Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Γιατί οι Τούρκοι δεν διστάζουν να προκαλούν με ΝΟΤΑΜ την ώρα της τραγωδίας στο Αιγαίο



Την δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, αμφισβητεί η Τουρκία την ώρα της τραγωδίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγο μετά την πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell 212ASW/EW του πολεμικού ναυτικού στο νησί Κίναρο μεταξύ Λέρου και Αμοργού, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ και ζητάει από τα ελληνικά πλοία έρευνας και διάσωσης να ενημερώνουν τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ, οι τουρκικές αρχές δεν αποδέχονται τον ορισμό που δίνει η ελληνική ΝΟΤΑΜ για την περιοχή έρευνας και διάσωσης που εκδόθηκε σε σχέση με το ελληνικό FIR. Σύμφωνα με τη συνθήκη του Αμβούργου του 1979, λέει η τουρκική ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία διαθέτει τα μέσα και την ικανότητα να διεξάγει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρόκειται για μία πάγια τακτική της Τουρκίας, που συμβαίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι ελληνικές αρχές μετά την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ, εξέδωσαν νέα ΝΟΤΑΜ που ακυρώνει την τουρκική.

Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι Τούρκοι κλιμακώνουν την τακτική τους να αμφισβητούν ουσιαστικά το μισό Αιγαίο.

Μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες όταν ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια και έριξε στη θάλασσα στεφάνι στη μνήμη των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο Agusta Bell 212 οι Τούρκοι απάντησαν.

Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:45 και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν Ν. Καλολίμνου σε ύψος 26.000 ποδών.

Πρόκειται για ένα σκηνικό προκλήσεων και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο  που στήνει η Αγκυρα εδώ και χρόνια και εντείνει το 2016.

Από τα Χριστούγεννα με μια σειρά ΝΟΤΑΜ και NAVTEX , η Τουρκία δεσμεύει μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από την Λήμνο, μέχρι το Άγιο Όρος και την Θάσο και από τον Αη Στρατή μέχρι ανατολικά της Ευβοίας για ένα διάστημα 12 μηνών (από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016).

Παρά την αντίδραση της Αθήνας η οποία χαρακτήρισε τις ΝΟΤΑΜ άκυρες ,η Τουρκία με νέες αναγγελίες επέμεινε στην μονομερή δέσμευση των περιοχών αυτών και υπήρξε αντίδραση της Ελλάδας.

H Τουρκία έσπευσε να δημιουργήσει ένα σκηνικό από τα παλιά, με τη μονομερή δέσμευση μεγάλων περιοχών που δεν αφορούν μόνο τον διεθνή εναέριο χώρο αλλά και τμήματα του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ των 6 και 10 ν.μ.

Στόχος των Τούρκων είναι να περιοριστούν οι ελληνικές αρμοδιότητες και κυριαρχικά δικαιώματα και μεγάλες περιοχές να είναι αποκλεισμένες για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία.