Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 -

Η Λαγκάρντ με επιστολή "τινάζει στον αέρα" το Eurogroup



Μπορεί τη Δευτέρα να πραγματοποιείται η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, ωστόσο από την πλευρά τους οι δανειστές ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους γι' αυτά που θα ζητήσουν...

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν θα παραστεί στο Eurogroup, με επιστολή της προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θέτει ως όρο την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, διότι σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement), είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν».

Το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα
Στην επιστολή της, την οποία έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας (στόχος 3,5% για το 2018) είναι μη ρεαλιστικοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν δεν περιληφθούν στα έξοδα οι πληρωμές για το χρέος.

Επιμένει στα προληπτικά μέτρα
Αναφορικά με το πακέτο των προληπτικών μέτρων που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, υποστηρίζει πως «δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες».

Αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ώστε να σταματήσουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα και -κατά συνέπεια- προκαλώντας μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση κεφάλαιων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα».

Η Γερμανία θέλει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο»
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, Γερμανοί αναλυτές υποστηρίζουν πως μπορεί το Βερολίνο να μην το λέει τόσο ανοιχτά όσο οι Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εντούτοις και στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική Βουλή, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, αυτό που θέλει η Γερμανία είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο». Το ζητούμενο είναι ποια μορφή θα έχουν τα προληπτικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και αν θα εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Ντάισελμπλουμ: Να δοθεί πολιτική λύση και να ανοίξει η κουβέντα για το χρέος
Η επίτευξη μιας «πολιτικής συμφωνίας» στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι ο στόχος του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Αυτο τονίζεται στο προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό».