Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Η κατανάλωση φυκιών μπορεί να μειώσει την παραγωγή μεθανίου των βοοειδών



Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι τα φύκια ως πηγή τροφής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της παραγωγής μεθανίου των αγελάδων. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα βοοειδή που τρέφονται με ένα πειραματικό μείγμα ειδικής τροφής και ενός συγκεκριμένου είδος φυκιών, παράγουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνια Στέιτ, η γεωργία είναι υπεύθυνη μέχρι και για το 7% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Αμερικής, με ανάλογα ποσοστά παγκοσμίως. Καθημερινά, ζώα όπως οι αγελάδες παράγουν έως και ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Το 20% των γεωργικών εκπομπών μεθανίου προέρχεται μόνο από τις εκκρίσεις των ζώων.

Για να μειωθούν αυτές οι εκπομπές, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με νέους συνδυασμούς ζωοτροφών για τις αγελάδες. Στο άχυρο των αγελάδων προστέθηκε έως 1% φυσικό κόκκινο φύκι του είδους Asparagopsis armata. Για να ενθαρρυνθούν οι αγελάδες να καταναλώσουν τη νέα τροφή, προστέθηκε μελάσα ως φυσικό γλυκαντικό για να καλύπτει την αλμυρή γεύση και μυρωδιά. Για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα, οι ερευνητές τοποθέτησαν τις αγελάδες σε ένα ειδικό θάλαμο τρεις φορές την ημέρα, όπου η αναπνοή των αγελάδων μετρήθηκε για το περιεχόμενο σε αέρια, με αντάλλαγμα ένα μπισκότο.

Οι αγελάδες που έτρωγαν τις ζωοτροφές με μείγμα φυκιών παρουσίασαν σημαντική μείωση στην παραγωγή μεθανίου. Σε τρία πειράματα διάρκειας δύο εβδομάδων, οι αγελάδες που έφαγαν το μείγμα με το υψηλότερο ποσοστό φυκιών μείωσαν την παραγωγή μεθανίου κατά 50%.

Το ερώτημα ήταν αν άλλαξε το γάλα που παρήγαγαν αυτές οι αγελάδες. Αν και οι αγελάδες που τρώνε φύκια παρήγαγαν ελαφρώς λιγότερο γάλα, η τροφή δεν άλλαξε τη γεύση του γάλακτος. Μια τυφλή γευστική δοκιμασία που διεξήχθη με 25 εθελοντές δεν αποκάλυψε διαφορές στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, προτού τα φύκια αποτελέσουν θεμελιώδες κομμάτι των ζωοτροφών, η βιομηχανία πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή της γεύσης των φυκιών ώστε να είναι πιο ευχάριστη για τις αγελάδες και την ανάπτυξη αρκετών φυκιών για τη ζήτηση. Επιπλέον, η καλλιέργεια ζωοτροφών πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη για τους αγρότες.