Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

Παρουσίαση προτάσεων Μητσοτάκη για την ΔΕΗ



Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη ενεργειακής πολιτικής, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ και ανέπτυξε την πρότασή του για ιδιωτικοποίηση και συμμαχία της ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι επείγον και αναγκαίο να γίνει συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική, «καθώς η χώρα δεν έχει κατεύθυνση για τα θέματα ενέργειας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον μηδενισμό ως αντιπολίτευση και έχει μηδενική πολιτική ως κυβέρνηση. Απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά. Η ΔΕΗ είναι σε αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για την ενέργεια, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η πρόταση αυτή, «απαντά και αντιμετωπίζει τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου και τις ανάγκες της χώρας και δεν σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Δυστυχώς έχουν γίνει μεγάλα λάθη και έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ δεν εκσυγχρονίστηκε όταν και όπως έπρεπε, η αγορά ενέργειας δεν απελευθερώθηκε με τον σωστό τρόπο, ενώ το κόστος της ενέργειας έγινε εξαιρετικά βαρύ, ειδικά για τις επιχειρήσεις».

Ακολούθως ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες της πρότασής του:

  • Διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας
  • Μείωση του κόστους της ενέργειας
  • Προστασία του περιβάλλοντος
  • Προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα

Αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που θα κάνει η ΝΔ, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

«Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% για να βρεθεί ένα τμήμα των πόρων που χρειάζεται η ΔΕΗ. Ο ιδιωτικοποιημένος ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης», ανέφερε.

Στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΗΕ θα αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των υποδομών, διευκρίνισε και τόνισε πως στο σκέλος της παραγωγής θα γίνει η ανασχεδίαση του διοικητικού μοντέλου της ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «οι οφειλές ανεβαίνουν η μετοχή κατρακυλά». «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, αλλά συμφώνησε να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά στο 50% χωρίς αντάλλαγμα. Συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μικρής ΔΕΗ. Τώρα ψάχνει τι θα πουλήσει γιατί αλλιώς η ΔΕΗ θα καταρρεύσει» ανέφερε.Συνεχίζοντας, είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας: Ένα είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και της είσπραξης των οφειλομένων. Πέραν αυτού, είναι η συμβάσεις παραχώρησης, ή η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

«Η ΔΕΗ και οι άνθρωποί της δεν αξιοποιούνται - και αυτό θα αλλάξει με ένα νέο διοικητικό μοντέλο», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή που θα την βοηθήσει να ενδυναμώσει. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον με καλύτερες τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερο βάρος είπε ότι δίνει στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την αξιοποίηση μονάδων βιομάζας και βιοαερίου. Προς τούτο, ανέφερε, είναι αναγκαία η σύμπραξη της ΔΕΗ με εξειδικευμένες εταιρείες.

Αναφέρθηκε ακόμη στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την αναδιοργάνωση του ΔΕΠΑ. «Η Ελλάδα χρειάζεται συνολικό σχέδιο, πρέπει να φέρουμε νέες επενδύσεις. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Με το πρόγραμμά της, η ΝΔ εξασφαλίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κινητοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύουμε το γεωστρατηγικό πρόσημο της ενέργειας. Αντίθετα, η κυβέρνηση διαλύει τη ΔΕΗ και καθηλώνει τη χώρα. Εμείς απελευθερώνουμε τη δυναμική της ενέργειας που μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη».

Στη δική του παρέμβαση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι το θέμα της ενέργειας έχει τέσσερις σημαντικές διαστάσεις:

  • καταρχήν η γεωστρατηγική διάσταση της ενέργειας
  • ακολούθως η οικονομία, καθώς η ενέργεια κατατάσσεται στους εννέα τομείς της οικονομίας με συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας
  • η τρίτη διάσταση συνδέεται με τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με το κοινοτικό δίκαιο
  • η τέταρτη διάσταση αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια πρέπει να στηρίξει την οικονομία, κάτι που συνδέεται με το ενεργειακό κόστος. Το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

«Υπάρχει μία ακόμη διάσταση που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, και εδώ πρέπει να έχουμε την αίσθηση του επείγοντος. Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι, γιατί κατάρρευση της ΔΕΗ συνεπάγεται την κατάρρευση της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.

 
Πηγή κειμένου: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