75 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και γιορτάζει με πλήθος παραστάσεων για τη νέα σεζόν στο θρυλικό Υπόγειο και τη σκηνή της Φρυνίχου.
Με σύνθημα έναν στίχο του Γιώργου Σεφέρη «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη» που εμπνέει και οδηγεί εδώ και 75 χρόνια το Θέατρο Τέχνης, η καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής σεζόν, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο 18 παραστάσεων (επαναλήψεις περσινών επιτυχιών και πολλές νέες παραγωγές) καθώς και δράσεις που «αφουγκράζονται τις ανάγκες των θεατών».
Με βασικό άξονα του προγράμματος τη δημιουργική επαναπροσέγγιση εμβληματικών παραστάσεων από το ρεπερτόριο του Θεάτρου και την εποχή του Κουν έως το τέλος του 20ου αιώνα, θα εορτασθούν για τις δύο επόμενες χρονιές τα 75 χρόνια του ιστορικού θεάτρου και του ιδρυτή του.
«Θέλουμε να στήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα σε αυτό που συνέβη και σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τα μάτια στραμμένα σε αυτά που θα συμβούν αύριο. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας: το αύριο του Θεάτρου Τέχνης» είπε η Μαριάνα Κάλμπαρη, επισημαίνοντας πως οι παραστάσεις θα πλαισιώνονται από διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με κεντρικό ζητούμενο την αναζήτηση και τον επαναπροσδιορισμό της νέας ελληνικής ταυτότητας από τον Κάρολο Κουν μέχρι σήμερα και την κληρονομιά του στο ελληνικό θέατρο.
Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με αφορμή την παράσταση «Δούλες» του Ζενέ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1968 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου και θα παρουσιαστεί από τις 8 Φεβρουάριου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τις Κάτια Γέρου και Κωνσταντίνα Τακάλου.
Σχετικά με τις νέες παραγωγές της φετινής σεζόν, η σπουδαία κυρία του θεάτρου, Μάγια Λυμπεροπούλου, επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης όπου έγραψε ιστορία με τις ερμηνείες της. Η σημαντική ηθοποιός αποδέχτηκε την πρόταση του Νίκου Μαστοράκη να πρωταγωνιστήσει στο λαϊκό αριστούργημα του Έντεν Φον Χόρβατ «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», που πρόκειται να ανεβάσει ο ίδιος τον ερχόμενο Απρίλιο σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα.
«Μας απασχολεί με ποιον τρόπο κοιτάζουμε το μέλλον, ποια είναι μέχρι σήμερα η ιστορία μας, μα και πώς τη συνεχίζουμε. Ειδικά τώρα, σε μία εποχή όπου όλα συνηγορούν σε μια τρομερή ανάγκη για επαναπροσδιορισμό» υποστήριξε η Μαριάννα Κάλμπαρη, κατά την παρουσίαση, επιλέγοντας να διαβάσει ένα απόσπασμα από το ποίημα του Σεφέρη «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά»: «Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε. Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε».
Δείτε όλες τις παραστάσεις και το νέο πρόγραμμα του θεάτρου Τέχνης ΕΔΩ.