Το Πιπέρι δεν είναι ένα γνωστό νησί και μάλιστα πολλοί αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή του. Η ομορφιά του όμως και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός.
Το νησί Πιπέρι είναι ιδιωτικό νησί και βρίσκεται στις Σποράδες, βορειανατολικά της Αλοννήσου. Μοιάζει και είναι μοναχικό και ξεκομμένο από τα άλλα νησιά του Αιγαίου καθώς είναι ένα ερημονήσι που ζουν μόνο σπάνια ζώα.
Το μικρό αλλά πανέμορφο αυτό νησί με τις απόκρημνες ακτές είναι κυρίως βραχώδες και σκεπασμένο με πυκνό δάσος πεύκων. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι στις σπηλιές του νησιού ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός φώκιας στη Μεσόγειο. Στις σπηλιές που βρίσκονται γύρω από το νησί βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες Monachus monachus, τα σπάνια προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση. Οι φώκιες χρησιμοποιούν τις σπηλιές για να γεννήσουν μια φορά τον χρόνο, κυρίως το φθινόπωρο, αλλά και για να ξεκουραστούν.
Το νησί Πιπέρι μάλιστα αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και γι’ αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται η προσέγγισή του από κανένα πλωτό μέσον και σε απόσταση μικρότερη των 3 μιλίων. Στις ακτές του νησιού, εκτός από τις φώκιες που βρίσκουν καταφύγιο, φωλιάζουν επίσης και σπάνια θαλασσοπούλια, όπως οι θαλασσοκόρακες, ο αιγαιόγλαρος, οι μύχοι και οι αρτέμιδες αλλά ακόμη και κατσίκια. Την άνοιξη φωλιάζουν εκεί σπάνια γεράκια, οι λεγόμενοι μαυροπετρίτες τα οποία αν και ξεχειμωνιάζουν στην μακρινή Μαδαγασκάρη και από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη φωλιάζουν και αναπαράγονται σε ερημονήσια της Μεσογείου όπως το Πιπέρι.
Το ερημονήσι αυτό χωρίς ίχνος ανθρώπινης ζωής ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ενώ αποτελεί βιότοπο απειλούμενων ειδών και γι’ αυτό το λόγο η πολιτεία το έχει χαρακτηρίσει μνημείο της φύσης και αυστηρά προστατευόμενο καταφύγιο της άγριας ζωής.
Η ιστορία λέει ότι στο νησί αυτό μόνασε τον 18ο αιώνα ο Καισάριος Δαπόντε, λόγιος από τη Σκόπελο ενώ πάνω στο πανέμορφο νησάκι βρίσκεται και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.
Αν κάποιος είναι τυχερός κάνοντας βόλτα με καϊκάκι γύρω από το νησί μπορεί να πετύχει ακόμη και δελφίνια να παίζουν στα νερά του Αιγαίου. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου του οποίου πυρήνας είναι το νησί Πιπέρι, περιλαμβάνει επίσης την Αλόννησο, άλλα 5 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες
Ο επισκέπτης που φτάνει στην περιοχή από την Αλόννησο μπορεί να κάνει διάφορες δραστηριότητες σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη. Ο καθένας μπορεί να κάνει το μπάνιο του σε πεντακάθαρα νερά, ενώ για τους πιο δραστήριους υπάρχει η δυνατότητα για ελεύθερη κατάδυση, παρατήρηση της άγριας ζωής, ερασιτεχνική φωτογράφηση και επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία.
Το νησί Πιπέρι αν και όχι ιδιαίτερα γνωστό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νησιά για την προστασία άγριων και σπάνιων ζώων που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας.