνονται και στερεοποιούνται θερμοί, λιωμένοι βράχοι.

Ο Άρης ήταν ένας ηφαιστειακά ενεργός πλανήτης για εκατομμύρια χρόνια, ο οποίος θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει το περιβάλλον στο οποίο σχηματίστηκε αυτός ο βράχος.

«Το συγκεκριμένο πέτρωμα έχει μια υφή που δεν μοιάζει με κανένα που έχει παρατηρηθεί στον κρατήρα Jezero, και ίσως σε ολόκληρο τον Άρη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενώ το διαδίκτυο έχει τις δικές του θεωρίες για το τι θα μπορούσε να είναι αυτός ο «βράχος ζέβρα», η επιστημονική ομάδα της NASA πιστεύει ότι «το Freya Castle είναι ένας λίθος σαφώς διαφορετικός και πιθανότατα έφτασε στο σημείο από κάπου αλλού. Ίσως έχοντας κατηφορίσει από μια ψηλότερη πηγή».

«Αυτή η πιθανότητα μας έχει ενθουσιάσει και ελπίζουμε ότι, καθώς συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε, το Rover θα συναντήσει το σημείο όπου έπεσε αυτός ο βράχος νέου τύπου, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο λεπτομερείς μετρήσεις», συμπληρώνει η NASA.

Το Rover προσγειώθηκε για πρώτη φορά στον κρατήρα Jezero τον Φεβρουάριο του 2021 και αναζητά βράχους που θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την αρχαία ιστορία του Άρη και το «Freya Castle» είναι η τελευταία ανακάλυψη.

Η ομάδα βρήκε μια αυξημένη ποικιλία βράχων, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλόμορφης συλλογής ογκόλιθων στο «Mount Washburn».

«Θα μπορούσαν αυτές να είναι οι πρώτες μας ματιές σε αρχαία πετρώματα που ανυψώθηκαν από την έκρηξη στον Jezero και τώρα εκτίθενται στο χείλος του κρατήρα; Μόνο ο χρόνος θα δείξει», δήλωσε η NASA.