Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

"Επίθεση γοητείας" και "παλιές βασιλικές πληγές" το ταξίδι του Κάρολου στην Ελλάδα



Για «επίθεση γοητείας» και "παλιές βασιλικές πληγές" κάνει λόγο ο Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα σχετικό με την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα.

«Ο πρίγκιπας Κάρολος πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει ένα από τα ισχυρότερα "στρατηγικά ατού" που διαθέτει για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις εν μέσω των ολοένα και πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων του Brexit», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η βασιλική επίθεση γοητείας που αρχίζει με την άφιξη του πρίγκιπα και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα, σήμερα στην Αθήνα, έχει επίσημα στόχο την ενίσχυση των μακροχρόνιων ναυτιλιακών και στρατιωτικών δεσμών των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας έχει αναφέρει ότι η τριήμερη περιοδεία στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει μια πληγή που χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Σε μια σπάνια δημόσια έκφραση των συναισθημάτων του για «την πολύ ιδιαίτερη χώρα» που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, ο μελλοντικός βασιλιάς δήλωσε ότι αγαπάει από παλιά την Ελλάδα.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και πάντα με γοήτευαν ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της», δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή», παραμονές της επίσκεψής του. «Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας».

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες και το μοναδικό κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί επίσημα. Ο σύζυγός της, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και αναγκάσθηκε να φύγει από τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, μαζί με τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Ανδρέα, αποφεύγοντας παρά λίγο την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 1974 υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

«Ως διάδοχος του θρόνου, ο Κάρολος με την επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να κατευνάσει την ένταση από την πλευρά μιας οικογένειας που εθίγη από την Ελλάδα η οποία εκθρόνισε έναν δικό της», δήλωσε ο καθηγητής Κέβιν Φίδερστόουν, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.

«Ο Κωνσταντίνος είναι ένας οικείος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη κι αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα», δήλωσε στην Guardian. «Τώρα πρέπει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να κάνουν το ίδιο».

Τέλος, ο Guardian επισημαίνει πως η περιοδεία -μέρος της πενθήμερης επίσημης επίσκεψης στη Γαλλία και στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί ο Κάρολος κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης- κλείνει μια παρένθεση 45 χρόνων από τότε που οι δύο χώρες αντάλλαξαν για τελευταία φορά επίσημες επισκέψεις.