Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

Συγκλονιστική μαρτυρία: H Nταϊάνα φώναζε στον οδηγό να μην τρέχει



Η πριγκίπισσα Νταϊάνα περνούσε το καλοκαίρι της με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ. Το καλοκαίρι που έμελλε να είναι και για τους δύο το τελευταίο.

Μετά την πρόσκληση του ιδιοκτήτη των Harrods Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν άργησε να συνδεθεί ερωτικά με τον γιο του Ντόντι. Η σχέση τους ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1997. Δεν τον γνώριζε μέχρι τότε. Εκείνος πάλι έκανε διακοπές με την Αμερικανίδα αρραβωνιαστικιά του Kelly Fisher, μοντέλο του Calvin Klein.

Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ κοιμόταν με την Kelly σε ένα από τα σκάφη της οικογένειάς του και παράλληλα διασκέδαζε σε άλλο με την Νταϊάνα. Το Jonikal, υπερπολυτελές σκάφος 150 μέτρων, είχε αγοραστεί από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ειδικά για την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Έξι εβδομάδες μετά την πρώτη τους συνάντηση, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ άφησαν την τελευταία τους πνοή σε τροχαίο στο Παρίσι. Πήγαιναν από το ξενοδοχείο Ritz στο διαμέρισμα του Ντόντι. Κάθονταν δίπλα δίπλα στα πίσω καθίσματα. Πίσω από το τιμόνι βρισκόταν ο Henri Paul και στη θέση του συνοδητού βρισκόταν ο σωματοφύλακας Trevor Rees Jones.

Ο Henri Paul ήταν επικεφαλής ασφαλείας του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι. Τον είχε καλέσει ο Ντόντι για να τους πάει στο διαμέρισμά του με την Νταϊάνα, λίγο έξω από τα Ηλύσια Πεδία. Με πάνω από μια δεκαετία προϋπηρεσίας, ο Henri Paul δεν είχε ποτέ ξανά μεταφέρει οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας Φαγέντ. Θλιβερή ειρωνεία πως οι δύο σοφέρ Philippe Dourneau και Jean-François Musa που είχαν μεταφέρει το ζευγάρι με ασφάλεια για το τελευταίο τους γεύμα, περίμεναν την Νταϊάνα και τον Ντόντι στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Κανένας εξειδικευμένος Γάλλος σοφέρ δεν είχε μέχρι τότε εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα. Οι Dourneau και Musa πήγαν αργότερα τον δρόμο για το τούνελ όπου συγκλονισμένοι ανακάλυψαν το τραγικό τέλος της Νταϊάνα και του Ντόντι.

28/29 Αυγούστου 1997

Μια πολύ σημαντική μέρα για την Νταϊάνα. Έναν ακριβώς χρόνο νωρίτερα είχε πάρει διαζύγιο από τον πρίγκιπα Κάρολο. Γιόρτασε τη στιγμή με τον Ντόντι στο σκάφος Jonikal. Το επόμενο βράδυ δείπνησαν σε μια μικρή παραλία στη Σαρδηνία. Σύμφωνα με τον μπάτλερ Rene Delorme, αυτή ήταν μια από τις πιο ρομαντικές νύχτες του καλοκαιριού που περνούσαν μαζί. Ο σεφ του Jonikal τους είχε προετοιμάσει μπέργκερς με κοτόπουλο στο μπάρμπεκιου, χοιρινό κρέας και καπνιστά λουκάνικα.

Την επόμενη μέρα πέταξαν από τη Σαρδηνία για Παρίσι. Έφτασαν με τους σωματοφύλακές τους Kes Wingfield και Trevor Rees-Jones το μεσημέρι. Στενοί φίλοι της Νταϊάνα υποστηρίζουν πως δεν ήθελε να πάει στο Παρίσι. Ήθελε να γυρίσει σπίτι να δει τα παιδιά της. Το καλοκαίρι της με τον Ντόντι έφτανε στο τέλος. Ο Ντόντι όμως επέμενε για μια στάση στο Παρίσι. Στάση που έμελλε να αποδειχθεί τελευταία και για τους δύο.

