Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Ζ. Σιδέρης: Δύσκολη η καθημερινότητα του δικηγόρου



Ο Ζαννής Σιδέρης, νέος, μάχιμος δικηγόρος σε μια εφ´ όλης της ύλης συζήτηση υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- τη δύσκολη καθημερινότητα του δικηγόρου, την αβάσταχτη φορολογία, στην οποία  καλείται να ανταποκριθεί καθώς τα έσοδα ολοένα και περιορίζονται ενώ ταυτοχρόνως τα έξοδα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. 

της Μαρίας Αρετής Ζιαζιά

Επιπροσθέτως, σχολιάζει το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα λόγω των κόκκινων δανείων, τονίζοντας πως οι τράπεζες δε διευκολύνουν τους δανειολήπτες αλλά αντιθέτως περιπλέκουν τα πράγματα, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις μόνο σε μικροποσά, αναδεικνύοντας παράλληλα ως «μονόδρομο» την δικαστική οδό.
 
Ξεκινώντας από τα επαγγελματικά, θα ήθελα να μου πεις σε ποιο τομέα δραστηριοποιείσαι;

Είμαι μάχιμος Δικηγόρος, διατηρώ το δικό μου δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και ασχολούμαι με τους τομείς του Αστικού, του Ποινικού και του Εμπορικού Δικαίου, με εξειδίκευση στα ζητήματα χρεών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων (Ν.3869/2010 «Νόμος Κατσέλη», Πτωχευτικός Κώδικας κτλ), όπως εμφαίνεται και στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.zsiderislaw.gr «Προστασία Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών & Επιχειρήσεων», όπου κανείς μπορεί να πάρει σημαντικές πληροφορίες για τα ανωτέρω «φλέγοντα» θέματα καθώς και να δει σημαντικές αποφάσεις επί σχετικών υποθέσεων που έχει χειριστεί το γραφείο μου (όπως πχ. ολική διαγραφή – 100% - δανείου 138.000 ευρώ!). 
 
Όντας νέος, ελεύθερος επαγγελματίας, πως κρίνεις τη φοροεπιδρομή που πλήττει και θα πλήξει μεταξύ άλλων και τους δικηγόρους;

Είναι γεγονός ότι η εν λόγω φοροεπιδρομή είναι «ατέρμονη» από το 2010 μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι αφενός πλήττει την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ήτοι τον ελεύθερο επαγγελματία και εν γένει την μικρομεσαία επιχείρηση και αφετέρου κρίνω ότι οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα των αναμενομένων αποτελέσματα! Πιο συγκεκριμένα, η υπέρμετρη φορολόγηση σε συνδυασμό πλέον με τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στη φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί εμμέσως στην αύξηση της! 
 
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα «αγκάθι» για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία της χώρας εν γένει. Πιστεύεις ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα δώσουν λύση;

Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις των τραπεζών ανέκαθεν αποτελούσαν έναν «φαύλο» κύκλο για τους δανειολήπτες και κατ’ εμέ δίνουν ουσιαστικές λύσεις μόνο σε μικροποσά. Το ζήτημα είναι ότι οι τράπεζες δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις ορισθείσες σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και εν γένει στο εξωδικαστικό πεδίο, όπου έχουν το «καρπούζι και το μαχαίρι»,δεν επιδεικνύουν καθ’ όλου διαλλακτική στάση. Μόνο ο Ν. 3869/2010 γνωστός και ως «Νόμος Κατσέλη» έδωσε και δίνει ακόμα μεγάλη «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες στα Ειρηνοδικεία της χώρας, νόμος ο οποίος θα έπρεπε να είχε αποτελέσει και ένα πρότυπο για έναν αντίστοιχο και για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν και τη «μερίδα του λέοντος» στα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς, ο κόσμος έχει νομικά «εργαλεία» στα χέρια του για την αντιμετώπιση της ως άνω κατάστασης. 
 
Έχεις σκεφτεί να εγκαταλείψεις τη χώρα;

Όχι, ποτέ γιατί πιστεύω ότι ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν  
ευκαιρίες.
 
Πως κρίνεις την πολιτική κατάσταση της χώρας;

Θεωρώ ότι αυτή η παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας στη χώρα εξαιτίας των «ατελείωτων» αξιολογήσεων είναι ό,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, διότι ο κόσμος ευρίσκεται σε μία διαρκή κατάσταση ανασφάλειας! 

Πέρυσι ο δικηγορικός κλάδος πραγματοποίησε πολύμηνη αποχή με σκοπό να εναντιωθεί στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς. Πιστεύεις ότι βοήθησε η πράξη αυτή και λειτούργησε ορθά;

Εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς, δεν βοήθησε και γενικότερα θεωρώ ότι υπάρχουν και έτερα μέσα αντίδρασης, δεδομένου ότι η ως άνω πολύμηνη αποχή από τα καθήκοντα μας, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, ήτο καταστροφική για τον κλάδο μας!