Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 -

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου



Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη δεύτερη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε μία εβδομάδα σήμερα, πιστοποιώντας την αξιοπιστία των αμερικανικών πυρηνικών όπλων εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με χώρες όπως είναι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γουέρκ.

Ο πύραυλος Minuteman III, ο οποίος δεν φέρει γόμωση, θα εκτοξευθεί από ένα σιλό στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια, και θα πλήξει έναν στόχο κοντά στην ατόλη Κουαζαλέιν, στις νήσους Μάρσαλ, στον νότιο Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τον Γουέρκ οι δοκιμές αυτού του είδους —έχουν γίνει τουλάχιστον 15 από τον Ιανουάριο του 2011— στέλνουν το μήνυμα σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα αποτελεσματικό πυρηνικό οπλοστάσιο. «Ακριβώς γι' αυτό το κάνουμε», είπε ο Γουέρκ σε δημοσιογράφους.

«Εμείς και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι κάνουμε διαρκώς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις για να αποδείξουμε ότι οι πύραυλοι που έχουμε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι αξιόπιστοι. Και αυτό είναι ένα μήνυμα... ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτές οι επιδείξεις αξιοπιστίας του πυρηνικού οπλοστασίου έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για την Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα καθώς το πεπαλαιωμένο οπλοστάσιο των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του και μια σειρά σκανδάλων στις αμερικανικές πυρηνικές δυνάμεις είχαν προκαλέσει πολλά ερωτήματα πριν από δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δίνει έμφαση στην αναβάθμιση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Στον αμυντικό προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των δαπανών για το πυρηνικό οπλοστάσιο κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να συντηρηθούν, να αναβαθμιστούν ή να αποκτηθούν βομβαρδιστικά, πύραυλοι, υποβρύχια και άλλα συστήματα. Το συνολικό ποσό των 19 δισεκατομμυρίων θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο και στο υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του αμερικανικού οπλοστασίου και των υποδομών του, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία και περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε μια τριακονταετία.

Η τεράστια αυτή αύξηση των δαπανών για τα πυρηνικά όπλα αποτελεί πάντως μια ειρωνική τροπή των γεγονότων για έναν πρόεδρο που είχε θέσει τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από τα πυρηνικά όπλα στο επίκεντρο του προγράμματός του τα πρώτα χρόνια της θητείας του. Ο Ομπάμα είχε απευθύνει έκκληση για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα σε μια ομιλία που είχε κάνει στην Πράγα και αργότερα κατέληξε σε μια νέα διμερή σύμβαση με τη Ρωσία. Το γεγονός ότι του είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εν μέρει αποδόθηκε στη στάση του έναντι των πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο επικριτές των σχεδίων του Πενταγώνου τα χαρακτηρίζουν πανάκριβα και ανώφελα, διότι προβλέπουν την απόκτηση της ικανότητας να εκτοξευθούν και οι 1.550 πυρηνικές κεφαλές που προβλέπει η νέα START. Ο Ομπάμα είχε σημειώσει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να μειώσουν το οπλοστάσιό τους κατά το ένα τρίτο χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μεταβολή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Ο Χανς Κρίστενσεν, αναλυτής της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), επέκρινε ιδιαίτερα έντονα τους «καταστροφικούς» και εξαιρετικά δαπανηρούς σχεδιασμούς του Πενταγώνου, ενώ ο Κίνγκστον Ριφ της Ένωσης για τον Έλεγχο των Όπλων είπε χαρακτηριστικά πως τα σχέδια αυτά «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα».

Το Πεντάγωνο θα εξοικονομούσε δισεκατομμύρια εάν μείωνε το μέγεθος των πυρηνικών του δυνάμεων, σύμφωνα με υποστηρικτές του ελέγχου των εξοπλισμών.

Ο Γουέρκ είπε πως το Πεντάγωνο αντιλαμβάνεται το οικονομικό πρόβλημα, καθώς θα χρειαστούν δαπάνες ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεων. «Εάν γίνει σαφές πως (σ.σ. το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ) είναι πολύ ακριβό, τότε θα πρέπει να το συζητήσει η πολιτική ηγεσία», ανέφερε, κάτι που ίσως συμβεί όταν αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.