Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

Τρία ταμεία ασφάλισης με ενιαίους κανόνες η πρόταση Ροβέρτου Σπυρόπουλου



Η δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης με ενιαίους κανόνες παροχών για όλους (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ), ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑ σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού με ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτό και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, είναι οι βασικοί άξονες της εναλλακτικής πρότασης του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου (φωτογραφία) για το ασφαλιστικό, που παρουσιάζει αποκλειστικά η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου περιλαμβάνει την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου 3-5 ετών για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και τη δυνατότητα ασφάλισης για τους νέους επαγγελματίες (μετά την 1-1-2016) είτε στον ΟΑΕΕ είτε στον αντίστοιχο κλάδο του ΙΚΑ σε περίπτωση ενοποίησης αυτών των δύο ταμείων. 

 

Βασικοί στόχοι της πρότασης

 

Α.  Η διατήρηση του καθεστώτος των συνταξιοδοτικών παροχών σε αποδεκτό επίπεδο, με τη μη περικοπή συντάξεων ύψους 1.000-1.200 ευρώ και κάτω.

Β. Ακριβής αναλογιστικός υπολογισμός των οικονομικών πόρων που θα απαιτηθούν για μία μεταβατική περίοδο (ενδεχομένως 3-5 ετών), έως ότου το νέο σύστημα ισορροπήσει με την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και τον εκσυγχρονισμό των οργανωτικών και διοικητικών του δομών.

Γ. Τη δεσμευτική ανάληψη από τα δημόσια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, αυτοτελούς αποπληρωμής (σε διάστημα 15 έως 20 ετών), του συνόλου των επιπρόσθετων δαπανών που θα απαιτηθούν κατά τη μεταβατική περίοδο των 3-5 ετών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διασωθούν οι σημερινές συντάξεις και να μην αναζητηθούν οι αναγκαίοι πόροι από τους σημερινούς συνταξιούχους.

Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 2 ή 3 ταμείων ασφάλισης, με τον ΟΓΑ να διατηρεί την αυτονομία του. Αναλυτικότερα:

1. Στο πρώτο σενάριο συγχωνεύονται ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ΟΑΕΕ και μένει «μόνος» του ο ΟΓΑ ή δημιουργούνται τρία ανεξάρτητα Ταμεία, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ.

2. Μετασχηματισμός του ΕΤΑΑ σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού, με θεσμοθετημένη την αρχή της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας και για τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, Μηχανικοί - Ιατροί - Δικηγόροι (μπορεί να εξεταστεί και η ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Η πρόταση αυτή προτείνεται να τεθεί στην κρίση των κοινωνικών φορέων του ΤΕΕ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Πανελληνίου Δικηγορικού Συλλόγου και της ΕΣΗΕΑ. Σε περίπτωση μη αποδοχής της πρότασης τα ταμεία αυτά πρέπει να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ. Η πρόταση αυτή είναι κεφαλαιώδους σημασίας γιατί αν υιοθετηθεί από τους κοινωνικούς φορείς ΤΕΕ, ΠΙΣ, ΠΔΣ ίσως επιλυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα.

3. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αρχίσουν την επαγγελματική τους ενασχόληση από 1/1/2016 και μετά έχουν τις παρακάτω επιλογές:

* σε περίπτωση που επιλεγεί η ενοποίηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ, να δύνανται να ασφαλίζονται είτε στον κλάδο ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων είτε στον κλάδο ασφάλισης των μισθωτών.

* να δύνανται εντός 24 μηνών από την έναρξη του επαγγελματικού τους βίου και υπό την προϋπόθεση της άμεσης ασφάλισής τους στον δημόσιο κλάδο υγείας (ΕΟΠΥΥ):

* να ασφαλιστούν στον κλάδο σύνταξης των μισθωτών ή

* να ασφαλιστούν στον κλάδο ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων ή

* να ασφαλιστούν σε επαγγελματικό ταμείο.

4. Το ΝΑΤ θα μπορούσε και αυτό να μετεξελιχθεί σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού με τη διασφάλιση πόρων και από τις εμπορικές ναυτιλιακές μεταφορές.

5. Καθολική ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ στο ΕΤΕΑ με νομοθετική πρόβλεψη για την εθελούσια μετεξέλιξή του σε επαγγελματικό ταμείο.

Βασικές αρχές

1η Αρχή: Ενιαιοποίηση (σε διάστημα 3 έως 5 ετών) των κανονισμών των συνταξιοδοτικών παροχών στα 2 ή 3 ταμεία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης

2η Αρχή: Διάκριση των συντάξεων σε δύο βασικούς πυλώνες:

* βασική σύνταξη, που θα προβλέπει ίδιο ποσό για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

* κατοχυρωμένο ποσό σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές (εξατομικευμένο ποσό)

3η Αρχή: Οι όροι και οι προϋποθέσεις κατοχύρωσης του εξατομικευμένου ποσού σύνταξης προτείνεται να διέπονται βασικά από τις προβλεπόμενες διατάξεις του Ν.3863/10, με τις αναγκαίες προσαρμογές και με επιδιωκόμενο στόχο την ενσωμάτωση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.