«Η Νταϊάνα φώναζε στον οδηγό να μην τρέχει»

Οι παπαράτσι τους περίμεναν με το που προσγειώθηκαν και άρχισε το ατελείωτο κυνηγητό. Η ομάδα δημοσίων σχέσεων της οικογένειας Φαγέντ είχαν αξιοποιήσει στο έπακρο τον παράγοντα Νταϊάνα. Αυτό από τότε που οι φωτογραφίες να φιλιούνται έγιναν πρωτοσέλιδο στη Sunday Mirror τον Αύγουστο. Ο μετρ του PR Max Clifford είχε ενημερωθεί για την πρόθεση του Ντόντι να επισκεφθεί το Παρίσι πριν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμέσως μόλις Νταϊάνα και Ντόντι μπήκαν στη λιμουζίνα που οδηγούσε ο προσωπικός του οδηγός Dourneau, άρχισαν να τους κυνηγούν οι παπαράτσι με μοτοσικλέτες. Ο Ντόντι αναστατώθηκε και έδωσε οδηγίες στον Dourneau να γκαζώσει για να τους χάσουν. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν εξίσου αναστατωμένη.

Όπως θυμάται ο Dourneau του φώναζε να μην τρέχει για να μη χτυπήσει κανέναν φωτογράφο ενώ έτρεχαν στον περιφερειακό δρόμο. Ο έμπειρος σοφέρ κατάφερε να τους ξεφύγει. Τον ευνόησε το γεγονός πως κανείς δεν ήξερε που θα πήγαινε την πριγκίπισσα Νταϊάνα ο Ντόντι. Η Νταϊάνα σε όλη τη διάρκεια της πορείας, σύμφωνα με τον Dourneau, προσπαθούσε να καθησυχάσει τον Ντόντι. «Μην ανησυχείς Ντόντι» θυμάται να του λέει ενώ είχε ακουμπήσει το χέρι της στο γόνατό του.

30 Αυγούστου 1997 | 15:45

Πρώτος προορισμός τους ήταν η Villa Windsor που νοίκιαζε από τις γαλλικές αρχές εδώ και δεκαετίες ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ. (Απίθανο βέβαια να αποκάλυψε ο Ντόντι στην Νταϊάνα πως τον προηγούμενο μήνα είχε περιηγήσει στη Villa Windsor την τότε αρραβωνιαστικιά του Kelly Fisher).

Η βίλα ήταν το πρώην σπίτι του εξόριστου βασιλιά Edward VIII και της Αμερικανίδας συζύγου του Wallis Simpson. Ο δούκας και η δούκισσα του Windsor. Αν και η Νταϊάνα είπε στους φίλους της πως ήταν «απόλυτα ευτυχισμένη», δεν της άρεσε η επίσκεψη στη Villa Windsor. Αργότερα το βράδυ αποκάλυψε σε έναν δημοσιογράφο πως «είχε ιστορία και φαντάσματα και πως δεν ήθελε να περιηγηθεί».

 

Αμέσως μετά πήγαν στο Ritz. Η Νταϊάνα πρέπει να ήταν εξοικειωμένη με το ξενοδοχείο. Είχαν πάει κρυφά με τον Ντόντι για μια σύντομη διαμονή τον Ιούλιο. Ο Claude Roulet, βοηθός του προέδρου του Ritz, τους καλωσόρισε. Έγραφε ένα βιβλίο για το ξενοδοχείο. Θυμάται να ρωτά την Νταϊάνα αν μπορεί να τη λέει Lady Dee. Έτσι αποκαλούσαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα οι περισσότεροι Γάλλοι. Έβαλε το χέρι της στον ώμο του και του είπε: «Απλά λέγε με Di». Όσο ένας στυλίστας του Ritz της έφτιαχνε τα μαλλιά, ο Ντόντι επισκέφθηκε το κοσμηματοπωλείο Repossi στο Place Vendome.

Το «δαχτυλίδι αρραβώνων» που πέρασε στην ιστορία

Αν και μόλις 80 μέτρα από το Ritz, ο Ντόντι ζήτησε από τον Dourneau να τον πάει εκέι. Επέστρεψε με ένα φυλλάδιο αλλά είχε κανονίσει την αγορά ενός αμφιλεγόμενου δαχτυλιδιού. Μετά τον θάνατο του ζευγαριού ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ισχυρίστηκε πως ήταν δαχτυλίδι αρραβώνων, όπως και ο Alberto Repossi. Ο Roulet τον είχε συνοδεύεσει στο κοσμηματοπωλείο. Δεν θυμάται να αναφέρει κανείς τίποτα για «αρραβώνα» ενώ επέλεγε το δαχτυλίδι.

