Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Ενθρονίζεται μετά από 31 χρόνια νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας! Δείτε σε ζωντανή σύνδεση με το Λονδίνο



Στη Μεγάλη Βρετανία χτυπά η καρδιά της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας, αφού λαμβάνει χώρα η ενθρόνιση μετά από 31 ολόκληρα χρόνια νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας με τους πιστούς να βιώνουν αξέχαστες και ιστορικές στιγμές. Η σημερινή ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα πραγματοποιείται στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, Bayswater, στο Λονδίνο.

Της τελετής της ενθρόνισης προΐσταται ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ συμπροσεύχονται επίσης ιεράρχες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Κυβέρνηση της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση ΕΔΩ:

Αξιοσημείωτο είναι ότι η είσοδος στο ναό είναι ανοικτή μόνο στους κατόχους προσκλήσεων, ωστόσο υπάρχει ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση της τελετής εκτός της εκκλησίας.

Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Royal Lancaster, ενώ την Κυριακή 28 Ιουλίου θα τελεστεί πολυαρχιερατική Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στις 9 π.μ.

Είναι γεγονός ότι με την ενθρόνιση και αυτού του Αρχιεπισκόπου σφραγίζεται για άλλη μια φορά η δυναμική του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε νευραλγικές θέσεις Αρχιεπισκόπων ανά τον κόσμο σε μια εποχή που η Ορθοδοξία χρειάζεται όσο ποτέ Πνευματικές φυσιογνωμίες αλλά και δραστήριες προσωπικότητες με εξωστρέφεια για το καλό της Εκκλησίας.

Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα «έρχεται» σε μια περίοδο που η Μεγάλη Βρετανία, έχει ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό ποίμνιο με πλειάδα Ελλήνων εργαζόμενων, φοιτητών κι επιχειρηματιών να διαμένουν στην χώρα. Την ίδια ώρα μάλιστα που η Μεγάλη Βρετανία πρεσβεύει και ένα δυτικό τρόπο ζωής αντίθετο με τα όσα η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει, η θέση του Αρχιεπισκόπου εκεί θα είναι ένα «παραθύρι» στην ελπίδα.

Έχοντας όμως χρηματίσει σε πολλές και νευραλγικές θέσεις στο παρελθόν, σίγουρα θα μπορεί να δυναμώσει και την διπλωματική εικόνα της χώρας μας εκεί γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει, οι Ιεράρχες στο εξωτερικό είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.

  

Ποιος είναι  ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας;

O νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας γεννήθηκε στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1955.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιον της Φλώριδας, από το οποίον έλαβε το πτυχίο στη Θρησκειολογία (1976). Στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, εκ της οποίας απεφοίτησε το 1980 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982).

Υπηρέτησε ως γραμματεύς στα γραφεία του Βουλευτού Μιχαήλ Μπιλλιράκη στην Ουάσιγκτον(1982-1984).

Εχειροτονήθη Διάκονος το 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και κατά το ίδιον έτος Πρεσβύτερος.

Υπηρέτησε στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Merriville, ΙΝ) και από το 1987 στην Ιερά Επισκοπή Σικάγου ως Γραμματεύς.

Το 1988 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της ως άνω Επισκοπής.

Επί διετίαν εις την Αγίαν Πετρούπολιν της Ρωσσίας συνεπλήρωσε τας σπουδάς του εις την Ιστορίαν και την εκμάθησιν της Ρωσσικής γλώσσης. Κατά το διάστημα αυτό επέδειξεν ιδιαίτερον ζήλον διά τα προγράμματα νεολαίας, ειδικώς διά τον ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ και ανέπτυξε πλουσίαν δράσιν με αξιόλογον ποιμαντικόν και φιλανθρωπικόν έργον.

Εδίδαξεν εις το Πανεπιστήμιον Loyola of Chicago επιλεγόμενα μαθήματα περί Ορθοδοξίας.

Την δε 2αν Δεκεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ και εχειροτονήθη την 14ην ιδίου εις τον Πατριαρχικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου.

Η ενθρόνισής του εγένετο εις τον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Λουκά Χόνγκ Κόνγκ την 12ην Ιανουαρίου 1997 και κατέστη πρώτος κανονικός ποιμενάρχης της νεοιδρυθείσης Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, μετατεθείς εις την Ιεράν Μητρόπολιν Δαρδανελλίων κατά το έτος 2007.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης είναι Διευθυντής του εν Berkeley Η.Π.Α. Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας».

Ποιοί οι Προκάτοχοι

Πρέπει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω Αρχιεπισκοπή διακονούν επίσης τρεις βοηθοί επίσκοποι που φέρουν τους τίτλους παλαιών διαλαμψασών επισκοπών της Μικράς Ασίας: Διοκλείας, Τροπαίου και Κυανέων.

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος έχει έδρα στην Οξφόρδη. Ιδρύθηκε το 1922 προς κάλυψη των ποιμαντικών αναγκών των ορθοδόξων της Μεγάλης Βρετανίας. Στον επίσημο τίτλο της η μητρόπολη και ο επίσκοπός της, φέρει το όνομα μιας σημαντικής πόλης της Μικράς Ασίας – των Θυατείρων – προς ανάμνηση της ιστορικής επισκοπής Θυατείρων της Μικράς Ασίας.

Τα Θυάτειρα είναι μια από τις επτά εκκλησίες της Μικράς Ασίας που αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Επίσης κατά τη χριστιανική παράδοση, η Λυδία η Φιλιππησία η πρώτη χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους και καταγόταν από τα Θυάτειρα. Ήταν έμπορος πορφύρας και διέμενε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όπου και βαπτίστηκε χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο μαζί με όλη την οικογένειά της.

Κατάλογος Αρχιεπισκόπων Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας
Αρχιεπίσκοποι διετέλεσαν οι:

Μακαριστός Αρχιεπ. Γερμανός Στρηνόπουλος (1922-1951)
Μακαριστός Αρχιεπ. Αθηναγόρας Καββαδάς (1951-1962)
Μακαριστός Αρχιεπ. Αθηναγόρας Κοκκινάκης (1963-1979)
Μακαριστός Αρχιεπ. Μεθόδιος Φούγιας (1979-1988)
Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος (Θεοχάρους) (1988- Ιούνιος 2019) – Εφησυχάζων από τις 12/06/2019