Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αδιανόητο: Οι 7 «άστεγοι» κοστίζουν όσο Μουντιάλ, Champions League και Europa League μαζί!



Δέκα (10) εκατομμύρια ευρώ στοίχισε το Μουντιάλ της Ρωσίας στην ΕΡΤ και την έβαλε μέσα κοντά στα τρία εκατομμύρια. Οχι και άσχημα, αν δεχτούμε ότι η τηλεθέαση εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη για τα μίζερα δεδομένα της δημόσιας τηλεόρασης.

Η ΕΡΤ μετέδωσε έναντι 10 εκατ. ευρώ 64 αγώνες του υψηλότερου επιπέδου, αγώνες οι περισσότεροι εκ των οποίων καθηλώνουν όχι μόνο την ελληνική, αλλά την παγκόσμια φίλαθλη κοινότητα. Κόστος κάθε αγώνα; Περίπου 160.000 ευρώ. Προσέξτε, μιλάμε για αγώνες στους οποίους μετέχουν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη…

Η “μαγκιά” των υπουργών των Συριζανέλ που μοιράζουν 52 εκατ. ευρώ στις επτά μέχρι πρότινος τηλεοπτικά άστεγες ομάδες του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, έχετε ιδέα σε τι νούμερο μεταφράζεται ανά αγώνα; Κοντά στα 250.000 ευρώ!

Ναι, σωστά διαβάσατε: 160.000 ευρώ για τον τελικό του Μουντιάλ, για τους ημιτελικούς, για τους προημιτελικούς, για ματσάρες της φάσης των ομίλων που καθήλωσαν τον πλανήτη και 250.000 ευρώ για το Λαμία – Απόλλων Σμύρνης.

Και αυτά χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες της κάθε παραγωγής. Απλά για να γίνει λίγο πιο αισθητή η διαφορά, να σημειώσουμε ότι η τηλεοπτική (υπερ)παραγωγή των αγώνων του Μουντιάλ έγινε με 39 κάμερες σε κάθε αγώνα, συνολικά 40 συνεργεία απλωμένα στην αχανή Ρωσία που κάλυπταν όλες τις ομάδες, τις προπονήσεις, τις συνεντεύξεις Τύπου, τις συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών – προπονητών, που παρήγαγαν χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού προϊόντος διαθέσιμου για κάθε χρήση και σε κάθε ποιότητα…

Κι όμως, αυτό το προϊόν που λέγεται Μουντιάλ στοίχισε 150.000 ευρώ ανά μεταδιδόμενο αγώνα, ενώ τα ματς των ομάδων που μετά βίας συγκεντρώνουν 1.000 – 2.000 φιλάθλους ανά αγώνα και θα καλύπτονται με παραγωγή της δημόσιας τηλεόρασης θα στοιχίζουν 260.000 ευρώ.

Αν θέλει κάποιος να μελετήσει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο σκάνδαλο μπορεί να βάλει στην εξίσωση και τα 32 εκατ. ευρώ που δίνει η Cosmote στην UEFA για τα αποκλειστικά δικαιώματα των 146 αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ και των 205 του Γιουρόπα Λιγκ! Το αναλογικό κόστος βγαίνει περίπου στα 90.000 ανά αγώνα, αλλά δεδομένου ότι δεν “χωράνε” για να μεταδοθούν όλοι οι αγώνες απ’ ευθείας στα κανάλια του συνδρομητικού δικτύου, το κόστος ανά μεταδιδόμενο αγώνα ανεβαίνει περίπου στα 150.000 ευρώ.

Οχι κι άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι με αυτό το ποσό μεταδίδει αγώνες της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Λίβερπουλ, της Μπάγερν Μονάχου, της Γιουβέντους και των λοιπών μεγαθηρίων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, την ίδια στιγμή που η ΕΡΤ θα πληρώνει 260.000 ευρώ για τους αγώνες της Λαμίας, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Παναιτωλικού, του Ατρόμητου Περιστερίου, της Ξάνθης, του Αρη και του Παναθηναϊκού.

Οσο στοιχίζει δηλαδή ένας αγώνας του Μουντιάλ, ένας αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ και ένας αγώνας του Γιουρόπα Λιγκ μαζί, θα κοστίζει ένας αγώνας των μέχρι πρότινος “άστεγων” ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος…

Πλέον απλώς περιμένουμε την αντίδραση των εισαγγελικών αρχών και την έρευνα για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, κακουργηματική απιστία σε βάρος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, κακοδιαχείριση κλπ…