Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024 -

Συγκινητικές στιγμές από νωρίς το πρωί στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα από τους πιστούς (Φωτό)



Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται από νωρίς το πρωί στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Προσκυνητές από ολόκληρο τον κόσμο καταφθάνουν και με υπομονή περιμένουν στις ατέλειωτες ουρές προκειμένου να γονατίσουν στο Ιερό Προσκύνημα και να προσευχηθούν προσδοκώντας ο καθένας στο δικό του θαύμα.

Αποστολή Ιεροσόλυμα Πέπη Οικονομάκη

Η είδηση της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου από τους Έλληνες επιστήμονες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και η αποκάλυψη των επιβλητικών εικόνων των Μυροφόρων στην οροφή του προσκυνήματος έχει συγκλονίσει τους απανταχού Χριστιανούς που σπεύδουν να γίνουν μάρτυρες της νέας εποχής για τους Αγίους Τόπους.

Έλληνες μοναχοί που περιφρουρούν το προσκύνημα προσπαθούν να το προστατεύσουν εφαρμόζοντας όσο μπορούν τις οδηγίες των επιστημόνων προκειμένου το μνημείο να συντηρηθεί όπως παραδόθηκε για περισσότερα χρόνια.

Πέρα από τις ακοίμιστες λαμπάδες του Αγίου Φωτός που ανάβουν πάνω στον τάφο, οι πιστοί δεν επιτρέπεται πλέον να ανάβουν κεριά στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να μη μαυρίσουν και πάλι τα ανάγλυφα και οι τοιχογραφίες.

Εργάτες σήμερα τοποθέτησαν τα καντήλια έξω από Ιερό Κουβούκλιο ώστε να έχει και πάλι τη μορφή προ των εργασιών, με τη διαφορά ότι τώρα το προσκύνημα μπορεί και αναδεικνύει όλη του τη λαμπρότητα καθώς και την μοναδική αρχιτεκτονική και εικονογραφική τέχνη με την οποία κατασκευάστηκε.

Το ιερό κουβούκλιο παραδόθηκε χθες....

Η τελετή παράδοσης ολοκληρώθηκε χθες λίγο πριν το μεσημέρι παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

 

Παρακολουθείστε την είσοδο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Πανάγιο Τάφο:

 

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος στην έναρξη της τελετής της παράδοσης του Ιερού κουβουκλίου τόνισε την σοβαρότητα του έργου, την σημαντική δουλειά την επιστημόνων του εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και δήλωσε συγκινημένος από τα ευρήματα.
 
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος στην ομιλία του για την παράδοση του Πανάγιου  Τάφου από την επιστημονική ομάδα στο Πατριαρχείο, συγκινημένος τόνισε μεταξύ άλλων: "Μένουμε έκθαμβοι από το έργο και την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου  και γινόμαστε μια ψυχή αφού είδαμε αυτό το έργο να ολοκληρώνεται. Αφού είδαμε τις μυροφόρες να αποκαλύπτονται στις αγιογραφίες του ιερού Κουβουκλίου και τα ευρήματα από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου νιώθουνε απέραντη συγκίνηση".
 
 
 
Επειτα, έδωσε συγχαρητήρια στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ Θεόφιλο και αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θυμίζοντας του ότι είναι πρωθυπουργός σε μια ορθόδοξη χώρα της οποία  πρέπει να ηγείται  με ανάλογα συναισθήματα.
 
 
 
 

Η εργασία της αναστήλωσης υπήρξε περίπλοκη και δυσχερής, όχι μόνο από τεχνική αλλά και πολιτική άποψη, καθώς γύρω από τον Πανάγιο Τάφο μαίνονται προαιώνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των θρησκευτικών ταγμάτων που ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του μνημείου.

Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, άρχισε τον Ιούνιο του 2016 μετά από σχετική πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βεβαίως είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, δηλαδή των Φραγκισκανών και των Αρμενίων. Επίσης, οι ισραηλινοί φορείς είχαν καταστήσει σαφές ότι απαιτείται επειγόντως συντήρηση στο Ιερό Κουβούκλιο για λόγους ασφαλείας. 

Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου περιέλαβε δύο νέα στοιχεία: Την διάνοιξη παραθύρου ώστε οι προσκυνητές να έχουν οπτική επαφή με το φυσικό βραχώδες υπόστρωμα επί του οποίου οικοδομήθηκε ο ναός και η τοποθέτηση χριστιανικού σταυρού στην κορυφή του Κουβουκλίου. Η επιχείρηση αναστήλωσης σχεδιάστηκε εκ βάθρων, καθώς μία από τις πιο σημαντικές εργασίες ήταν η διευθέτηση των υπόγειων υδάτων που ρέουν κάτω από τα παμπάλαια οικοδομήματα και συνιστούν απειλή για την ευστάθειά τους. 

Ο ναός καθαρίστηκε προσεκτικά αποκαλύπτοντας μοναδικές τοιχογραφίες απαράμιλλης τέχνης και ανέκτιμητης αξίας, ενώ βρέθηκε κι ενας ασημένιος Σταυρός με το όνομα του κάλφα Κομνηνού, του φημισμένου αρχιτέκτονα, που είχε κάνει την αποκατάσταση του τάφου το 1810, καθώς και την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου του. 

 

Χορηγός Caravel Travel Services