Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Ο βασιλιάς Κάρολος είδε τα νέα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του



Ο βασιλιάς Κάρολος θα έχει το δικό του πρόσωπο στα νέα χαρτονομίσματα που θα μπούν στην κυκλοφορία τον Ιούνιο. Στο Μπάκιγχαμ παρουσιάστηκαν τα νέα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών που θα δείχνουν το πορτρέτο του.

Ο Βασιλιάς, ακολουθεί την παράδοση του μονάρχη να παραλαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις νέων χαρτονομισμάτων, μεταδίδει το BBC. Τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα, από τη βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα νέα χαρτονομίσματα.

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει λάβει μέρος σε μεγάλες δημόσιες υποχρεώσεις από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά συνέχισε τη συμμετοχή του σε ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως αυτή η συνάντηση όπου του έδειξαν τα χαρτονομίσματα από τον Άντριου Μπέιλι, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο κ. Μπέιλι είπε στον Βασιλιά ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας έπρεπε να αλλάξει τον μονάρχη στα χαρτονομίσματα – καθώς η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ II ήταν η πρώτη μονάρχης που είχε το πορτρέτο της σε όλα τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Αυτό είναι που προκαλεί έκπληξη. Θα νόμιζες ότι πάει πίσω», είπε ο βασιλιάς Κάρολος.

Ο Βασιλιάς, στον οποίο παρουσιάστηκε ένα σύνολο χαρτονομισμάτων με σειριακούς αριθμούς 00001, περιέγραψε το σχέδιο ως «πολύ κομψό».

 

Τα νέα τραπεζογραμμάτια απεικονίζουν ένα χαρακτηριστικό πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου, για το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί μια φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2013.

Η πρώτη διαφορά ανάμεσα στα χαρτονομίσματα με τον Κάρολο και την Ελισάβετ είναι πως στα καινούργια ο βασιλιάς δεν φοράει στέμμα σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα που φιλοξενούσαν το πορτρέτο της μητέρας του. Σημειώνεται πως και στα κέρματα ο βασιλιάς Κάρολος δεν φοράει στέμμα και αυτό έχει να κάνει με τη βασιλική παράδοση που θέλει μόνο τις βασίλισσες να φορούν στέμμα στα νομίσματα.

Τα πρώτα νέα χαρτονομίσματα εκτυπώθηκαν πέρυσι, με τον μεγάλο χρόνο παράδοσης που επιτρέπει στα αυτοματοποιημένα μηχανήματα που δέχονται μετρητά να ενημερώνονται για να αναγνωρίζουν τα νέα σχέδια.