Ήθελαν να πουλήσουν άγαλμα της θεάς Υγείας για 500.000 ευρώ.
Το ποσό των 500.000 ευρώ ζητούσαν οι τρεις αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν στη Σπάρτη, για το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας άγαλμα της θεάς Υγείας, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή τους κατά την αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρουσία τριών ανωτάτων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.
Πρόκειται για την γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Έλενα Κόρκα, την επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλική Παπαγεωργίου, και την τμηματάρχη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Ελένη Βλαχογιάννη, οι οποίες δεν έκρυψαν την μεγάλη τους ικανοποίηση για τη σημαντική αυτή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η κ. Κόρκα χαρακτηρισε «μεγάλη γιορτή» την κατάσχεση του αγάλματος, όπως και κάθε σημαντικού έργου που κατάσχεται από το «μαύρο» εμπόριο, καθώς και μεγάλο κέρδος για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Το άγαλμα είναι ένα μαρμάρινο ακέφαλο γλυπτό, ύψους 55 εκατοστών, το οποίο χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί η προέλευσή του και να προσδιοριστεί η αξία του.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από μεθοδικές έρευνες από αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, με πληροφορίες που έφτασαν στην υπηρεσία πριν από περίπου δύο μήνες, όπως είπε ο διευθυντής της Ααφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Γιώργος Ψωμάς.
Το μεσημερι της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στη Σπάρτη, οπότε συνελήφθησαν οι τρεις αχαιοκάπηλοι, 44, 48 και 57 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν πραγματοποιήσει επαφές για την πώληση του αγάλματος, που βρέθηκε μέσα σε φορτηγό του 57χρονου.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα μικρότερης αξίας, καθώς και εξοπλισμός για «κυνήγι» αρχαιοτήτων και αντικειμένων αξίας.
Ειδικότερα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα τέσσερα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας, των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων, καθώς και:
- δύο ανιχνευτές μετάλλων,
- δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
- δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
- τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
- ένα σπρέι πιπεριού,
- οχτώ κινητά τηλέφωνα,
- ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
- το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.
Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, έδωσε συγχαρητήρια στους αστυνομικούς και τους προϊσταμνένους τους που συμμετείχαν στην έρευνα και την επιχείρηση και τόνισε: «Η Ελληνική Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όπως και σήμερα αποδεικνύει, θα συνεχίσει την προσπάθειά της, εντείνοντας τη δράση και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη αποτελεσματικότητά της και σ' αυτόν τον τομέα».
Από την πλευρά του, ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, επεσήμανε ότι η υπόθεση είναι μια προσθήκη στις μεγάλες επιτυχίες της ΕΛΑΣ το τελευταίο διάστημα και πρόσθεσε πως η παρουσία στο κτίριο της ΕΛΑΣ, είναι επειδή «θέλει να υπηρετήσει την κατάθεση της ειλικρινούς αυθεντικής, γνήσιας ευαρέσκειας της πολιτικής ηγεσίας, στους ανθρώπους που μόχθησαν, προσπάθησαν». Επιπλέον, κατέθεσε δημόσια και την ευαρέσκεια του αναπληρωτή υπουργου Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές στο παρελθόν, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.