Αντιπρόταση η οποία θα περιλαμβάνει κλιμακούμενες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων θα φέρει σήμερα το πρωί στο τραπέζι του διαλόγου με τους δανειστές ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ειδικότερα στις κύριες συντάξεις, η τρόικα ζητάει μειώσεις 15% που να ξεκινούν από 6% στις χαμηλές συντάξεις (άνω των 400, ή 500 ευρώ) και να ανεβαίνουν όσο θα ανεβαίνει το ποσό σύνταξης.
Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, αλλά στην κυβέρνηση που ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο αντιπρότασης για μειώσεις 5% ως 8%, εφόσον υπάρξει το ενδεχόμενο αδιεξόδου και καθυστέρησης της όλης αξιολόγησης του προγράμματος.
Για τις επικουρικές το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο, προβλέπει μειώσεις από τα 170 ευρώ και πάνω με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών κατά 1 μονάδα και των εργαζομένων κατά μισή. Χωρίς την αύξηση εισφορών, το σενάριο αλλάζει και ο πήχυς των περικοπών θα ξεκινά από τα 120 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες, εξετάζει να γίνουν σταδιακά οι αυξήσεις των εισφορών για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) και προσανατολίζεται σε δυο συντελεστές: α) Εισφορές 14%-17% επί του εισοδήματος από το 2017 και στο 20% το 2020 για αγρότες και νέους (μέχρι 5 χρόνια) ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, και β) Εισφορές 17% επί του εισοδήματος για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2017 και 20% το 2020.
Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ζητούν εθνική σύνταξη κάτι λιγότερο από τα 384 ευρώ, μειώσεις στις σημερινές κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε ποσοστά που θα φτάνουν το 15% και αρνούνται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 1,5%.
Φορολογικό
Συγχώνευση των τριών φορολογικών κλιμάκων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα) σε δύο ή σε μια, θέσπιση φορολογικού συντελεστή 50% και στόχο πρόσθετα φορολογικά έσοδα 360 εκ. ευρώ θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό.
Οι προτάσεις που θα τεθούν σήμερα στους δανειστές βασίζονται σε ειδικό λογισμικό που έχει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο μπορεί να παράγει 12 φορολογικά σενάρια
Ένα από τα σενάρια που θα προτείνει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας με δύο παραλλαγές, μία για όσους φορολογούμενους εισπράττουν πάνω από το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και μία για όσους το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού εισοδήματος προέρχεται από άλλες πηγές, δηλαδή από ακίνητα ή από επιχειρηματικές-γεωργικές δραστηριότητες.
Στην περίπτωση αυτή, η κλίμακα για τους φορολογούμενους με εισοδήματα προερχόμενα κυρίως από μισθούς ή συντάξεις θα έχει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ περίπου, όπως και σήμερα, το οποίο όμως θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα γίνονται με "πλαστικό χρήμα".
Η κλίμακα των φορολογουμένων, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος δεν προέρχεται από μισθωτή εργασία θα προβλέπει φόρο από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 9.550 ευρώ με συντελεστή 10%-15%.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την καθιέρωση δύο φορολογικών κλιμάκων, μία για τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και ακίνητα και μία για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες.
Τυχόν εφαρμογή του σεναρίου αυτού θα σημάνει:
1 Τη διατήρηση του αφορολογήτου των 9.550 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτεται με δαπάνες εξοφληθείσες με "πλαστικό χρήμα"
2 Την φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα όχι αυτοτελώς με 11% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 12.000 ευρώ και με 33% πάνω από τις 12.000 ευρώ, αλλά κατόπιν υπαγωγής τους στην κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπου θα ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες εξοφληθείσες με "πλαστικό χρήμα". Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική φορολογική ελάφρυνση όσων εισπράττουν ετήσια εισοδήματα έως 9.550 ευρώ προερχόμενα μόνο από ακίνητα.
3 Τη φορολόγηση των εισοδημάτων από επιχειρηματικές και γεωργικές δραστηριότητες σε μια κλίμακα, στην οποία είτε θα ισχύει συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ, οπότε θα επέλθει πλήρης φορολογική εξομοίωση των αγροτών με τους ασκούντες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26%, όπως ήδη προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Υπενθυμίζεται ότι στη νέα κλίμακα (ή τις κλίμακες) που θα οριστικοποιηθούν και θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2016 θα ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Επίσης, τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (ενοίκια, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, μερίσματα) θα ενταχθούν στην κλίμακα, επιβαρύνοντας περισσότερο αυτούς θα τα δηλώνουν.