Ορισμένες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Apple, η Alphabet, που είναι θυγατρική της Google, και το Facebook - πιθανότατα θα πρέπει να συμπεριλάβουν γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια τους έως τα μέσα του 2021, σύμφωνα με έναν πρωτοποριακό νέο νόμο της Καλιφόρνια που στοχεύει να φέρει περισσότερες γυναίκες στις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων.
Το μέτρο γνωστό, ως SB 826, υπογράφηκε από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν. Σε ένα ασυνήθιστο σημείωμα με την υπογραφή του, ο Μπράουν ουσιαστικά έγνεψε καταφατικά προς το κίνημα #MeToo με αφορμή και τις ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον υποψήφιο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρέτ Κάβανο. Στο μήνυμα του ο αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουάσινγκτον - και πέρα από αυτά- καθιστούν σαφές ότι πολλοί δεν λαμβάνουν το μήνυμα για την ίση μεταχείριση των γυναικών. Είναι πλέον καιρός, προσθέτει, οι μεγάλες εταιρίες να συμπεριλάβουν στα διοικητικά τους συμβούλια εκείνες που αποτελούν περισσότερο από το μισό των «πολιτών» στην Αμερική.
Ο νόμος, που εισηγήθηκε η γερουσιαστής Χάνα-Μπεθ Τζάκσον, απαιτεί από όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στα διοικητικά τους συμβούλια μέχρι το τέλος του 2019. Μέχρι το τέλος του 2021 όλα τα συμβούλια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν δύο γυναίκες, ενώ εκείνα που απαρτίζονται από έξι ή περισσότερα μέλη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τρεις γυναίκες.
Σήμερα η Apple, η Alphabet και το Facebook έχουν δύο γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια καθώς και οι εταιρίες κατασκευής μικροκυκλωμάτων Intel και Nvidia. Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιριών της Silicon Valley, η Cisco, η Oracle και η Netflix πληρούν την απαίτηση του 2021 έχοντας τρεις ή περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια.
Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά για μεγάλες εταιρίες εκτός Καλιφόρνιας. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα ο Τζότζεφ Γκράντφεστ, καθηγητής Δικαίου στο Στάνφορντ, υποστήριξε ότι η πολιτεία της Καλιφόρνιας μπορεί μόνο να υπαγορεύσει τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων εταιριών που έχουν ιδρυθεί στην Καλιφόρνια και έχουν έδρα την πολιτεία αυτή. Οι προσπάθειες εφαρμογής του νόμου σε εταιρείες που βρίσκονται σε άλλες πολιτείες θα θεωρηθούν αντισυνταγματικές, ισχυρίζεται ο Γκράντφεστ πρώην μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι περισσότερες μεγάλες καλιφορνέζικες εταιρείες έχουν έδρα στις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτείες όπως το Ντέλαγουερ ή τη Νεβάδα. Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών μόνο η Apple και η Cisco έχουν συσταθεί στην Καλιφόρνια.
Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαιτεί να εκπροσωπούνται οι γυναίκες στα εταιρικά συμβούλια, σύμφωνα με δημοσιεύεται στο Wired.com, που αναδημοσιεύει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοιους νόμους ή κατευθυντήριες γραμμές ακολουθώντας τη Νορβηγία, η οποία ήδη πριν από μία δεκαετία απαιτούσε από όλες τις εταιρείες να έχουν γυναίκες στα διοικητικά τους συμβούλια σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Σύμφωνα με τον Economist, παρόμοιοι νόμοι είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Ολλανδία.
Ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον αριθμό και την εξέχουσα θέση των γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 24,5% των τεχνικών υπαλλήλων στην Google, το 23% στην Apple και το 22% στο Facebook , σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκθέσεις πολυμορφίας των εταιρειών αυτών. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί όχι όμως αρκετά γρήγορα για τους επικριτές των προσπαθειών ποικιλομορφίας των εταιρειών.