Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 -

Ρινορραγία: Πότε πρέπει να μας προβληματίσει



Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίμα που τρέχει από τη μύτη είναι αβλαβές.

Μερικά χαρακτηριστικά του, όμως, μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρές αιτίες, αναφέρει ένας βρετανός ιατρός.

 
 «Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το να τρέχει η μύτη αίμα δεν είναι κάτι σοβαρό. Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων, λ.χ., στην καρδιά ή το ήπαρ», λέει γενικός ιατρός από το Ντόνκαστερ.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), η ρινορραγία συνήθως οφείλεται σε βλάβη στο εσωτερικό της μύτης. Αυτή μπορεί να προκληθεί όταν:

  • Κάποιος «σκαλίζει» τη μύτη του
  • Φυσάει τη μύτη πολύ δυνατά
  • Έχει ξεραθεί η μύτη του (ίσως λόγω αλλαγής στη θερμοκρασία του αέρα)

Η απλή ρινορραγία συνήθως εκδηλώνεται προς το εξωτερικό τμήμα της μύτης. Οι ρινορραγίες που χρειάζονται ιατρική φροντίδα μπορεί να προέρχονται από σημεία πιο βαθιά μέσα στη μύτη και συνήθως τις εκδηλώνουν ενήλικες. Οι πιθανές αιτίες τους είναι:

  • Τραυματισμός ή κάταγμα στη μύτη
  • Παθήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία ή την πήξη του αίματος
  • Η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων (χορηγούνται για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών)

Τα ύποπτα συμπτώματα

«Το σημείο της μύτης από το οποίο εκδηλώνεται η ρινορραγία είναι πολύ σημαντικό», λέει ο ειδικός. «Αν βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης και το αίμα στάζει στον λαιμό, ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό. Τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή αυτή είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με εκείνα στο πρόσθιο τμήμα της μύτης. Έτσι είναι πιθανότερο να χάσετε πολύ αίμα. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιου όγκου ή ρήξης ενός αγγείου».

Εάν η αιμορραγία συμβαίνει από το πρόσθιο τμήμα της μύτης, αλλά και από τους δύο μυκτήρες (ρουθούνια), ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη προβλήματος με την πήξη του αίματος, συνεχίζει.

Πιθανές υποκείμενες καταστάσεις που θα μπορούσαν να εμπλέκονται είναι η ηπατική ανεπάρκεια, μια σοβαρή λοίμωξη, αντιδράσεις σε φάρμακα, ακόμα και μία αιματολογική κακοήθεια όπως η λευχαιμία. Εν τούτοις «σε τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως οι εύκολοι μώλωπες (μελανιές)», διευκρινίζει ο ειδικός.

Η ρινορραγία και από τα δύο ρουθούνια θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη καρδιοπάθειας. «Αν λ.χ. έχετε υπέρταση, είναι πιθανό να ανοίξει κάποια στιγμή η μύτη σας. Αν συμβεί αυτό αποτελεί ένδειξη ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό», λέει ο ιατρός.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Για να αντιμετωπίσετε την ρινορραγία, το NHS συνιστά να σκύψετε προς τα εμπρός με το στόμα ανοιχτό. Να «τσιμπάτε» το μαλακό σημείο της μύτης (ακριβώς πάνω από τα ρουθούνια) για 10-15 λεπτά. Στο μεσοδιάστημα να αναπνέετε από το στόμα.

Στο νοσοκομείο πρέπει να πάτε αμέσως αν έχετε ρινορραγία και:

  • Διαρκεί επί περισσότερο από 10 έως 15 λεπτά
  • Η αιμορραγία μοιάζει υπερβολική
  • Καταπίνετε πολύ αίμα και κάνετε έμετο
  • Η αιμορραγία άρχισε μετά από κτύπημα στο κεφάλι
  • Αισθάνεστε αδυναμία ή ζαλίζεστε
  • Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε

Τον γιατρό σας συμβουλευθείτε εάν κατ’ αρχάς ανοίξει η μύτη παιδιού ηλικίας κάτω των 2 ετών. Οι ρινορραγίες είναι πιο συχνές στα μικρά παιδιά, επειδή «σκαλίζουν» επίμονα τη μύτη τους. Ωστόσο στις πολύ μικρές ηλικίες καλό είναι να γίνεται ιατρική αξιολόγηση.

Ιατρική συμβουλή χρειάζεστε και εάν έχετε συχνά ρινορραγία. Το ίδιο και αν έχετε συμπτώματα αναιμίας (π.χ. «φτερουγίσματα» της καρδιάς, δύσπνοια, ωχρότητα στο δέρμα). Τέλος, τον γιατρό τους πρέπει να συμβουλεύονται εάν ανοίξει η μύτη τους οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα και όσοι πάσχουν από διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος (π.χ. από αιμορροφιλία).