Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Η Γερμανία ετοιμάζετα να ψηφίσει σήμερα τη χρήση κάνναβης και να γίνει η τρίτη χώρα στην ΕΕ που τη νομιμοποιεί



Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή Bundestag ετοιμάζεται να υπερψηφίσει σήμερα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και να γίνει η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το κάνει.

Όπως αναφέρουν η εφημερίδα Guardian και το Business Insider, η Bundestag αναμένεται να νομιμοποιήσει μερικώς τη χρήση κάνναβης και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης θα κατακτήσει τον τίτλο της τρίτης χώρας στην Ε.Ε., μετά την Μάλτα και το Λουξεμβούργο, που νομιμοποιεί το ναρκωτικό για προσωπική χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι η κάνναβη θα αφαιρεθεί από τον επίσημο κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους 25 γραμμάρια της ουσίας. Η κατανάλωση κάνναβης για τα άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται, ενώ στους νέους ηλικίας 18 έως 21 ετών, θα υπάρχουν περιορισμοί.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε ότι με τη νέα νομοθεσία θα περάσει η αγορά της κάνναβης σε νόμιμα «χέρια». Ο ίδιος τόνισε ότι οι έμποροι ναρκωτικών προμηθεύουν τους περίπου 7 εκατομμύρια Γερμανούς που εκτιμάται ότι κάνουν τακτικά χρήση κάνναβης.

Η κυβέρνηση Σολτς δήλωσε επίσης ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο ναρκωτικό για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει την ποιότητα της κάνναβης. «Η προστασία των παιδιών και των νέων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του νόμου», τόνισε από την πλευρά του ο Λάουτερμπαχ πριν από την ψηφοφορία επισημαίνοντας ότι ο νόμος θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της «μαύρης αγοράς» και θα βοηθήσει στον έλεγχο της διανομής του ναρκωτικού.

Περίπου 15 Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο του γιατρού και υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, το οποίο όμως αναμένεται να περάσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού, η κατοχή και η καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε ενήλικες εντός καθορισμένων ορίων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να καλλιεργούν έως τρία φυτά και να κατέχουν μικρές ποσότητες κάνναβης από την 1η Απριλίου.

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, παραμένει αμφιλεγόμενο, όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ προβάλλοντας τους ενδοιασμούς των γιατρών που προειδοποιούν ότι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, καθώς θα καταστήσει το ναρκωτικό πιο προσιτό αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εθισμού.

Η ιατρική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το κατά πόσο οι νέοι γνωρίζουν επαρκώς τους κινδύνους της κάνναβης με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι ο εγκέφαλος ωριμάζει μέχρι την ηλικία των 25 ετών, κατά συνέπεια η συχνή χρήση κάνναβης στους νέους μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου συνέπειες και ενδεχόμενες βλάβες.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Focus, oρισμένα από τα – συνολικά – 16 κρατίδια της Γερμανίας, τα οποία θα έχουν την ευθύνη για την αστυνόμευση του νόμου, αντιδρούν για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Ανάμεσά τους και η Βαυαρία, που κυβερνάται από τη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) – εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού η οποία κάλεσε τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς να το ξανασκεφτεί.

Από την πλευρά τους, βουλευτές τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έσπευσαν να προειδοποιήσου σχετικά με τη χρήση κάνναβης κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Ο υπουργός Υγείας πάντως δήλωσε ότι η νομοθεσία θα απαγορεύει τη χρήση κάνναβης σε απόσταση 100 μέτρων από εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ μιλώντας και με την ιδιότητα του γιατρού αναγνωρίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κάνναβης, ιδιαίτερα στους νέους. «Κανείς δεν πρέπει να παρερμηνεύει τον νόμο. Η χρήση της κάνναβης μπορεί να νομιμοποιείται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνη».

Οι υποστηρικτές της χρήσης του φαρμάκου για ιατρικούς σκοπούς δήλωσαν ότι ελπίζουν σε μια θετική επιρροή από την απόφαση της ατμομηχανής της Ευρωζώνης, η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Αρχικά το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια πριν τα Χριστούγεννα, αλλά αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη σε σύντομο χρονικό διάστημα και τις δύο φορές. Οι συζητήσεις ήταν τόσο έντονες, που τα ηγετικά στελέχη της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) – εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό – φοβήθηκαν ότι θα καταψηφίζονταν από τους ίδιους τους βουλευτές.