Υλικά
Για τη γέμιση
5 μήλα
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ξηρούς καρπούς mix ( 50 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα με φλούδα, +50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια)
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ ή γαρύφαλλο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη ζύμη
200 γρ. ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
200 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
Διαδικασία
Για τη γέμιση
Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας. Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα. Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους. Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας. Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο ή το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για τη μηλόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια. Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com