Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Brexit: Παραμένει ο κίνδυνος άτακτης αποχώρησης, προειδοποιεί ο Γιούνκερ



Εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για να αμβλυνθεί το σοκ, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, προτρέποντας την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκμεταλλευθεί την εξάμηνη αναβολή που της δόθηκε για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του διαζυγίου.

Η συνέντευξη του Γιούνκερ δημοσιεύεται στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe μία εβδομάδα μετά την απόφαση που πήραν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής να δώσουν αναβολή έξι μηνών στο ΗΒ, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

«Ουδείς γνωρίζει πώς θα τελειώσει το Brexit. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχει ακόμη φόβος πως θα έχουμε σκληρό Brexit, χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία για τη διευθέτηση της αποχώρησης», αναγνωρίζει ο Γιούνκερ και κάνει λόγο περί εξέλιξης με μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της Ευρώπης.

Μολονότι η αναβολή ως την 31η Οκτωβρίου δεν ξεκαθάρισε το πότε, το πώς, ακόμη και το εάν το Brexit θα γίνει, το Λονδίνο πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που του δόθηκε επιδεικνύοντας σοφία, σημειώνει.

«Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό περιθώριο και δεν θα το σπαταλήσουν πάλι. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναβάλλουμε την ημερομηνία της αποχώρησης επ' αόριστον. Η καλύτερη λύση θα ήταν οι Βρετανοί να εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης κατά τη διάρκεια του επιπλέον χρόνου που συμφωνήθηκε» να τους δοθεί, εξηγεί ο Γιούνκερ.

Ωστόσο η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξάλλου ο Γιούνκερ, που προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Οζάκα τον Ιούνιο, προβλέπει ότι θα έχουν «ζωηρό διάλογο».

«Η προηγούμενη συζήτηση διήρκεσε έξι ώρες και είναι καλό το ότι δεν ήσασταν εκεί», χαριτολογεί ο Γιούνκερ, προφανώς αναφερόμενος στο ότι το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο κατά τις πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις του με τον Τραμπ.

Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διανύουν δύσκολη περίοδο το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και τις απειλές της να επεκτείνει τα μέτρα του είδους. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να βρεθεί αντιμέτωπη με νέους δασμούς πριν από τη συνάντηση, ο Γιούνκερ συνιστά υπομονή.

Προτρέπει τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να τονώσουν την ανάπτυξη στην ΕΕ, καθώς προβλέπεται επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η τοποθέτηση δημοσιεύεται μόλις μία ημέρα μετά τη ρητή διαβεβαίωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς πως το Βερολίνο δεν θα δημιουργήσει νέο δημόσιο χρέος για να τονωθεί η αναιμική οικονομική ανάπτυξη της ατμομηχανής της ευρωζώνης.

«Μολαταύτα, η Γερμανία πρέπει να αξιοποιήσει το οικονομικό περιθώριο που διαθέτει για μειώσει περισσότερο το δημόσιο χρέος και να τονώσει τις επενδύσεις», για παράδειγμα «εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια», νουθετεί ο Γιούνκερ.

Εξάλλου, προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου να υπάρξουν απόπειρες από το εξωτερικό για τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου μήνα, στις οποίες οι ευρωσκεπτικιστικές, οι λαϊκιστικές και οι ακροδεξιές δυνάμεις προβλέπεται ότι θα κερδίσουν έδαφος.

Με τη Βρετανία να αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδικασία, το ποσοστό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αυξηθεί έως και στο 14,3% του συνόλου, από περίπου 10% σήμερα, σύμφωνα με τη συγκέντρωση και την επεξεργασία εθνικών δημοσκοπήσεων στην οποία προχώρησε πρόσφατα το ΕΚ.

«Μπορώ να δω μια απόπειρα να νοθευθούν οι ευρωεκλογές. Εκτυλίσσεται σε διάφορες πλευρές, όχι μόνο εκτός ΕΕ. [Πολιτικές δυνάμεις σε] κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να κατευθύνουν τη βούληση των ψηφοφόρων σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις», καταγγέλλει ο Γιούνκερ [σ.σ. η αιχμή αφορά ιδίως τον Βίκτορ Όρμπαν και το Φίντες, το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία, αλλά όχι μόνο]. Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.