Επιτυχημένος εφοπλιστής, επιχειρηματική ιδιοφυΐα, γοητευτικός άνδρας, ωραίος Έλληνας.
Αυτός ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή 15 Μαρτίου 1975.
Ο γεννημένος στη Σμύρνη το 1906 Αριστοτέλης Ωνάσης, ο πρόσφυγας που η γιαγιά του ονειρευόταν να δει παπά, έγινε χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου.
Ο Ωνάσης ήταν ικανός για κάτι που πολύ λίγοι στον πλανήτη μπορούν να πουν πως το έχουν: διέθετε ένα σχεδόν αλάθητο ένστικτο, το οποίο τον καθοδηγούσε κατευθείαν στο σημείο όπου υπήρχε μια καινούργια ευκαιρία για εκείνον.
Έτσι, διέβλεψε τη βιομηχανική επανάσταση και τον ρόλο του πετρελαίου.
Παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ».
Η άνοδος της ναυτιλίας ήταν αλματώδης και ο Ωνάσης αγόραζε διαρκώς νέα μεγαλύτερα τάνκερ.
-Η γνωστή φιλία του με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείπει το Λονδίνο και εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη.
Εκεί γνώρισε την άνοιξη του 1943 τη 16χρονη κόρη του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, Αθηνά (Τίνα), και την ερωτεύτηκε.
Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν κι εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι.
Στις 30 Απριλίου 1948 απέκτησαν τον γιο τους Αλέξανδρο και στις 11 Δεκεμβρίου 1950 το δεύτερο παιδί τους, τη Χριστίνα, η οποία γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Ένας οξυδερκής επιχειρηματίας
Στη δουλειά του συνέχεια επινοούσε νέα κόλπα.
Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί.
Παρ’ όλα αυτά, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η Μόμπιλ, η Σοκόνι και η Τεξάκο, προτιμούσαν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του, παρά να πονοκεφαλιάζουν με άλλους.
-Η λαίδη Κλέμεντιν Τσώρτσιλ χαιρετά από το ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, μαζί με τη Μαρία Κάλλας και τη σύζυγο του Ωνάση, Τίνα
Πριν από τον καθένα συνειδητοποίησε το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας μετά τον πόλεμο.
Παρότι η συμφωνία του Πότσδαμ του 1945 απαγόρευε στους Γερμανούς να ναυπηγούν πλοία πάνω από 15.000 τόνους, ο Ωνάσης σκέφθηκε τα φαλαινοθηρικά.
Αυτήν την εποχή διάλεξε και το Μόντε Κάρλο για έδρα των επιχειρήσεών του.
Το 1953 σχεδόν όλο το Μονακό ήταν δικό του.
Την ίδια χρονιά βάφτισε στο Αμβούργο το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου με το όνομα Τίνα Ωνάση.
Ωστόσο, οι σχέσεις με τη σύζυγό του δεν ήταν ιδανικές.
-Η Σουηδή ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο την οποία τσάκωσε ο φωτογραφικός φακός να χαμογελά στο τραπέζι του γκαλά του Monte Carlo’s Sporting Club στο Μονακό.
Το 1956 γνωρίστηκε με τον Bρετανό πρωθυπουργό Ουίστον Τσόρτσιλ.
Ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνοκυπρίων και του Μακάριου, δεν δίστασε να τους υπερασπισθεί ανοιχτά, ενώ η Κύπρος βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή.
Το 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ενθάρρυνε να αναλάβει τη μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρεία Τ.Α.Ε.
Την απέκτησε για 2.000.000 δολάρια, τη μετέτρεψε σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την ανέπτυξε σε αεροπορική εταιρεία των πέντε ηπείρων.
Όταν πίστεψε ότι κατόρθωσε όσα ήθελε, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέτρεψε σε θερινή του κατοικία.
-Μαζί-με-τον-Πρίγκιπα-Ρενιέ-του-Μονακό-την-πριγκίπισσα-Γκρέις-και-τον-επικεφαλής-τον-Ιούλιο-του-1958
Το θυελλώδες ειδύλλιο με την Κάλλας και ο γάμος με την Τζάκι
Το 1958 συνάντησε τη διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.
Η γνωριμία τους αυτή εξελίχθηκε τα επόμενα χρόνια σ’ ένα φλογερό ειδύλλιο, που ποτέ όμως δεν κατέληξε σε γάμο.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Οκτωβρίου του 1968 με τη Ζακλίν Μπουβιέ (Τζάκι), μετά τη δολοφονία του συζύγου της Τζον Κένεντι.
Είχαν γνωριστεί αρκετά χρόνια πριν, όταν ο Ωνάσης είχε συστήσει τον τότε γερουσιαστή της Μασαχουσέτης στον Τσόρτσιλ ως έναν ικανό πολιτικό που είχε τα προσόντα να εξελιχθεί σε πρόεδρο των ΗΠΑ
-Με τον Βασιλιά Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας στο πετρελαιοφόρο «Al-Malik-Saud-al Awal» στη Τζέντα, τον Ιούλιο του 1955
Η αρχή του τέλους
Η αντίστροφη μέτρηση για τον Ωνάση άρχισε στις 22 Ιανουαρίου του 1973, όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Τα τραύματα στον εγκέφαλο ήταν σοβαρότατα κι έπειτα από ιατρική σύσκεψη και με τη συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη.
Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του σκοτώθηκε σε δυστύχημα και προσέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορία ότι επρόκειτο για σαμποτάζ.
Το Δεκέμβριο του 1973, όταν με την πτώση της παγκόσμιας αγοράς τάνκερ, οι ζημίες για τον Ωνάση ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το διυλιστήριο στο Νιου Χαμσάιρ έκλεισε και στις 15 Ιανουαρίου του 1975 επέστρεψε την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος την εθνικοποίησε.
-Ο Αλέξανδρος Ωνάσης μόλις έχει λάβει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από τους γονείς του για τα 13α γενέθλιά του στις 8 Απριλίου 1958
Είχε χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή.
Προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που σιγά – σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα, κι αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, τον Σκορπιό.
Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για τον άλλοτε παντοδύναμο Σμυρνιό, που τελικά έσβησε στις 15 Μαρτίου του 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.
-Ο Έλληνας μεγιστάνας με τη σύζυγό του Τίνα Λιβανού
Μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του σήμερα είναι η εγγονή του Αθηνά, γόνος της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ.