Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης και δανειστών. Πού τα βρίσκουν και πού όχι



Σκληρό μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη για το αφορολόγητο όριο, με την κυβέρνηση και τους δανειστές να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι δύο πλευρές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τα επιμέρους.

Η διαπραγμάτευση της Κυριακής αποδείχθηκε σκληρή, με τους εκπροσώπους των θεσμών να παραμένουν αμετακίνητοι στην πρόταση για μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου κάτω των 9.550 ευρώ και την κυβέρνηση να δίνει μάχη και να καταθέτει αντιπρόταση να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο στις 7.000 ευρώ.

Αξιωματούχος του κυβερνητικού επιτελείου έκρινε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, ενώ όπως ανέφερε, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Πού υπάρχει συμφωνία

Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία στα καυτά μέτωπα της ενιαίας κλίμακας εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, στη φορολόγηση των ενοικίων, και στις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.

Με την επιβάρυνση στα εισοδήματα από ενοίκια να μην μπορεί τελικά να αποφευχθεί, η φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια θα γίνει με συντελεστές 15% και 35% αντί για 11% και 33% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, πλέον θα φτάνει μέχρι το 10%, από 8%, με την κυβερνητική πρόταση να γίνεται αποδεκτή από τους θεσμούς.