Δέκα χρόνια πριν, ο Chamath Palihapitiya ήταν ένα από τα ταχύτερα ανερχόμενα στελέχη της νεοσύστατης τότε Facebook. Ο προγραμματιστής με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανολόγου δεν άργησε να ανέβει στα ψηλότερα σκαλιά της ιεραρχίας και να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της εταιρείας.
Βασική του αρμοδιότητα ήταν η επέκταση της βάσης των εγγεγραμμένων χρηστών.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά επί των ημερών του από τα 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένων το 2005 το Facebook ξεπέρασε τα 800 εκατ. το 2011, όταν και Palihapitiya αρνήθηκε την προαγωγή που το πρότεινε ο Mark Zuckerberg και αποχώρησε από την εταιρεία.
Σήμερα, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας και επενδυτής όχι μόνο δεν αναπολεί τις επιτυχίες του κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο γνωστό κοινωνικό δίκτυο, αλλά δηλώνει ότι αισθάνεται «τεράστια ενοχή» για τη συνεισφορά του στη δημιουργία αυτού του κολοσσού.
Ένα οικουμενικό πρόβλημα
«Δημιουργήσαμε μια σειρά εργαλείων που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και αποδιοργανώνουν τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του ενώπιον κοινού στο Πανεπιστήμιο του Stanford.
Ο Palihapitiya δεν στάθηκε μόνο απέναντι στο Facebook, αλλά και στο σύνολο των σελίδων και των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. «Η διάδραση με τους συναναθρώπους μας γίνεται πλέον με καρδούλες, ‘μου αρέσει’ και υψωμένους αντίχειρες. Τα πάντα κινούνται με γνώμονα τη ντοπαμίνη που εκκρίνεται στον εγκέφαλό μας όταν μας κάνουν like».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, τα πάντα στην κοινωνική δικτύωση επηρεάζονται από την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις. Δεν αναφερόταν όμως (μόνο) στις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική. «Δεν πρόκειται για ζήτημα των ΗΠΑ» τόνισε. «Είναι ένα οικουμενικό πρόβλημα».
Ο τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι πολύ απλός: «σταματάμε να τα χρησιμοποιούμε» είπε εν μέσω χειροκροτημάτων. Ο ίδιος δήλωσε ότι προσπάθησε αρκετά λόγω επαγγελματικών και κοινωνικών συνθηκών να απομακρυνθεί από την κοινωνική δικτύωση, αλλά τελικά τα κατάφερε. Ανέφερε επίσης ότι έχει απαγορεύσει στα παιδιά του να συνδέονται στο Facebook. Μια πρόχειρη αναζήτηση πάντως δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του καθώς το προσωπικό προφίλ του στο Facebook πράγματι δεν ενημερώνεται συχνά, αλλά παραμένει δραστήριος στο Twitter.
Επενδύσεις σε «άχρηστες» εταιρείες
Ο Palihapitiya εξήγησε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Stanford γιατί θεωρεί ότι εκτός από την κοινωνία, τα κοινωνικά δίκτυα προκαλούν ζημιά και στην οικονομία. Ως ιδιοκτήτης ενός Venture Capital και ο ίδιος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους επενδυτές της Silicon Valley. «Τα επιχειρηματικά κεφάλαια κατευθύνονται σε άχρηστες και ανόητες εταιρείες, αντί να αξιοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές ασθένειες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο εκατομμυριούχος επενδυτής και ιδιοκτήτης των ομάδας του ΝΒΑ Golden State Warriors διοχετεύει τα δικά του κεφάλαια, το χρόνο και την ενέργειά του στη Social Capital, μια εταιρεία που θέτει ως στόχο την επίλυση των δυσκολότερων προβλημάτων της ανθρωπότητας. Όπως αναφέρει στο όραμά του: «Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των βασικών ανθρώπινων αναγκών, επιδιώκουμε να οδηγήσουμε την ανακατανομή της εξουσίας, την αναδιανομή του κεφαλαίου και των ευκαιριών από πάνω προς τα κάτω. Προκειμένου να το επιτύχουμε, χτίζουμε μια πλατφόρμα για την ενδυνάμωση των υποσχόμενων νέων επιχειρηματιών και των πρωτοποριακών προϊόντων προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακούγεται ρομαντικό, αλλά είναι αν μη τι άλλο ένας πιο χρήσιμος τρόπος αξιοποίησης της τεχνολογικής προόδου σε σύγκριση πχ με τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού εργαλείου για να βλέπεις τα like σου.