Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου: Πάνω από 15 χιλιάδες πρόσφυγες



Οι αυξημένες προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό από τα μέσα του Αυγούστου και μετά. Τις έξι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 768 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτή τη στιγμή, στα νησιά βρίσκονται περισσότεροι από 15.125 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους (8.118) να φιλοξενούνται στη Λέσβο.

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συνεδρίου του νησιού, ζητείται από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας αλλά και η διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου φιλοξενούνται κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών -  σχεδόν 6.180 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τα 2.330 άτομα.

Οι δημοτικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς φοβούνται πως το σενάριο να ξαναζήσει η χώρα και ιδιαίτερα τα νησιά ένα νέο καλοκαίρι 2015 δεν είναι πολύ μακρυά. 

Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του τονίζει πως διαπιστώνει την παντελή απουσία πολιτικής βούλησης για την πραγματοποίηση της αποσυμφόρησης της Λέσβου και δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών μέσων, όπως άλλωστε, είχε αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ως τρόπο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 η Λέσβος με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις για λογαριασμό της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η τοπική κοινωνία με την καθοριστική και πολύπλευρη δράση του δήμου Λέσβου, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έπραξαν αυτό που επέβαλλε το ανθρωπιστικό καθήκον, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα, η οποία χαρακτήρισε τη Λέσβο το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Δύο χρόνια μετά την κρίση του 2015, οι υποσχέσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποσυμφόρηση των νησιών και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος, δεν έχουν εκπληρωθεί.

Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη από την ελληνική κυβέρνηση Ευρωπαϊκή πολιτική, που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό, προκαλεί τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και συνεπώς τη σταδιακή μετατροπή του νησιού μας σε ένα νησί φυλακή, γεγονός για το οποίο έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο τρόπο είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους παράγοντες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο γεμάτο αγανάκτηση ψήφισμα.

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, βάσει επιτόπιων ελέγχων που η ίδια έκανε, έκρινε ως μη ικανοποιητική την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων ενώ ο ρυθμός βελτίωσης της είναι εξαιρετικά αργός.

Παρατηρούνται, δε, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, παραβιάσεις των δικαιωμάτων του αιτούντων διεθνή προστασία και των προσφύγων ως προς τη μαζική και αδιάκριτη κράτησή τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβαση τόσο στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας και σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες διαμονής, υγείας και εκπαίδευσης.