Το παρέλαβε αργότερα ο Roulet. Όταν το έδωσε στον Ντόντι τον ρώτησε αν θα το έδινε στην Νταϊάνα εκείνο το βράδυ. Του είπε ότι δεν ήξερε. Δεν υπάρχουν στοιχεία αν η πριγκίπισσα Νταϊάνα είδε ποτέ αυτό το δαχτυλίδι. Αργότερα το πήραν από το διαμέρισμα του Ντόντι, με τον πατέρα του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ να αγοράζει το δαχτυλίδι μετά τον θάνατό τους και να το βάζει στο memorial που έφτιαξε στα Harrods. Παρά το γεγονός ότι δνε υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του, το δαχτυλίδι περιγραφόταν ως το «δαχτυλίδι αρραβώνων» του ζευγαριού.

30 Αυγούστου 1997 | 21:45

Αφού έφυγαν από το Ritz, το ζευγάρι πέρασε μερικές ώρες στο διαμέρισμα Arsene Houssaye μέχρι που δύο οχήματα έφτασαν για να τους πάρουν. Θα τους πήγαιναν στο εστιατόριο Chez Benoit όπου τους είχε κλείσει τραπέζι ο Claude Roulet. Είχε κάνει την κράτηση στο όνομά του και τους περίμενε εκεί. Δεκάδες όμως παπαράτσι είχαν μαζευτεί έξω από το διαμέρισμα. Ένα πρακτορείο είχε ήδη δημοσιεύσει φωτογραφίες από την άφιξή τους στο Le Bourget. Η παρουσία δύο ίδιων αυτοκινήτων έξω έδειχνε ότι η αναχώρησή τους θα γινόταν άμεσα. Στο ένα αυτοκίνητο βρισκόταν ο Dourneau που θα έπαιρνε το ζευγάρι και στο άλλο ο Jean-Francois Musa για τους σωματοφύλακες. Ο σωματοφύλακας Kes Wingfield θυμάται τις χαοτικές σκηνές έξω από το διαμέρισμα Arsene Houssaye.

Με το που ξεκινούσε το αυτοκίνητό τους, οι παπαράτσι συμπεριφέρονταν σαν πραγματικοί διάολοι. Έτρεχαν σαν τρελοί για να προλάβουν το αυτοκίνητο. Θα μπορούσαν να χτυπήσουν πεζούς. Οι πεζοί κολλούσαν στους τοίχους καθώς ανέβαιναν στα πεζοδρόμια και έτρεχαν. «Ήταν παντού γύρω μας» θυμάται ο Dourneau. «Στα πλάγια, μπροστά, πίσω μας. Πήγαιναν και μπροστά από εμάς για να μάθουν που πηγαίνουμε. Χωρίς να έχει συνηθίσει να τον καταδιώκουν, ο Ντόντι είχε εξαγριωθεί και του ήρθε η ιδέα για αλλαγή σχεδίων. Είπε στον Dourneau να πάει για την προστασία στο Ritz. Οι φωτογράφοι δεν θα μπορούσαν να μπουν μέσα και το ζευγάρι θα μπορούσε να κερδίσει την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.

Τα έσουρε στους σωματοφύλακες ο Ντόντι

Ο Ντόντι επέλεξε να κατηγορήσει τους σωματοφύλακες που είπε ότι τα «γ@@@» στο τελευταίο ταξίδι. Εκείνοι αντέδρασαν και του είπαν ότι ήταν αδύνατο να προετοιμαστούν για αυτό αφού δεν ήξεραν ότι το ξενοδοχείο θα ήταν ο προορισμός τους. Νόμιζαν ότι θα πήγαιναν στο Chez Benoit. Η τελευταία φορά που έχει απαθανατιστεί το ζευγάρι είναι στις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του ξενοδοχείου.

Παρά τις προσπάθειες των φωτογράφων, δεν κατάφεραν να βγάλουν μια φωτογραφία της Νταϊάνα και του Ντόντι στο Παρίσι. Η Νταϊάνα φαινόταν απογοητευμένη καθώς μπήκε για τελευταία φορά στο Ritz. Το ζευγάρι πήγε κατευθείαν στο εστιατόριο L’Espadon. Παρήγγειλαν αλλά η Νταϊάνα ήταν εμφανώς αναστατωμένη. Μάρτυρες στο εστιατόριο ανέφεραν ότι την είδαν να κλαίει πριν τελικά οδηγηθούν στην Imperial Suite για να πάρουν το τελευταίο γεύμα τους.

Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν αργότερα τον Ντόντι να βγαίνει από τη σουίτα και να μιλά με τους σωματοφύλακες γύρω στα μεσάνυχτα. Τους είπε ότι είχε επινοήσει ένα σχέδιο για να αποφύγουν τους παπαράτσι φεύγοντας από το ξενοδοχείο. Ήταν αυτή η συζήτηση που σφράγισε τη μοίρα τους. Το σχέδιο του Ντόντι ήταν να φύγουν με την Νταϊάνα από άλλη έξοδο.

«Σκέφτηκε το καλύτερο πλάνο και ήταν χάλια»

Είχε ζητήσει να φωνάξουν μια ακόμα Mercedes που θα οδηγούσε, όπως είπε στους σωματοφύλακες, ο Henri Paul. Wingfield και Rees-Jones, όπως είπε ο Ντόντι, δεν θα τους συνόδευαν. Θα είχαν τον ρόλο να μπερδέψουν τους παπαράτσι με τις δύο λιμουζίνες στην είσοδο του ξενοδοχείου. Και οι δύο σωματοφύλακες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ιδέα να επιτραπεί στην Νταϊάνα να φύγει από το ξενοδοχείο χωρίς προστασία. Και κανένας από τους δύο δεν πίστευε ότι θα ήταν καλύτερο να αναπτυχθούν ως δολώματα. Ο Ντόντι τους είπε ότι το σχέδιό του ήταν εντάξει με τον Μ.Φ., τον πατέρα του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ.

Όλοι ήξεραν ότι η συζήτηση είχε τελειώσει. Ο Wingfield αργότερα είχε πει ότι ήταν το καλύτερο πλάνο που είχε ποτέ σκεφτεί ο Ντόντι. Και ήταν χάλια». Ο ίδιος ο Φαγέντ έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές αυτής της τελευταίας συζήτησης με τον Ντόντι. Σε όλες τις εκδοχές παραλείπει να αναφερθεί στον Henri Paul ή την ευθύνη του να αφήσει εκτός τους Dourneau και Musa που περίμεναν το ζευγάρι στην είσοδο του Ritz.

Θάνατος Νταϊάνα: 31 Αυγούστου 1997 – 00:18

Όποιο και αν ήταν το περιεχόμενο της συζήτησής τους, μια άλλη Mercedes εμφανίστηκε στο πίσω μέρος του Ritz. Η Νταϊάνα, ο Ντόντι και ο Henri Paul έχουν απαθανατιστεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας να περιμένουν και να φεύγουν στις 00:18 από το ξενοδοχείο. Εξαιτίας των αντιρρήσεων από τους σωματοφύλακές του, ο Ντόντι συμφώνησε να πάρει έναν μαζί του. Τον Trevor Rees-Jones.Νταϊάνα

Λίγα λεπτά αργότερα ο Henri Paul τράκαρε στη 13η κολόνα του τούνελ Place l’Alma και πέθανε ακαριαία, όπως και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ. Ο Trevor Rees-Jones ήταν ο μοναδικός επιζών παρά τα σοβαρά τραύματά του. Κανένας δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα απεγκλωβίστηκε από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης SAMU. Ήταν σοβαρά τραυματισμένη και είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Επειδή η αρτηριακή της πίεση ήταν επικίνδυνα χαμηλή, οδηγούσαν πολύ αργά για το νοσοκομείο Salpêtrière. Παρά τις προσπάθειες των κορυφαίων χειρουργών, η Νταϊάνα ανακηρύχθηκε νεκρή στις 4 τα ξημερώματα.Νταϊάνα

