Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Υποχωρεί σταδιακά από το απόγευμα η κακοκαιρία



Η κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υτοχωρούν και μέχρι τα βράδυ θα έχουν περιοριστεί στην Κρήτη, καθώς ο «Δαίδαλος» μετακινείται προς τα νότια.

Σήμερα Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Αιγαίο, τις παράκτιες προς αυτό περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, και την Θεσσαλίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, και την Πελοπόννησο, οι οποίες σταδιακά και έως το βράδυ θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο. Πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες υπάρχει στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα έως και το μεσημέρι, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο νότιο Αιγαίο. Τοπικές ομίχλες θα σχηματιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η θερμοκρασία στη βόρεια ηπειρωτική χώρα θα κυμανθεί από 4 έως 19 βαθμούς, στην δυτική από 9 έως 23, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα από 10 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 21, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 11 έως 20, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 14 έως 22. 

Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στα νοτιοδυτικά θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, όμως σταδιακά θα γίνουν βόρειοι 3 έως 5 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Πρόγνωση καιρού: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 ή 6 στα ανατολικά έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Πρόγνωση καιρού: Στα βόρεια γενικά αίθριος. Στα νότια λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική Πελοπόννησο πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στα βόρεια θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 στα ανατολικά και νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα πειροριστούν στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Πρόγνωση καιρού: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο «Δαίδαλος» προκάλεσε 11.000 κεραυνούς - Πού έβρεξε περισσότερο

Μαζί με τη βροχή, τις καταιγίδες, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα προβλήματα σε πολλές περιοχές, ο «Δαίδαλος» κατά το πέρασμά του από την Ελλάδα έφερε μαζί του και χιλιάδες κεραυνούς!

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου έπεσαν σχεδόν 11.000 κεραυνοί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Tα στοιχεία του συστήματος ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνουν, παράλληλα, ότι η δραστηριότητα ήταν πολύ έντονη στο Αιγαίο.