Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Εν αναμονή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η Βουλή



Όμηρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών για το που και πως θα καταλήξουν τελικά οι ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια, βρίσκεται η Βουλή.

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός για μια σειρά από μείζονα ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση της αξιολόγηση του προγράμματος, έχει ήδη λάβει πολλές αναθεωρήσεις, γεγονός που αναγκάζει κάθε φορά τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα κόμματα της Βουλής να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου.

Για παράδειγμα, το επίμαχο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού έπρεπε, θεωρητικά τουλάχιστον, να είχε ψηφιστεί από τη Βουλή, μέσα από τη κανονική διαδικασία (!) ήδη από τις 10 του Φλεβάρη. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις ωστόσο μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για μια σειρά από ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό έχουν μεταθέσει τις ημερομηνίες σε χρόνο άγνωστο.

Με δεδομένο μάλιστα πως πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις σχετίζονται με την αξιολόγηση, το νομοθετικό έργο εμφανίζεται εδώ και καιρό «κολλημένο» και αναγκασμένο να περιστρέφεται γύρω από διάφορες κυρώσεις μνημονίων συνεννόησης με τρίτες χώρες ή ευρωπαϊκές οδηγίες. Χαρακτηριστικό είναι πως την ερχόμενη εβδομάδα, στην Βουλή εισέρχονται προς συζήτηση η ενσωμάτωση οδηγίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και η κύρωση της συμφωνίας για τοPACVIAC- κέντρο Συνεργασίας για τη Ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η Βουλή θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα- και σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού- να καταπιαστεί με σημαντικά νομοθετήματα όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τις ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας που αφορούν στην ρύθμιση του κρισιμότατου ζητήματος των «κόκκινων δανείων».

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ψηφίστηκε τροπολογία που προστατεύει την πρώτη κατοικία από τις διατάξεις του νόμου που δίνει τη δυνατότητα μαζικής πώλησης δανείων σε εταιρίες. Η ισχύς της τροπολογίας που έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων- καθώς αρχικά έπρεπε το θέμα να είχε λυθεί ως τις 15 του Φλεβάρη- είναι ως τα μέσα του Απρίλη. Ως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να φέρει μια νέα αντίστοιχη ρύθμιση, παρατείνοντας όμως την αβεβαιότητα σε δανειολήπτες και τράπεζες, είτε να καταθέσει το νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα.

Εν αναμονή και οι βουλευτές

Πάντως σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και οι βουλευτές της πλειοψηφίας καθώς περιμένουν να δουν την τελική μορφή των συζητούμενων διατάξεων.

Στις τάξεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία πως οι ρυθμίσεις δεν θα έχουν την «καταστροφική» για την κοινωνία μορφή που παρουσιάζεται, όμως αναγνωρίζουν πως δεν θα είναι και μια εύκολή διαδικασία που θα μπορούν να στηρίξουν ελαφρά τη καρδία.

Τις τελευταίες βδομάδες δε, έχει αναπτυχθεί μια σχετική συζήτηση για το κατά πόσο θα υπάρξει μια μορφή χαλάρωσης των απαιτήσεων από την πλευρά των Θεσμών σε αντάλλαγμα των δύσκολων στιγμών που περνά και θα συνεχίσει να περνά η χώρα στο προσφυγικό.

Και εδώ, οι Κ.Ο. της συγκυβέρνησης, αναγνωρίζουν μια μορφή de facto, διασύνδεσης των δύο θεμάτων, όμως- και ακολουθώντας την τακτική της κυβέρνησης- δεν περιμένουν «θαύματα».