Στη γαλλική έρευνα, ο δικαστής Hervé Stéphan κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Henri Paul τράκαρε στη 13η κολόνα χωρίς να πατήσει φρένο και ενώ οδηγούσε με πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα. Ήταν επίσης μεθυσμένος. Στο δείγμα από το αίμα του βρέθηκε επίπεδο αλκοόλ 1,74 g/litre τη στιγμή που το νόμιμο επιτρεπτό όριο στη Γαλλία είναι 0,50 g/litre. Από τους λογαριασμούς του στο Ritz βρέθηκε ότι είχε πιει εκεί δύο ποτά και πιστεύεται ότι έπινε και κατά την επιστροφή του στο Ritz. Μετά από απαίτηση των γονιών του Henri Paul πραγματοποιήθηκε δεύτερη εξέταση που βιντεοσκοπήθηκε. Τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα. Ο δικαστής αποφάσισε ότι δεν πρέπει να διωχθεί κανένας παπαράτσι.

Το «εξαφανισμένο» Fiat που τράκαρε η μοιραία Mercedes

Η εξειδικευμένη ανάλυση των λευκών χρωμάτων στη Mercedes από τεχνικούς στο Institut de Recherche Criminelle de la Gendarmerie Nationale διαπίστωσε ότι έξυσε ένα λευκό Fiat Uno λίγο πριν τη μοιραία πρόσκρουση. Κανένας δεν υποστήριξε πως είδε το Fian στη σήραγγα Alma τη στιγμή του τροχαίου. Ωστόσο μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι είχαν δει ένα Uno να βγαίνει από τη σήραγγα. Παρά την εθνική έρευνα, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν βρέθηκε ποτέ.

Πριν η σορός της πριγκίπισσας Νταϊάνα φτάσει στο Hammersmith and Fulham για νεκροψία στις 31 Αυγούστου 1997, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ είχε στείλει αξιωματούχους του Ritz στη γαλλική αστυνομία για να τους ενημερώσει πως υποψιαζόταν συνωμοσία για δολοφονία του ζευγαριού.

Ο πρόεδρος του ξενοδοχείου Ritz, Frank Klein, και ο βοηθός του Claude Roulet είχαν την εντολή να μεταδώσουν αυτή την είδηση. Πριν από την έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2007, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να απομακρύνει την οικογένειά του από οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η αποδοχή για τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Sir John Stevens το 2006, η Operation Paget είχε στόχο να διερευνήσει όλες τις 175 θεωρίες συνωμοσίας για δολοφονία. Ούτε μία δεν είχε αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Η έκθεση 832 σελίδων και 500.000 σελίδων ήταν οριστική. «Δεν υπήρξε συνωμοσία για να δολοφονηθεί οποιοσδήποτε από τους επιβάτες του αυτοκινήτου. Ήταν τραγικό δυστύχημα». Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, φέρεται να δαπάνησε 50 εκατομμύρια λίρες για τις έρευνες στο Λονδίνο το 2007 και το 2008. Ταπεινώθηκε και γελοιοποιήθηκε ως μάρτυρας, απευθύνοντας κατηγορίες για μια τεράστια συνωμοσία να σκοτώσουν το ζευγάρι. Δεν μπορούσε να αποδείξει τίποτα. Τα έβαλε με τις βρετανικές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία, τους γιατρούς, τις δικαστικές υπηρεσίες, τον δούκα του Εδιμβούργου, τον Τόνι Μπλερ, τους σωματοφύλακές του και μέχρι και τον Henri Paul.

Μετά και από ένα ντοκιμαντέρ εκατομμυρίων, το Unlawful Killing, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ αναγκάστηκε να αποδεχτεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου αφού δεν μπορούσε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ σκοτώθηκαν λόγω της αμέλειας του οδηγού. Κανένας από τους σωματοφύλακες που δούλευαν εκείνο το βράδυ δεν είχε εγκρίνει τις ρυθμίσεις ασφαλείας που τελικά οδήγησαν στον θάνατο τη γυναίκα που έμεινε στην ιστορία ως «πριγκίπισσα του λαού».