Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

"Η Μακεδονία φθάνει μέχρι τον Όλυμπο"! Οι Σκοπιανοί σε εθνικιστικό παραλήρημα



«Η Μεγάλη Μακεδονία (ΣΚΟΠΙΑ) φτάνει μέχρι τον Όλυμπο!», υποστηρίζει, όχι κάποιος γραφικός εθνικιστής, αλλά ο αντιπρόεδρος της Σκοπιανής Βουλής, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και στενός Συνεργάτης του Πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι.

Ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής βουλής Αντόνιο Μιλόσοσκι, ευρισκόμενος στο Οντάριο του Καναδά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εθνικιστική οργάνωση «United Macedonians» για την επέτειο του λεγόμενου Ίλιντεν, που αποτελεί εθνική εορτή για τους Σκοπιανούς, δεν έκρυψε τα αλυτρωτικά σχέδια της Κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ο Α. Μιλόσοσκι ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή και απεύθυνε θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες του, έχοντας πίσω του προκλητικά και επιδεικτικά, την ψευδεπίγραφη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά και το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» μέσα στην οποία περιέχονται ελληνικά εδάφη έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο. Στο ντεκόρ της εκδήλωσης τα απαγορευμένα σύμβολα (σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία) οι κόκκινες σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, χάρτες με την «Μεγάλη Μακεδονία» και εικόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως προγόνου των συγκεντρωθέντων Σκοπιανών του Καναδά.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς αλυτρωτικές , ανθελληνικές και … υστερικές δηλώσεις ανώτατου Πολιτειακού παράγοντα των Σκοπίων, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με … χιούμορ και με ένα tweet: «Ημερομηνία λήξης υποπροϊόντων σκοπιανού αλυτρωτισμού έχει παρέλθει. Xρήση & άκριτη κατανάλωσή τους έχει επικίνδυνες παρενέργειες». Ίσως η παρουσία στο Υπουργείο Εξωτερικών, της αν. ΥΠΕΞ Σίας Αναγνωστοπούλου, να έχει εισφέρει σε πιο «χαρωπές» ανακοινώσεις , ακόμη και στην περίπτωση που το περιεχόμενο αγγίζει σοβαρά διπλωματικά – Εθνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου ευεξήγητο το γιατί, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε την υποβάθμιση της νέας Σκοπιανής πρόκλησης και δεν κατήγγειλε αμέσως, ως όφειλε, την Σκοπιανή Κυβέρνηση, για παραβίαση της Ενδιάμεση 

Συμφωνία με χρήση χαρτών της «Μεγάλης Μακεδονίας» και του συμβόλου της Βεργίνας.

Είναι πολύ πιθανόν, οι εθνικιστικοί κύκλοι περί τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι, να εκτιμούν, ότι επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει μείζονα οικονομική κρίση και επειδή η Γερμανία ακολουθεί φιλοσκοπιανή πολιτική (είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.), μπορούν να «ξεδιπλώσουν» ακόμη καιαπαιτήσεις με αλυτρωτικό περιεχόμενο, που θίγουν ευθέως την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας.
Και ακόμη, να εξέλαβαν ως αδυναμία της Ελλάδας, την πρόταση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά να συμφωνηθούν διμερή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παρά την εκκρεμότητα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. 

Κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, συναντήθηκε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, τόνισαν «τη δέσμευση για ένταξη όλων των χωρών της περιοχής των κεντροδυτικώνΒαλκανίων στην Ε.Ε». Μάλιστα ο πρόεδρος της π. Γ.Δ. Μακεδονίας Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε ανακοίνωση του Γραφείου του, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών,υπογράμμισε επίσης ότι «η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να βρίσκει λύσεις και να διατηρεί την αξιοπιστία της διεύρυνσης». Και χαιρέτισε την υιοθέτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως, ούτε ο Σκοπιανός Πρόεδρος, ούτε ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, δεν ανέλαβαν καμιά δέσμευση για την οριστική επίλυση του ονόματος, ενώ δεν παρείχαν καμιά διαβεβαίωση ότι θα καταστείλουν την αλυτρωτική προπαγάνδα των Εθνικιστών, που με όχημα το όνομα προβάλουν εδαφικές διεκδικήσει σε βάρος της Ελλάδας.
Πάντως, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους διπλωματικούς συντάκτες, ο υπουργός των Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, υποστήριξε ότι, «όσον αφορά την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική.Ιδιαίτερη σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει η λειτουργία ενός κράτους δικαίου, οι ειρηνικές διεθνοτικές σχέσεις, η περιφερειακή σταθερότητα, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και ο αποκλεισμός του αλυτρωτισμού». Ειδικότερα για το θέμα του ονόματος της FYROM ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, είπε: «η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της πΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.»

Πηγή κειμένου: 

on alert