Διεθνή Βουτιά έκαναν οι μετοχές στις χρηματιστηριακές αγορές, εξαιτίας των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ, που αποτρέπει το όποιο ρίσκο στις αγορές.
Τα άσχημα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν ανησυχίες στους επενδυτές για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.
Το γεν και το ελβετικό φράγκο, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, κατέγραψαν άλμα. Το ελβετικό φράγκο σημείωσε νωρίς σήμερα άνοδο στο 1,0856 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2015. Το γεν έκανε ράλι σε υψηλό επτά μηνών έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο 2,5% στα 142,96 ανά δολάριο.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 12,40% στις 31.458,42, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 20 Οκτωβρίου του 1987, όταν το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» έπληξε τις ιαπωνικές αγορές. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε 12,48% στις 2.220,91 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα βουτιά 2,2%, με τον γαλλικό δείκτη CAC 40, τον ισπανικό IBEX 35 και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.
«Δεν είναι δυνατόν να υποχωρεί ο Nikkei με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών χωρίς να υπάρχουν κάποιου είδους επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές», σχολίασε αναλυτής της IG Group.
Ζήτηση είχαν τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνονται στο 3,723%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2023.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο κύριος παράγοντας αυτής χρηματιστηριακής ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ίδια η κυβέρνηση Μπάιντεν, που στην διάρκεια της θητείας της αύξησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το αμερικανικό χρέος με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η εξυπηρέτηση του και την ίδια στιγμή οι χώρες των BRICS εφαρμόζουν κατεπείγοντα προγράμματα αποδολαριοποίησης των συναλλαγών τους και δημιουργίας δικών τους συστημάτων τραπεζικών πληρωμών κάτι το οποίο δημιουργεί σκοτεινές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία.
Η βασική αιτία όλων αυτών δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα «απόνερα» του πολέμου της Ουκρανίας. όπου κυρώσεις στην Ρωσία, οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από πλευράς δυτικών και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Λευκορωσίας και Δύσης.
Αλλά και ο φόβος για «ακραίες» καταστάσεις στην Μέση Ανατολή με το Ιράν να υποστηρίζει ότι «Αυτή την φορά η επίθεσή μας κατά του Ισραήλ δεν θα είναι σαν την προηγούμενη», εννοώντας ότι θα επιδιώξουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του Τελ Αβίβ και όχι έναν ανώδυνο βομβαρδισμό πολιτικού εντυπωσιασμού.
Συγκεκριμένα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει ακρίβεια σε καύσιμα, πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και η αυξημένη πιθανότητα για την έναρξη μίας νέας απρόβλεπτης γενικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, καθώς αναμένεται χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες.