Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 -

H σκληρή κριτική της Handelsblatt στον Τσίπρα: "Χάνει τον έλεγχο..."



Με αφορμή τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στο θέμα των περιπολιών του NATOστο Αιγαίο η εφημερίδα Handelsblatt κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης.  

«Χάος με τους πρόσφυγες, μαζικές απεργίες, οδοφράγματα, πτώση στο χρηματιστήριο. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ελληνας πρωθυπουργός πιέζεται από όλες τις πλευρές. Οι δανειστές τον πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, από τις οποίες ενδεχομένως να εξαρτάται το πολιτικό του μέλλον.

 Ο Τσίπρας φαίνεται να χάνει τον έλεγχο. Πολλές κινήσεις του μοιάζουν να μην έχουν σχέδιο και συντονισμό ειδικά στην προσφυγική πολιτική. Την Τρίτη ο Τσίπρας απέκλειε κατηγορηματικά την περιπολία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος συμφώνησε με την αποστολή». 

 Ο αρθρογράφος στη συνέχεια θίγει και το θέμα του ασφαλιστικού: «Οι αργές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δημιουργούν ανασφάλεια στις αγορές. Η πιο καυτή πατάτα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Τα καταστροφικά νούμερα στον τομέα των συντάξεων είναι μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους. Γι' αυτό η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια από τις κεντρικές αποστολές της μεταρρύθμισης. Ωστόσο εξελίσσεται σε πρόκληση, στην οποία θα μπορούσε να αποτύχει ο Τσίπρας».   Süddeutsche Zeitung: Εχει αλλάξει το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα Την σύνδεση της προσφυγικής με την οικονομική κρίση επιχειρεί σε άρθρο της η σημερινή Süddeutsche Zeitung.

«Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να καθυστερούν οι επίμαχες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού στην Ελλάδα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίζονται μετριοπαθείς. Το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να δει μόνο τη μία κρίση χωρίς να βλέπει την άλλη. Ωστόσο κανείς από τους κορυφαίους πολιτικούς, ούτε στις Βρυξέλλες αλλά ούτε και στην Αθήνα, θέλει να το πει αυτό ξεκάθαρα. Στους κυβερνητικούς κύκλους της Αθήνας καθώς και σε κύκλους ευρωπαίων διπλωματών στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και η προσφυγική κρίση συνδέονται. Η Γερμανία είναι αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά την άσκηση κριτικής στα σχέδια που προβλέπουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και ενδέχεται να αποδυναμώσουν την οικονομία. Ξαφνικά οι δανειστές δείχνουν κάτι σαν κατανόηση», σχολιάζει η εφημερίδα.