Σε ένα εντατικό κύκλο παρακολούθησης μπαίνει η Ελλάδα από τις 10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί η διαδικασία της «ενισχυμένης εποπτείας» με αυτές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και να οριστικοποιηθει ενα προσχεδιο του προυπολογισμου του 2019 που θα συναδει με τα συμφωνηθέντα.
Η πρώτη αποστολή εποπτείας των θεσμών ξεκινάει στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες όπου τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη κατάρτιση του προσχέδιου του προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου.
Η αποστολή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο πλαίσιο της εποπτείας οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν θα προβούν σε κάποια οριστική πρόβλεψη ως τον Νοέμβριο και θα περιοριστούν στο να εκτιμήσουν τη παρούσα μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Ελλάδα καλείται να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Ευρωομάδας τον Ιούνιο του 2018, και ορισμένες δέσμες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων είναι η προώθηση μέτρων για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η λύση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό.
Ερωτηματικό στο θέμα των συντάξεων
Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, ο αξιωματούχος δεν άνοιξε τα χαρτιά του, λέγοντας πως οι θεσμοί θα ακούσουν την Ελληνική πλευρά και έπειτα θα εξετάσουν πως πάει η οικονομία και ανάλογα τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.
Όπως και να έχει, ο αξιωματούχος τόνισε επανειλημμένα πως οι Υπουργοί της Ευρωομάδας αναμένουν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και παράλληλα υπογραμμίζουν την προϋπάρχουσα συμφωνία και τον στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% σε σταθερή βάση. Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι θεσμοί επιζητούν μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό με την πλήρη ενοποίηση των περίπου 200 συνταξιοδοτικών Ταμείων και παράλληλα εξετάζουν τον καταμερισμό των επιπτώσεων των συνταξιοδοτικών περικοπών με ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα.
Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του αξιωματούχου όμως που υποστηρίζει πως οι δεσμεύσεις για περικοπή των συντάξεων έγιναν με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ για το 2017 τα οποία όμως “τώρα είναι αρκετά διαφορετικά”.
«Με μια αναφορά μας οι αγορές αντιδρούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης»
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πως διαφέρει από τις προηγούμενες αποστολές και αν η ελληνική πλευρά έχει πλέον αυτονομία, ο αξιωματούχος εκτιμά πως υπάρχει ευρεία διάθεση για συνεργασία και πως οι θεσμοί δεν έχουν να συμφωνήσουν σε κάποιο μνημόνιο, αλλά να εξετάσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμό και να συζητήσουν τις πολιτικές της Ελλάδας.
Σε μια ελαφρώς αμφίσημη δήλωση του όμως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μια αρνητική αναφορά των θεσμών θα μπορεί να κινητοποιήσει αρνητικά τις αγορές, δεδομένης της εύθραυστης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα με τις θετικές εισηγήσεις των θεσμών θα είναι συνδεδεμένες και οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SΜPs και ANFAs) - περίπου € 1,2 δισ. ετησίως.
Βάση των προσωρινών στοιχείων φαίνεται να υπάρχει κάποιος δημοσιονομικός χώρος, περίπου στα περίπου € 600 εκατ. συνεπώς για τον αξιωματούχο «η Ελλάδα έχει αυτονομία, αλλά μετρά και η συνέπεια» και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των εταιρικών φόρων, κάτι που μπορεί να γίνει και με τον ΕΝΦΙΑ.