Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024 -

Αντιδράσεις για την τροπολογία Μουζάλα που αλλάζει τις επιτροπές ασύλου



Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία Μουζάλα που αλλάζει τη σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, η οποία είχε θεσπιστεί μόλις πριν από δυόμισι μήνες.

Ερωτήματα περί συνταγματικότητας εγείρει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) η οποία κάνει λόγο για «βεβιασμένως εισαχθείσα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση, τροπολογία, με την οποία προτείνονται σοβαρότατες αλλαγές στο προ ολίγων μηνών υιοθετηθέν νομοθετικό πλαίσιο».

Εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές «συμπίπτουν χρονικά με την έκδοση θετικών αποφάσεων των εν λειτουργία Επιτροπών Προσφύγων», αποφάσεων που έβαζαν φρένο στις μαζικές απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία και βάσει των οποίων «η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους εν λόγω προσφεύγοντες».

«Η χρονική συγκυρία γεννά σκέψεις, γιατί το μόνο που μεσολάβησε αυτούς τους δύο μήνες είναι θετικές αποφάσεις των τωρινών Επιτροπών Προσφύγων κατόπιν εξατομικευμένης εξέτασης προσφύγων. Την ίδια ώρα φωνές σε διεθνές και - δυστυχώς - σε εθνικό επίπεδο ευκρινώς υποδείκνυαν την "ευθυγράμμιση" των αποφάσεων με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωστής Παπαϊωάννου.

Θέτει, επίσης, ζήτημα συνταγματικότητας για τη συμμετοχή δικαστών στις νέες τριμελείς επιτροπές που συγκροτεί η τροπολογία και για τη διενέργεια συνέντευξης από υπάλληλο του Ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης ασύλου.

Επιπλέον, 18 μέλη των Επιτροπών Προσφύγων καταγγέλλουν ευθεία πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία ασύλου προκειμένου να γίνουν εφικτές οι απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Την αντίθεσή της στην τροπολογία Μουζάλα έχει εκφράσει και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) που κάνει λόγο για «χοντροκομμένη παρέμβαση στις υπάρχουσες επιτροπές που "δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις"».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει:

«Η τροπολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία δημιουργούνται νέες δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών, με τη συμμετοχή δικαστών, αποτελεί χοντροκομμένη παρέμβαση στις υπάρχουσες επιτροπές που “δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις”.

»Είναι πανθομολογούμενο ότι το Υπουργείο είναι δυσαρεστημένο από αποφάσεις των σημερινών δευτεροβάθμιων Επιτροπών, οι οποίες έκριναν ως παραδεκτές τις αιτήσεις ασύλου προσφύγων και ακύρωσαν έτσι τις απορριπτικές αποφάσεις των πρωτοβάθμιων Επιτροπών, που λειτουργούν στα νησιά, με την αιτιολογία ότι η Τουρκία αποτελεί "ασφαλή τρίτη χώρα".

»Όσες και όσοι επιχειρηματολογήσαμε ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την ψήφισή της από την ελληνική Βουλή στη 1/4/2016 δικαιωνόμαστε στην εκτίμησή μας ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και ελληνική κυβέρνηση κινούνται σε κατεύθυνση παραβίασης και εν τέλει κατάργησης του προσφυγικού δικαίου.

»Η τροπολογία Μουζάλα ολοκληρώνει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την αντι-προσφυγική στροφή της κυβέρνησης, η οποία νομοθετεί κάτω από τις προσταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι μόνο στα Μνημόνια, αλλά πλέον και στο προσφυγικό.

»Κλιμακώνουμε τη δράση μας για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας».