Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Deutsche Welle: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο για το ΔΝΤ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το 2016 και 1,7% για το 2017 για την Ελλάδα, επίπεδα για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα μας στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.
 
Όπως όμως σημειώνει η Deutsche Welle, για το 2018 αναμένει πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για πλεόνασμα 3,5% αλλά αυτό θα κινηθεί στο 2% ενώ για την περίοδο έως το 2022 προβλέπει πλεονάσματα μέχρι το 1,5%. Ποσοστό μακριά από το 3,5% που ζητούν οι Ευρωπαίοι- και το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως για την επόμενη δεκαετία δεν είναι ούτε εφικτό ούτε υλοποιήσιμο, αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο.
 
Τίθεται βέβαια ζήτημα αξιοπιστίας, όπως τονίζει το δημοσίευμα της DW, καθώς μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το Ταμείο ανέμενε πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς τους και να δικαιώνουν την επιλογή του να επιμένει σε εξαιρετικά απαισιόδοξα σενάρια. Οι προβλέψεις απορρέουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία της 15ης Φεβρουαρίου και θα επικαιροποιηθούν μετά τη αυριανή δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων της Εurostat.
 
Για το χρέος το Ταμείο εκτιμά πως θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα έως και το 2018, γύρω στο 181% του ΑΕΠ. Από το 2019 προβλέπεται αποκλιμάκωση του στο 174% για να μειωθεί το 2022 στο 163%.
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπογραμμίζοντας πως η ανάλυση βιωσιμότητάς του, πρέπει να γίνει βάσει «λογικών προβλέψεων».
 
Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως οι προβλέψεις αυτές προϋποθέτουν την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τον ESM.
 
Εάν πάντως οι προβλέψεις του Ταμείου αποδειχθούν σωστές, προσθέτει το δημοσίευμα, στις αρχές του 2019 θα υπάρξει νέο «κούρεμα» συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, ενώ αμφισβητείται και η εφαρμογή των λεγόμενων αντιμέτρων.
 
Όπως σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα» ενώ υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και όχι να έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».