Μικρά αποσπάσματα από τη «διαθήκη», το ηχητικό ντοκουμέντο που άφησε πίσω του ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, ο ένας από τους δύο καμικάζι που ανατινάχτηκαν στις 22 Μαρτίου του 2016 στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, μετέδωσε σήμερα ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βελγίου Bel-RTL.
Το ντοκουμέντο βρέθηκε σε φορητό υπολογιστή που είχε εγκαταλειφθεί σε κάδο απορριμμάτων κοντά σε ένα από τα κρησφύγετα των τζιχαντιστών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Από τα χτυπήματα αυτά είχαν χάσει τη ζωή τους 32 άνθρωποι.
Η ύπαρξη αυτής της «διαθήκης», η οποία ηχογραφήθηκε την παραμονή των επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, είναι γνωστή. Η αστυνομία εκμεταλλεύτηκε ευρέως τη διαθήκη αυτή, όπως άλλωστε έκανε και με τα άλλα ηχητικά αρχεία που βρέθηκαν στον ίδιο υπολογιστή.
Στο απόσπασμα που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο Bel-RTL ο Μπακράουι απευθύνεται κυρίως στον ξάδελφό του Γιάσιν Άταρ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος από τη βελγική δικαιοσύνη ότι τον βοήθησε την περίοδο που ζούσε στην παρανομία. «Αδελφέ μου, δεν είχαμε την ευκαιρία να ιδωθούμε. Ο Αλλάχ αποφάσισε να γίνουν έτσι τα πράγματα. Θεού Θέλοντος θα ήθελα να σου ζητήσω συγγνώμη αν υπάρχει κάτι μεταξύ μας και να ξέρεις ότι έχεις μια μεγάλη θέση στην καρδιά μου, σε ευχαριστώ για όλα αυτά που έχεις κάνει για μένα» ακούγεται να λέει.
Στη συνέχεια ο Μπακράουι τον καλεί να δράσει: «Ελπίζω Θεού θέλοντος ότι θα μας συναντήσεις στον παράδεισο το συντομότερο δυνατό».
Στον Γιάσιν Άταρ έχουν έκτοτε απαγγελθεί από τη βελγική δικαιοσύνη κατηγορίες για «συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».
Η ηχογράφηση του μηνύματος αυτού έγινε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μόνου μέλους που εξακολουθούσε να βρίσκεται εν ζωή από την ομάδα των τρομοκρατών που εξαπέλυσε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι.
Ως μέλη του ιδίου γαλλο-βελγικού πυρήνα, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι και οι συνεργοί του βρέθηκαν έκτοτε σε δύσκολη θέση.
Καθώς αισθάνονταν ότι έχουν εντοπιστεί, αποφάσισαν να χτυπήσουν την επόμενη ημέρα το μετρό και το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ εξέταζαν επίσης το ενδεχόμενο να πλήξουν εκ νέου τη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από τις εγγραφές που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Μπακράουι.