Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Ουκρανία: Επιτέθηκαν σε εκκλησία & χτύπησαν πιστούς - Ρωσία: «Αν ξεφύγει η κατάσταση θα προστατέψουμε τους ορθόδοξους»



Αγριες συμπλοκές έλαβαν χώρα στην Δυτική Ουκρανία καθώς ουνίτες και μέλη του ναζιστικού "Δεξιού Τομέα" επιτέθηκαν σε ορθόδοξη εκκλησία ξυλοκοπώντας πιστούς και τον ιερέα ενώ υπάρχουν απειλές για καταλήψεις ναών-μοναστηριών σε όλη την χώρα.

Αυτό ανάγκασε το Κρεμλίνο να βγάλει σκληρή ανακοίνωση στην οποία τόνισε πως «η Ρωσία υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία. 

Η Μόσχα πιστεύει πως θα εκδηλωθούν παρόμοιες επιθέσεις για την κατάληψη ναών και μονών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Πατριαρχείου της Μόσχας σε όλη την Ουκρανία. Μην ξεχνάμε πως το Κίεβο αφαίρεσε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και τη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι και από τα κορυφαία Ιερά σεβάσματα της Ουκρανίας και της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Είναι η καθιερωμένη έδρα και η κατοικία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.

Πιο αναλυτικά, οπλισμένα μέλη του ναζιστικού "Δεξιού Τομέα" κατέλαβαν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην κωμόπολη Bogorodchany στην περιφέρεια Ivano-Frankovsk στην δυτική Ουκρανία.

Εκεί όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες δόθηκε πραγματική μάχη ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες μερικοί εκ των οποίων με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

"Εσπασαν πόρτες, παράθυρα ενώ κτύπησαν τους πιστούς. Ενας πιστός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι, ένας ακόμη έπαθε διάσειση ενώ ο ιερέας Vladimir Shuvar κτυπήθηκε επίσης" ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσαν και απειλές για κατάληψη μοναστηριών και ναών.

Οι πιστοί έδωσαν πραγματική μάχη για να τους απωθήσουν.

Προειδοποιεί η Μόσχα: "Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ορθοδόξων".

Στο φως των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, η Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση .

Σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως της ανεξαρτησίας της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα, η Ρωσία δηλώνει πως θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων».

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Κρεμλίνου για τις απόπειρες, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένα σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά» μέσα, διευκρίνισε ο Πεσκό​φ.

«Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».

«Προειδοποιήσαμε επανειλημμένα πως ανησυχούμε πολύ όσον αφορά αυτές τις αποφάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένα σχίσμα στην ορθοδοξία», συνέχισε ο Πεσκόφ υποστηρίζοντας ωστόσο πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σκοπεύει «να ανακατευθεί στον διάλογο ανάμεσα στις Εκκλησίες» στην Ουκρανία.

«Καθώς η ορθοδοξία είναι μία από τις θρησκείες της Ρωσίας, ό,τι συμβαίνει στον ορθόδοξο κόσμο αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της (ρωσικής) κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Λαβρόφ: Αμερικανικός δάκτυλος πίσω από το σχίσμα Ρωσικής – Ουκρανικής Εκκλησίας

Αμερικανικό δάκτυλο βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, πίσω από την απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να εγκρίνει το σχίσμα μεταξύ της Ρωσικής και της Ουκρανικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με το Pronews, σε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση, μέσω συνέντευξής του σε γαλλικά ΜΜΕ, ο Λαβρόφ, σημείωσε πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν ευθέως τις προκλήσεις που αφορούν τις μη κανονικές εκκλησίες στην Ουκρανία».

«Το ουκρανικό Πατριαρχείο δεν γύρισε την πλάτη του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας αντιτίθεται στις προκλήσεις που προχωρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης με την ευθεία δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Λαβρόφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του Russia Today και του Paris Match.

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τρεις ορθόδοξες εκκλησίες:

Το Πατριαρχείο του Κιέβου, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φιλάρετο, το οποίο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Μόσχας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, η οποία αποσπάστηκε από τη Ρωσική τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Φανάρι γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τον πατριάρχη Φιλάρετο και τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήρε αυτή την απόφαση μετά τη δημόσια υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

«Η παρέμβαση στις υποθέσεις της εκκλησίας απαγορεύεται δια νόμου στην εκκλησία αλλά όταν ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών και ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρετίζουν ανοικτά την απόφαση του Βαρθολομαίου μπορούμε να δούμε πια είναι η άκρη της ουράς του διαβόλου».

Ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης δεν έχασε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί στους επικριτές της Ρωσίας αναφέροντας:

«Εμάς κατηγορούν για παρεμβάσεις ενώ δεν μπορούν να παρουσιάσουν ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο. Αυτοί είναι όμως που παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις».

Δηλώσεις Π.Ποροσένκο: «Ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας- Νίκη κατά των δαιμόνων της Μόσχας»

«Ο Κύριος είδε τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ανεξαρτησία του, και εισάκουσε τις προσευχές μας» δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο.

«Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαλύουν οριστικά τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και σοβινιστικές φαντασίες της Μόσχας, σχετικά με την Ουκρανία ως κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας.»

«Η απόφαση να χορηγηθεί Αυτοκεφαλία έχει ήδη ληφθεί! Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας υπερβαίνει τα όρια της Εκκλησιαστικής ζωής, είναι ένα ζήτημα ανεξαρτησίας για όλους μας, της εθνικής ασφάλειας, της κρατικής υπόστασης και της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Ο Τόμος είναι στην πραγματικότητα μια άλλη πράξη δήλωσης της ανεξαρτησίας μας»

«Η αυτοκρατορία χάνει έναν από τους τελευταίους μοχλούς επιρροής στην πρώην αποικία της. Αυτή είναι η πτώση της Τρίτης Ρώμης, ως το πιο αρχαίο εννοιολογικό αίτημα της Μόσχας για παγκόσμια κυριαρχία.»

«Σας συγχαίρω ειλικρινά γι’ αυτό το πολύ μεγάλο ιστορικό γεγονός. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του Ουκρανικού λαού που αγαπά το Θεό κατά των δαιμόνων της Μόσχας, μια νίκη του καλού έναντι του κακού, του φωτός κατά του σκοταδιού.

Σας συγχαίρω όλους σε αυτή τη μεγάλη μέρα, την οποία ο ουκρανικός λαός περίμενε για 332 χρόνια.»