Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 -
Ξάστερος ουρανός

31 °C

Σήμερα, 19. Ιουλίου 2018

Τα σαγανάκια του καλοκαιριού



Το σαγανάκι είναι ο κατεξοχήν μεζές της ελληνικής κουζίνας. Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως προετοιμάζεται και περιλαμβάνει σίγουρα τυρί, ενώ σε πολλές νόστιμες παραλλαγές του, προστίθενται επιπλέον υλικά, όπως γαρίδες, μύδια κ.α.

Φτιάξτε τα παρακάτω αγαπημένα μου σαγανάκια, για καλοκαιρινές βραδιές και όχι μόνο, όλο νοστιμιά.

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο
Υλικά Συνταγής
12 γαρίδες
3 κ.σ ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
1/4 φλ. ούζο
2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες πομοντόρια φρέσκα ή εμπορίου
1 πρέζα ζάχαρη
100 γραμ. φέτα σε κομμάτια
2 κ.σ ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο, πρώτα καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες (κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα). Αφαιρούμε το έντερο.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και τις ροδίζουμε στο ελαιόλαδο για 1΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη μαραθόριζα. Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο.

Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο για να μην παραβράσουν, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 6-7 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Βράζουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια, να λιώσει με τη ζέστη του τηγανιού. Σβήνουμε τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι, με ζεστό τραγανό ψωμί.

Μυστικά για Γαρίδες Σαγανάκι
Ελάχιστο ελαιόλαδο θα δώσει νοστιμιά στη συνταγή, χωρίς να βαρύνει καθόλου τη σάλτσα.
Προσέξτε το μαγείρεμα της γαρίδας. Τη θέλουμε ολόφρεσκη, τρυφερή και ζουμερή με όλα τα ζουμάκια της μέσα στη σάλτσα. Αυτό το πετυχαίνουμε με ολιγόλεπτο βρασμό. Έτσι δεν σκληραίνει στο τέλος και δεν αποκτά λαστιχωτή υφή.
Κρατήστε το κεφάλι της γαρίδας, γιατί δίνει τους πολύτιμους χυμούς του, ενισχύοντας τη σάλτσα με θαλασσινή φρεσκάδα.
Όλη η παρασκευή, πρέπει να γίνει μέσα στο ίδιο σκεύος και όλα τα υλικά να αφήσουν το πολύτιμο άρωμα τους μέσα στην σάλτσα.
Σε αυτήν τη συνταγή, η γεύση του ούζου και της μαραθόριζας κάνουν πραγματικά την διαφορά. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και η γεύση αξέχαστη.
Η προσθήκη καυτερής πιπεριάς δίνει στο πιάτο πικάντικη νότα.
Αν θέλετε να απολαύσετε γαρίδες σαγανάκι κατά την διάρκεια της νηστείας, μπορείτε απλά παραλείψετε την φέτα.

 

Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα

Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα

Υλικά Συνταγής
500 γραμ. φρέσκα μύδια ψίχα
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ώριμες σφιχτές ντομάτες (χωρίς την φλούδα ψιλοκομμένες)
1/2 φρέσκια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (ή λίγο μπούκοβο)
200 γραμ. φέτα
λίγη ρίγανη ή θυμάρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το τελείωμα
αλάτι (προαιρετικά και με προσοχή)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για τα μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα, πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά και σοτάρουμε για περίπου 1′. Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η κόκκινη σάλτσα.

Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό που θα στάξει. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Προσθετουμε ότι υγρό έχουμε κρατήσει από τα μύδια. Βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει καλά η σάλτσα.

Τέλος, προσθέτουμε την μυδόψυχα, τα βότανα και τη φέτα. Βράζουμε για 2-3′ ίσα να λιώσει η φέτα.

Αλατοπιπερωνουμε προς το τέλος του βρασμού.

Σερβίρουμε αμέσως τα μύδια με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.

Μυστικά για μύδια σαγανάκι
•Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε καλά με βουρτσάκι ή σκληρό σφουγγάρι τρίβοντας τα.

•Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμά τους τα πετάτε.

•Καθαρίζουμε το μουστάκι από τα μύδια τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.

•Όσα μύδια δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα τα πετάτε. Μάθετε όλα τα μυστικά για το σωστό καθάρισμά τους.

•Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μυδόψυχα, παίρνετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με καπάκι και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές. Όλη η διαδικασία κρατάει μόνο 2-3΄.

•Για 500 γραµ. μυδόψυχα χρειάζεστε 2 κιλά φρέσκα μαύρα μύδια με κέλυφος.

•Όταν ανοίξουν τα μύδια αφαιρείτε την ψίχα και τη χρησιμοποιήτε σαν μυδόψυχα για μύδια σαγανάκι όπως εδώ ή για μύδια τηγανητά ή μύδια πιλάφι κλπ.

•Μην παραβράζεε τα μύδια. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.

•Το αλάτι με προσοχή, γιατί τα φρέσκα μύδια είναι αρκετά αλμυρά κι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό από τα μύδια αυτό θα κάνει πολύ αλμυρή την σάλτσα. Γι΄αυτό πριν αλατίσετε ένα φαγητό με μύδια δοκιμάστε πρώτα.

•Αν θέλετε μπορείτε να γκρατινάρετε τα μύδια σαγανάκι στο γκριλ για λίγα λεπτά. Μέχρι να λιώσει η φέτα.

•Παραδοσιακά τα μύδια σαγανάκι γίνονται στο σκεύος σαγανάκι, μικρό τηγάνι με δυο χερούλια και σερβίρονται στο ίδιο σκεύος.

Φέτα σαγανάκι με μέλι και σουσάμι

Φέτα σαγανάκι με μέλι και σουσάμι

Υλικά Συνταγής
400 γραμ. φέτα σκληρή
2 αυγά χτυπημένα
3 κ.σ αλεύρι
2 φλ. σουσάμι
1/2 φλ. μαυροσούσαμο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
θυμαρίσιο μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το σουσάμι και το μαυροσούσαμο σε μπολ, που θα χρειαστούμε για την τηγανιτή φέτα σαγανάκι με μέλι και σουσάμι.

Κόβουμε τη φέτα σε κομμάτια. Ταμπονάρουμε στο αλεύρι, να μαζέψει τα υγρά του τυριού.

Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ. Βουτάμε ένα ένα κομμάτι φέτας και έπειτα το πανάρουμε στο σουσάμι.

Αραδιάζουμε σε λαδόκολλα και βάζουμε λίγο στην κατάψυξη.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά να ροδίσει η κρούστα.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι.

 

//argiro.gr