Συνεχίζει για δέκατη μέρα μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Ασκληπιείο τη δύσκολη «διαδρομή» του ο 44χρονος παρουσιαστής Κωνσταντίνος Αγγελίδης.
Μια «διαδρομή» που ξεκίνησε την παραμονή των Χριστουγέννων μετά τον βαρύ τραυματισμό του με τη μηχανή μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε και συνεχίστηκε με ένα πολύωρο, απαιτητικό χειρουργείο στο κεφάλι για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε και με τη νοσηλεία του στην Εντατική.
Οι θεράποντες γιατροί παραμένουν φειδωλοί σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία της υγείας του 44χρονου. Από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για ένα βαρύ περιστατικό, με πολλαπλά κατάγματα κρανίου αλλά και εκτεταμένο αιμάτωμα στο κεφάλι.
Με αυτά τα δύσκολα δεδομένα, όπως εξηγούσαν όμως και στην οικογένεια του τραυματία, καμία πρόγνωση δεν θα ήταν ασφαλής. Πρόσθεταν επίσης πως η ηλικία κι ο γερός οργανισμός του αποτελούν δύο σημαντικούς «συμμάχους» που μπορούν να τον βοηθήσουν σε αυτή τη δύσβατη πορεία που πρέπει να διανύσει.
Τα πρώτα 24ωρα ήταν κρίσιμα στην Εντατική. Ζητούμενο για τους γιατρούς ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενή. Αυτό που έλεγαν στη σύζυγό του ήταν πως κάθε λεπτό που περνά μέσα στην Εντατική χωρίς να επιδεινώνεται περαιτέρω η κατάστασή του είναι χρόνος κερδισμένος.
Πλέον οι γιατροί λένε πως δεν κινδυνεύει η ζωή του 44χρονου Κωνσταντίνου Αγγελίδη, ωστόσο ο αγώνας του συνεχίζεται με άλλους όρους.
Εφόσον δόθηκαν επαρκείς ενδείξεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασής του, οι γιατροί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να «βγει» από την καταστολή, το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται, έτσι ώστε να ελεγχθεί γενικότερα η νευρολογική του απόκριση. Η αφύπνιση από το τεχνητό κώμα σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν σταδιακά τα φάρμακα και να επιχειρηθεί να αποσυνδεθεί ο ασθενής από τον αναπνευστήρα.
Η διαδικασία αυτή είναι πολύ λεπτή και με καθόλου προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΜΕΘ ο ασθενής μπορεί να παραμείνει σε αναπνευστική μηχανική υποστήριξη για 13 έως 20 ημέρες, και μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος υποβάλλεται σε τραχειοστομία.
Αυτό γίνεται για να υποστηριχθεί και πάλι η αναπνοή του αλλά είναι η μέθοδος που ενδείκνυται για την αναπνευστική υποστήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και που τον προστατεύει περισσότερο από τα μικρόβια και συνεπώς τις λοιμώξεις που εγκυμονεί η χρήση του αναπνευστήρα.
Στην προκειμένη περίπτωση το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα αρχίζει να μετράει αντίστροφα για τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη από το ερχόμενο Σάββατο και μετά. Θα επιχειρηθεί η αποσωλήνωση και εάν δεν μπορεί να αναπνέει μόνος του, θα γίνει τραχειοστομία. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος προς την ανάρρωσή του είναι μακρύς και μοναδικός – όπως και για κάθε ασθενή άλλωστε…