Εντείνει τις προσπάθειες της η ΔΕΗ για την προώθηση του αιτήματος που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό μηχανισμό αποζημίωσης για του ρύπους, πράγμα που πρακτικά σημαίνει τη διάθεση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων και τη μείωση του σχετικού κόστους για τη ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, τρία ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, ο κ. Ανδρέας Μιταφίδης, διευθυντής ενέργειακού μάνατζμεντ, ο κ. Παύλος Μπαξεβάνης, επικεφαλής για το ρυθμιστικό πλαίσιο και ο κ. Χαράλαμπος Χατζηαναστασίου, από το τμήμα εκπαίδευσης, συνυπογράφουν άρθρο, που δημοσιεύτηκε στον έγκυρο ιστότοπο Euractiv, στο οποίο ζητούν να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον συγκεκριμένο μηχανισμό.
«Είναι η Ελλάδα επιλέξιμη, σύμφωνα με το κριτήριο των χωρών-μελών με χαμηλό εισόδημα (εκείνων των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι κάτω του 60% του κοινοτικού μέσου όρου);. Kαι βέβαια αφού η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 27% του ΑΕΠ τα τελευταία 7 χρόνια....και το κατά κεφαλή ΑΕΠ το 2014 έπεσε στο 59% του κοινοτικού μέσου όρου και το 2015 υποχώρησε στο 56%» ξεκινά το άρθρο.
Η εξαίρεση της Ελλάδας από τον μηχανισμό αποζημίωσης έγινε γιατί όταν αποφασίστηκε ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία του ΑΕΠ το 2013, όταν το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας ήταν στο 61,8%, λίγο πάνω από το όριο του 60%.
Κατά πόσον όμως, η αποτυχία στις προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, είναι δίκαιο για την Ελλάδα, που πέραν της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης είναι μία χώρα που λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει περιορισμένες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ΕΕ και ταυτόχρονα πολλά μη διασυνδεμένα νησιά, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με μονάδες πετρελαίου, αναρωτιούνται οι συντάκτες του άρθρου, τονίζοντας ότι χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία κλπ έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό, αποκτώντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας.