Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Τα παιδιά της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της μητέρας τους



Τα παιδιά της ιρανής ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί, που φέτος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσαν σήμερα «εξαιρετικά ανήσυχα» για την υγεία της μητέρας τους, που πραγματοποιεί απεργία πείνας σε φυλακή στην Τεχεράνη.

Η Μοχαμαντί, η κατάσταση της υγείας της οποίας είναι εύθραυστη, τάσσεται με σφοδρότητα κατά της υποχρεωτικής χρήσης χιτζάμπ στις γυναίκες και της θανατικής ποινής στο Ιράν. Η ακτιβίστρια σταμάτησε να τρέφεται χθες, Κυριακή, ημέρα κατά την οποία έγινε η τελετή βράβευσής της στο Όσλο, όπου εκπροσωπήθηκε από τα δίδυμα 17χρονα παιδιά της, Αλί και Κιάνα. Δεν είναι σαφές, εάν η απεργία πείνας της θα συνεχιστεί ή όχι.

«Εμείς ως παιδιά της, προφανώς είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε ο Αλί σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Ίσως τώρα να νοσηλεύεται», δήλωσε η αδελφή του, Κιάνα.

Τα δύο παιδιά, που δεν έχουν δει τη μητέρα τους από τότε που ζουν εξόριστα στη Γαλλία το 2015, δεν έχουν μιλήσει απευθείας μαζί της εδώ και σχεδόν 21 μήνες.

Η 51χρονη ακτιβίστρια, που έχει συλληφθεί και καταδικαστεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, κρατείται από το 2021 στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Αυτή η τελευταία απεργία πείνας της βραβευθείσας με Νόμπελ Ειρήνης έχει στόχο, σύμφωνα με την οικογένειά της, να δείξει την αλληλεγγύη της στην κοινότητα Μπαχάι, τη σημαντικότερη θρησκευτική μειονότητα στο Ιράν, θύμα διακρίσεων σε τμήματα της κοινωνίας.

«Το έκανε για να δείξει την υποστήριξή της, (παρόλο) που δεν είναι στη Νορβηγία μαζί μας εδώ, ότι έχει γνώση της κατάστασης και ότι θα κάνει τα πάντα για τα δικαιώματα των γυναικών και τη δημοκρατία στο Ιράν», δήλωσε σήμερα η Κιάνα.

Βραβευθείσα με Νόμπελ τον Οκτώβριο για τη «μάχη της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», είναι ένα από βασικά πρόσωπα του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε μετά τον θάνατο, την περασμένη χρονιά, μιας νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για μη τήρηση του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα, και κατεστάλη.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Μοχαμαντί είχε κάνει απεργία πείνας για κάποιες ημέρες, για να της δοθεί το δικαίωμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο χωρίς να φορά χιτζάμπ.